Solymári bányavasúti baleset

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Solymári bányavasúti baleset
A kisvasút nyomvonala a Széles utcánál, észak felé nézve, körülbelül itt történt az 1960-as halálos baleset
A kisvasút nyomvonala a Széles utcánál, észak felé nézve, körülbelül itt történt az 1960-as halálos baleset
Részletek
Dátum1960. április 12., 14.45
OrszágMagyarország
HelyszínSolymár-Pilisszentiván között
Baleset típusasiklás
Adatok
Utasok~50
Áldozatok1
Sérültek2
Térkép
Solymári bányavasúti baleset (Pest vármegye)
Solymári bányavasúti baleset
Solymári bányavasúti baleset
Pozíció Pest vármegye térképén
é. sz. 47° 35′ 50″, k. h. 18° 54′ 16″Koordináták: é. sz. 47° 35′ 50″, k. h. 18° 54′ 16″

A solymári bányavasúti baleset a pilisi bányavidék legnagyobb bányaüzemeinek számító Jóreménység-altárót és az István-aknát kiszolgáló kisvasút egyetlen olyan ismert balesete volt, amely emberéletet is követelt, és amelyről fényképes dokumentáció is fennmaradt.

Háttér[szerkesztés]

Az 1950-es évek második felében és az 1960-as években a pilisszentiváni területen létesített Jóreménység-altárói és István-aknai bányaüzemek a pilisi bányavidék legjelentősebb, több száz dolgozót foglalkoztató bányászati munkahelyei voltak. Mindkettő nyitópontja – de különösen a Jóreménység-altáróé – viszonylag messze esett a település lakott területeitől, ráadásul más közeli településeken élő bányászok is dolgoztak itt, ezért az a munkarend alakult ki, hogy a két üzemben kitermelt szén szállítására szolgáló keskeny nyomtávú vasútvonalakon – melyek Pilisszentiván és Solymár határvonalától nem messze egyesültek, közös végállomásuk pedig Solymártelep vasútállomásnál volt – személyszállításra kialakított, úgynevezett népeskocsikat szállító szerelvények is közlekedtek: ezek vitték fel a bányászokat az indulási állomásról a munkahelyeikre, illetve vitték vissza őket onnan a műszak végén.[1]

A baleset[szerkesztés]

1960. április 12-én kora délután egy – egyetlen üres csillét és 12 népeskocsit szállító – szerelvény Jóreménység-altáró felől indult a völgy felőli végállomás felé; a mozdony után sorolták be az üres csillét, majd amögé a 12 népeskocsit. A szerelvény végén sem fékeskocsi, sem másik mozdony nem volt, habár az érvényben lévő szabályzat szerint vagy egyikből, vagy másikból egyet fel kellett volna csatolni a szerelvény végére.

A vasútvonal és a solymári-pilisszentiváni községhatár közelében, de solymári területen, a lejtős és ívekkel tűzdelt pályán a vonatvezető felfigyelt arra, hogy a mozdony mögött haladó csillének elég nagy a kilengése. Próbálta csökkenteni a kb. 8 km/órával haladó szerelvény sebességét, de ekkor a csille a sebességcsönnektés és a lejtős pálya miatti ellennyomás következtében leesett a sínekről és lekapcsolódott a mozdonyról. Ezután a csillét követő öt népeskocsi is kisiklott, az első kettő és a negyedik fel is borult, valamint az első a vágány melletti faoszlopoknak is nekicsapódott.[2]. [A baleset helyszíne nagyjából azon a szakaszon volt, ahol a nyomvonal keleti irányban húzódik, és ahol a legjobban megközelíti a mai solymári Széles utcát.[3]

A balesetben egy bányász, a harmadik kocsiban utazó Haluk János vájár[4][5] életét vesztette: feltehetőleg kiugrott a kocsiból és a felboruló negyedik kocsi forgózsámolya halálra sebesítette. Egy másik bányásznak, id. Mártai Károlynak, aki az első népeskocsiból próbált kiugrani, a lábai a feldőlő kocsi alá szorultak, őt társai gyorsan kiszabadították, majd kórházba került, súlyos sérülésekkel. Egy további bányász, a solymári lakos Eigner Károly, aki ugyancsak a harmadik kocsiban utazott, szintén megsérült, de csak enyhébb fokban. (Egy helyütt öt halálos áldozatról lehet olvasni, mindenfajta forráshivatkozás vagy ezt alátámasztó egyéb adat nélkül,[6] de ez nyilvánvaló tévedés, annál is inkább, mert a bányászati szakirodalom az egész hatvanas évekből csak három halálos áldozatát tartja nyilván a pilisi bányavidéknek, Haluk Jánost is beleértve.[7])

Következmények[szerkesztés]

A lefolytatott vizsgálat eredményeként a balesettel kapcsolatban, bányarendészeti szempontból három személy mulasztása volt megállapítható.

  • G. S. szállítási felvigyázót a Dorogi Kerületi Bányaműszaki Felügyelőség 500 forint rendbírsággal sújtotta;
  • F. J. villamos mozdonyvezető és K. S. fékező ellen, a büntetőjogi felelősség megállapítása céljából a fenti szerv feljelentést tett a Budai Járási Ügyészségnél.
    • A vizsgálat megállapításai szerint F. J.-t és K. S.-t is felelősség terhelte amiatt, hogy nem tartották be az Egységes Szolgálati Szabályzat azon szakaszát, amely szerint a személyszállító vonatokat csak fékeskocsival és fékezővel szabad közlekedtetni. F. J. a vizsgálat eredményei szerint elmulasztotta a szabályzat azon szakaszainak betartását is, melyek szerint a mozdonyvezető a reá bízott mozdony helyes vezetéséért és a vonat szabályszerű továbbításáért személyében felelős; illetve hogy a megengedett legnagyobb sebesség személyszállításnál és lejtőspályán 10 km/óra, kanyarokban és a szabad előrehaladásban gátolt szakaszokon pedig ezt a sebességet is felére kell csökkenteni.
    • G. S. szállítási felvigyázóról a vizsgálat azt állapította meg, hogy bár a mulasztásai nem voltak összefüggésben a halálos balesettel, de több mulasztására is fény derült a szolgálatra vonatkozó rendelkezések betartatása és a kötelező baleset-elhárítási oktatások lebonyolítása kapcsán.

A felügyelőség egyben arra a megállapításra jutott, hogy a hasonló balesetek megelőzése céljából külön intézkedésre nincs szükség, mivel az eset idején érvényben lévő szabályzat betartása esetén a szerencsétlenség elkerülhető lett volna.

Az ügyben indult büntetőeljárás kimeneteléről ez idő szerint semmilyen biztos adat nem ismert.

Források[szerkesztés]

  • Haluk János vájár halálos balesetének vizsgálati iratai. Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, XIX-F-17-a-142.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A pilisi szénmedence bányavasútjainak története. [2016. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 1.)
  2. Id. Csovics Balázs fényképei a szerencsétlenség helyszínéről[halott link]
  3. http://www.kisvasut.hu/showgallery.php?a=343&i=6322
  4. A pilisi bányászat áldozatai
  5. Haluk János vájár
  6. Egy baleset nyomában. kisvasút.hu. (Hozzáférés: 2016. augusztus 18.)
  7. Tóth Árpád: A pilisi szénbányászat története 1848-1970. Pilisszentiváni Helytörténeti Egyesület, 2015.