Abram Jefimovics Arhipov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abram Jefimovics Arhipov
Ilja Jefimovics Repin festménye
Ilja Jefimovics Repin festménye

Született1862. augusztus 15.
Yegorovo
Meghalt1930. szeptember 25. (68 évesen)
Moszkva
SírhelyVaganykovói temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Abram Jefimovics Arhipov témájú médiaállományokat.
Emlékbélyeg és a művész arcképe

Abram Jefimovics Arhipov (oroszul: Абрам Ефимович Архипов) (Orosz Birodalom, 1862. augusztus 15.Moszkva, 1930. szeptember 25.) orosz–szovjet realista festő.

Életútja[szerkesztés]

Jegorovo nevű kis faluban született egyszerű parasztcsaládban. Mivel nagyon szeretett rajzolni, taníttatták. A moszkvai Festészeti, Szobrászati és Építészeti Iskolában és a szentpétervári Cári Művészeti Akadémián(wd) folytatott képzőművészeti tanulmányokat. Vaszilij Grigorjevics Perov és Vaszilij Dmitrijevics Polenov voltak a mesterei. Életképeket, tájképeket, portrékat festett, számos képén igen kiváló kolorista. Az 1900-as években az Orosz Birodalom északi tájait is felkereste, ezekből az időkből valók az Északi tenger, Jég volt, stb. képei.

A Szovjetunió megalakulása után elnyerte az Orosz Szocialista Szovjet Szövetségi Köztársaság népi művésze címet. A szovjet kurzus idején főleg népi ihletésű képeivel aratott sikert, paraszt- és munkásemberek ábrázolásával. Az 1917-es orosz forradalmak előtt is tájakról, egyszerű emberekről készített festményeiért részesült kedvező fogadtatásban. Nemcsak a szép orosz tájak, hanem az Orosz Birodalomban a 19. század második felében nyomasztóan ható tömeges nyomor ábrázolásának panorámája is egyben az ő festészete.

1887-ben Látogatás a betegnél című képével ezüstérmet nyert. Életképeivel a Vándorkiállítók Társaságának egyik vezető alakja lett. Kiállításokon szerepelt 1890-1912 közt nyugat-európai országokban is (Franciaország, Németország, Olaszország, stb.), később 1922-ben Berlinben mutatta be munkáit az orosz művészek csoportos kiállításán. Legtöbb munkáját a moszkvai Állami Tretyjakov Galéria és a minszki belorusz Művészeti Múzeum őrzi. 2012-ben születésének 150. évfordulója alkalmából Oroszországban emlékbélyeget jelentettek meg tiszteletére.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Adományokat gyűjtöttek az első világháború elején megsebesült katonák számára.

Források[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Abram Jefimovics Arhipov témájú médiaállományokat.