A Fabelman család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Fabelman család
(The Fabelmans)
2022-es amerikai film

A film hazai moziplakátja
A film hazai moziplakátja
RendezőSteven Spielberg
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneJohn Williams
OperatőrJanusz Kamiński[1]
Vágó
  • Michael Kahn
  • Sarah Broshar
Gyártás
Gyártó
  • Amblin Entertainment
  • Reliance Entertainment
Ország Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő151 perc[2]
Költségvetés40 000 000 amerikai dollár
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
  • USA PG-13
  • HUN Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel25 380 605 amerikai dollár
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A Fabelman család témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Fabelman család (eredeti cím: The Fabelmans) 2022-ben bemutatott amerikai filmdráma, amelyet Steven Spielberg rendezett, aki Tony Kushnerrel közösen írta a forgatókönyvet. A főszereplők a Sammyt alakító Gabriel LaBelle, valamint Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen és Judd Hirsch.[3]

A film egy félig önéletrajzi történet, amely Spielberg serdülőkorára és kezdeti filmrendezői éveire épül, és a kitalált Sammy Fabelman történetén keresztül meséli el a fiatal filmrendező történetét, aki azt kutatja, hogy a filmek ereje hogyan segíthet neki.

A Fabelman család világpremierje a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2022. szeptember 10-én, ahol elnyerte a People's Choice Awardot. Az Egyesült Államokban november 11-én debütált a mozikban. A film széleskörű kritikai elismerést kapott, külön dicséretben részesítették a szereplők alakítását, a rendezést, a forgatókönyvet, az operatőrt és John Williams által szerzett filmzenét. A National Board of Review és az Amerikai Filmintézet 2022 legjobb tíz filmje közé sorolta. A film azonban bukás volt a mozikban: 40 millió dolláros költségvetésből 31 millió dollárt hozott vissza.

A Fabelman család hét jelölést kapott a 95. Oscar-díjátadón, köztük a legjobb filmre, öt jelölést a 80. Golden Globe-díjátadón, a legjobb film – dráma és a legjobb rendező díját Spielbergért, és 11 jelölést kaptak a 28. Critics' Choice Awardson, köztük a legjobbnak is. Picture, a legjobb fiatal előadó díja LaBelle-ért, és két jelölés a 29. Screen Actors Guild-gálán, köztük legjobb mozifilmes szereplőgárda és legjobb férfi mellékszereplő (Dano esetében).[4] Két díjat is kapott a National Board of Review-tól, köztük a legjobb rendezői díjat Spielbergért és az áttörést jelentő alakításért a LaBelle-ért (megosztva Danielle Deadwylerrel a Till című filmben), így ez a második Spielberg-film, amely mindkét díjat együtt nyerte el az 1987-es Empire of the Sun óta.[5] Ezzel a filmmel a legjobb eredeti filmzenére 53. jelölésével John Williams megdöntötte saját rekordját, mint a legtöbb Oscar-jelölt, 90 évesen.[6] A legjobb férfi mellékszereplő Oscar-jelölésével Judd Hirsch lett az első színész, aki négy évtizedes különbséggel két jelölést kapott, ez volt a második jelölése, és az első az 1981-es 53. Oscar-díjátadó óta, ahol az Ordinary People-ért (1980) jelölték.

Cselekmény[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Szerep
A Fabelman család
Gabriel LaBelle Samuel Fabelman A család tizenhat éves fia, aki filmrendező szeretne lenni.
Michelle Williams Mitzi Fabelman Samuel anyja
Paul Dano Burt Fabelman Samuel apja
Julia Butters Reggie Fabelman Sammy húga
Keeley Karsten Natalie Fabelman Sammy húga
Sophia Kopera Lisa Fabelman Sammy húga
Jeannie Berlin Hadassah Fabelman Sammy nagyanyja
Crystal Bennie, a majom A Fabelman család házi majma
További szereplők
Seth Rogen Bennie Loewy Burt munkatársa és legjobb barátja
Judd Hirsch Boris Schildkraut Sammy nagybátyja, aki nagy hatással van rá
Robin Bartlett Tina Schildkraut Mitzi anyja
Sam Rechner Logan Hall Sammy zaklatója a gimnáziumban
Oakes Fegley Chad Thomas
Chloe East Monica Sherwood Sammy barátnője
Isabelle Kusman Claudia Denning Logan barátnője
Chandler Lovelle Renee Lány, akivel Logan megcsalta Claudiát
Gustavo Escobar Sal Sammy gyerekkori barátai
Nicolas Cantu Hark
Cooper Dodson Turkey
Gabriel Bateman Roger
Stephen Smith Angelo
Lane Factor Dean
James Urbaniak igazgató a gimnázium igazgatója
Connor Trinneer Phil Newhart
David Lynch John Ford Híres filmrendező, akinek munkája befolyásolja Sammy filmjeinek készítését
Greg Grunberg Bernie Fein A Hogan's Heroes című sorozat alkotója
Jan Hoag Nora A CBS munkatársa

A film készítése[szerkesztés]

1999-ben Steven Spielberg elmondta, hogy már egy ideje gondolkodott azon, hogy filmet rendezzen a gyerekkoráról. Az I'll Be Home (magyarul: Otthon leszek) című projektet eredetileg nővére, Anne Spielberg írta. Kifejtette: "Nagyon tartok attól, hogy anyámnak és apámnak nem fog tetszeni, és sértésnek fogják venni, valamint nem osztják a szerető, de kritikus nézőpontomat arról, milyen volt velük felnőni."[7] 2002-ben Spielberg azt nyilatkozta, hogy ideges az I'll Be Home elkészítése miatt: "Annyira közel áll az életemhez és a családomhoz – jobban szeretek ehhez hasonló filmeket készíteni."[8] Spielberg később, 2022 novemberében elárulta, hogy a szülei is arra késztették, hogy készítsen filmet a haláluk előtti életükről.[9][10]

Spielberg, a film rendezője és producere

Előkészületek[szerkesztés]

2021 márciusában bejelentették, hogy Spielberg rendezi a filmet, és társforgatókönyvíróként az AI mesterséges intelligencia (2001) óta az első filmírási vállalkozása volt;[11] Azt is közölték, hogy Kristie Macosko Krieger készíti a filmet Kushnerrel és Spielberggel.[12] 2022 márciusában Janusz Kamiński operatőr azt mondta, hogy a film Spielberg hét és tizennyolc éves kora közötti életét fogja feldolgozni, és "családjával, szüleivel, a nővéreivel való fejtörésekkel, de elsősorban a filmkészítés iránti szenvedélyével" foglalkozik. Érinteni fogja a „fiatal szerelem, a szülői válás és a korai formálódó kapcsolatok” témáit. Nagyon szép, gyönyörű személyes film. Nagyon leleplező Steven életéről és arról, hogy ki is ő filmrendezőként." [13] 2022 szeptemberében Spielberg kifejtette, mennyire személyes volt számára a film, mondván: „Ez a film számomra egy módja annak, hogy visszahozzam anyámat és apámat. És a nővéreimet, Annie-t, Susie-t és Nancyt is közelebb hozta hozzám, mint azt valaha is elképzeltem. És ezért megérte elkészíteni a filmet."

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás a Covid19-világjárvány kellős közepén kezdődött Los Angelesben, 2021. július 17-én, és 59 napig tartott, 2021. szeptember 27-ig.[14][15][16]

Filmzene[szerkesztés]

A zenét John Williams komponálta. Ez volt a 29. filmes együttműködése Spielberggel és első filmjük 50. évfordulója. 2022. június 23-án Williams felvetette, hogy ez és az Indiana Jones és a sors tárcsája lehet az utolsó két film, amelyet visszavonulása előtt szerez.[17] A filmzenék felvétele 2022 márciusában kezdődött, miután Williams koncertet adott a Bécsi Filharmonikusokkal a Bécsi Musikvereinben.

Fogadtatás[szerkesztés]

Jegyiroda[szerkesztés]

Kritikák[szerkesztés]

Elismerések[szerkesztés]

A film hét jelölést kapott a 95. Oscar-díjátadón, köztük a legjobb filmre, öt jelölést a 80. Golden Globe-díjátadón , a legjobb film – dráma és a legjobb rendező díját, és 11 jelölést kapott a 28. Critics' Choice Awards-on. Két jelölést kapott a 29. Screen Actors Guild Awards-on, köztük a legjobb szereplőgárda (mozifilm) és a legjobb férfi mellékszereplő (Dano).[18] Két díjat is kapott a National Board of Review-tól, köztük a legjobb rendezői díjat (Spielberg) és az áttörést jelentő alakításért (LaBelle), így ez a második Spielberg-film, amely mindkét díjat együtt nyerte el az 1987-es Empire of the Sun óta.[19] Ezzel a filmmel a legjobb eredeti filmzenére 53. jelölésével John Williams megdöntötte saját rekordját, mint a legtöbb Oscar-jelölt, 90 évesen [6] A legjobb férfi mellékszereplő Oscar-jelölésével Judd Hirsch lett az első színész, aki négy évtizedes különbséggel két jelölést kapott, ez volt a második jelölése, és az első az 1981-es 53. Oscar-díjátadó óta, ahol az Átlagemberekért (1980) jelölték.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rosen, Christopher: 'West Side Story cinematographer Janusz Kaminski on his legendary collaboration with Steven Spielberg. Gold Derby , 2022. január 12. (Hozzáférés: 2023. március 1.)
  2. The Fabelmans (12A). BBFC . (Hozzáférés: 2023. március 1.)
  3. Hammond: 'The Fabelmans' Toronto Review: Steven Spielberg's Cinematic Memoir Becomes Glorious Tribute To Art And Family. Deadline Hollywood, 2022. szeptember 11. (Hozzáférés: 2022. december 24.)
  4. Winners & Nominees 2023 (angol nyelven). Golden Globes. (Hozzáférés: 2023. január 11.)
  5. National Board Of Review Announces 2022 Award Winners. Nationalboardofreview.org, 2022. december 8. (Hozzáférés: 2022. december 8.)
  6. a b Composer John Williams Breaks Own Record as Most Oscar-Nominated Person Alive
  7. Stephen J.: Steven the Good. The New York Times Magazine, 1999. február 14. [2021. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 8.)
  8. Spielberg's future imperfect. The New Zealand Herald, 2002. június 21. (Hozzáférés: 2021. december 9.)
  9. VanHoose: Steven Spielberg Says His Parents Were 'Nagging' Him to Make Movie About Them Before Their Deaths. People, 2022. november 2. (Hozzáférés: 2022. november 5.)
  10. Keegan: Steven Spielberg: The Origin Story. The Hollywood Reporter, 2022. november 2. (Hozzáférés: 2022. november 5.)
  11. Kroll: Steven Spielberg To Direct Untitled Project Loosely Based On His Childhood; Michelle Williams In Talks For Role Inspired By His Mom. Deadline Hollywood, 2021. március 9. [2021. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 9.)
  12. Kroll: Steven Spielberg Taps Seth Rogen For Major Role In Next Film Loosely Based On Director's Childhood; Rogen Would Play Favorite Uncle Of Young Spielberg. Deadline Hollywood, 2021. március 22. [2021. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 23.)
  13. St. Lawrence: Framing the Magic of West Side Story with Cinematographer Janusz Kamiński – Exclusive Interview. DiscussingFilm, 2022. március 20. (Hozzáférés: 2022. március 22.)
  14. 'The Fabelmans'. Variety Insight. [2021. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 23.)
  15. Couch: Steven Spielberg Enlists Seth Rogen to Play Filmmaker's Uncle in Coming-of-Age Drama. The Hollywood Reporter, 2021. március 22. [2021. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  16. Sakoui: Hollywood booms despite Delta variant as production surges. Los Angeles Times, 2021. augusztus 5. [2021. augusztus 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 20.)
  17. https://apnews.com/article/john-williams-indiana-jones-star-wars-music-af541b3979fd6c0ea624bb200c322f42
  18. Winners & Nominees 2023 (angol nyelven). Golden Globes. (Hozzáférés: 2023. január 11.)
  19. National Board Of Review Announces 2022 Award Winners. Nationalboardofreview.org, 2022. december 8. (Hozzáférés: 2022. december 8.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Fabelmans című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]