At the Gates

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
At The Gates
Sweden Rock Festival, 2008.
Sweden Rock Festival, 2008.
Információk
EredetGöteborg, Svédország
Alapítva1990
Aktív évek19901996, 20072008
Műfajmelodikus death metal, Thrash metal
KiadóEarache Records, Peaceville Records
Kapcsolódó előadókThe Haunted, Cradle of Filth, Liers in Wait, Grotesque, Nightrage, The Crown, Disfear, Skitsystem, Lock Up, The Great Deceiver, Oxiplegatz, House of Usher, Dead To Fall
Tagok
Lásd: At The Gates tagok

Az At The Gates weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz At The Gates témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az At The Gates egy melodikus death metal zenekar, mely a svédországi Göteborgban alakult 1990-ben. Az együttes a dallamos, vagy göteborginak is nevezett death metal egyik alapítója és képviselői. Pályafutásuk mindössze hat évig tartott (19901996), de 2007-ben újjáalakultak egy turné erejéig. Az utolsó koncertjüket Athénban adták 2008. szeptember 21-én.

Történet[szerkesztés]

A zenekar 1990-ben alakult a black/death metalt játszó Grotesque tagjaiból. 1991-ben jelent meg a bemutatkozó EP-jük Gardens of Grief címmel a Dolores Recordings kiadónál. A kiadvány hatására a Peaceville lemezszerződést ajánlott a zenekarnak. Az ajánlat aláírása után már náluk jelent meg a debütáló nagylemezük The Red in the Sky Is Ours címmel 1992 júliusában. Az albumot a death metalban eladdig szokatlanul eklektikus, és neoklasszikus hangzás jellemezte.

A folytatás 1993 májusában érkezett With Fear I Kiss the Burning Darkness címmel. A lemez megjelenése után az alapító/gitáros Alf Svensson elhagyta a zenekart. Ezt követően létrehozta egyéni elektronikus opera-black metal projektjét, az Oxiplegatzt. Helyére Martin Larsson került, akit már ismerhettek a rajongók a korábbi turnékról. A zenekar Európa turnéra indult, és a Headbangers Ball közvetítette az 1994. júliusi Egyesült Királyságban adott koncertjüket.

1994 júliusában jelent meg a harmadik albumuk a Terminal Spirit Disease, mely elhozta a zenekar számára az áttörést. Noha a lemez csak hat új dalt tartalmazott a zenészek játéka és a hangzás sokat fejlődött az egy évvel korábban kiadott albumhoz képest.[1] Ezt követően folyamatosan turnéztak, majd 1995 novemberében kiadták negyedik, egyben utolsó albumukat Slaughter of the Soul címmel. A lemezt már egy új kiadó az Earache Records adta ki, és sok rajongó szerint ez a lemez a csúcsteljesítményük, továbbá ez a lemez a göteborgi hangzású death metal egyik megkerülhetetlen kiindulópontja.[2][3] A lemez kereskedelmileg és kritikailag a zenekar legnépszerűbb darabja lett, a zenekar pedig a svéd metal színtér egyik vezetőjévé vált. A kiadás után amerikai turnéra indultak, a Blinded by Fear című dalt pedig rendszeresen játszotta az MTV. A sikerek ellenére a két testvér Anders Björler és Jonas Björler 1996-ban kilépett a zenekarból. A megmaradt tagok kijelentették, hogy lehetetlen folytatni nélkülük, így a zenekar feloszlatta magát.[4]

A zenekar felbomlása után Adrian Erlandsson dobos, Jonas Björler basszusgitáros és Anders Björler gitáros megalapította a The Hauntedot. Tomas Lindberg sok zenekarral dolgozott együtt, többek között szerepelt a Skitsystem, a The Crown, a Lock Up, a Nightrage, a The Great Deceiver és a Disfear albumain is. Adrian Erlandsson a Haunted-ból való távozása után csatlakozott a Cradle of Filthhez. 2001 nyarán a Peaceville Records kiadott egy válogatásalbumot Suicidal Final Art címmel.

2007. október 18-án bejelentették, hogy újjáalakulnak pár fellépés erejéig. 2008 tavaszán és nyarán így felléptek olyan fesztiválokon, mint a Getafe Electric Festival, Roskilde Festival, Ruisrock, Wacken Open Air, Graspop Metal Meeting, Sweden Rock Festival, Gods of Metal, Hellfest Summer Open Air, Castle Festival, és a Bloodstock Open Air-on is.[5] Emellett 2008 májusában lebonyolítottak egy japán turnét is, a The Dillinger Escape Plan, az Into Eternity, a Pig Destroyer, és a Mayhem társaságában.[6] A turné befejeztével Anders Björler a zenekar hivatalos honlapján kijelentette, hogy nem lenne értelme tíz év után kiadni egy új albumot és akár csalódást okozni a rajongóknak."[7] A "Suicidal Final Tour" [8] utolsó brit állomása 2008. augusztus 17-én zajlott le. Az utolsó koncertjüket Athénban adták 2008. szeptember 21-én. A fellépés előzenekara a The Ocean volt.

2010 februárjában az Earache kiadta a The Flames of the End című három diszkből álló DVD-t, mely tartalmazza a 2008-as Wacken Open Air fesztiválon adott fellépésüket is.

Díjak[szerkesztés]

A zenekar Slaughter of the Soul lemezét Grammy díjra jelölték, a Fireside's - Do Not Tailgate és Yngwie Malmsteen Magnum Opus albumával egyetemben.

Tagok[szerkesztés]

Utolsó felállás
Korábbi tagok
Turnézenészek
  • Tony Andersson − basszusgitár (1992)

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

Cím Kiadás dátuma Kiadó
The Red in the Sky Is Ours 1992. július 27. Peaceville Records
With Fear I Kiss the Burning Darkness 1993. május 7. Peaceville
Terminal Spirit Disease 1994. július 18. Peaceville
Slaughter of the Soul 1995. november 14. Earache Records
At War with Reality 2014. október 28. Century Media Records
To Drink from the Night Itself 2018. május 18. Century Media Records
The Nightmare of Being 2021. július 2. Century Media Records

Válogatásalbumok[szerkesztés]

EP-k[szerkesztés]

Egyéb albumok[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

  • "Kingdom Gone" (1992)
  • "The Burning Darkness" (1993)
  • "Terminal Spirit Disease" (1994)
  • "Blinded By Fear" (1995)

DVD-k[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. allmusic ((( Terminal Spirit Disease > Overview )))[halott link]
  2. allmusic ((( Slaughter of the Soul > Overview )))
  3. Review: At the Gates, Slaughter of the Soul
  4. At The Gates. [2016. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 30.)
  5. BLABBERMOUTH.NET - It's Official: AT THE GATES To Reunite For Select Shows
  6. Extreme The Dojo. [2012. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 29.)
  7. Archivált másolat. [2007. november 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 9.)
  8. Decibel Magazine[halott link]

További információk[szerkesztés]