Farkasokkal táncoló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Farkasokkal táncoló
(Dances with Wolves)
1990-es amerikai film

Rendező Kevin Costner
Producer Kevin Costner
Jim Wilson
AlapműDances with Wolves
Műfaj
Forgatókönyvíró Michael Blake
Főszerepben Kevin Costner
Mary McDonnell
Graham Greene
Rodney A. Grant
Zene John Barry
Operatőr Dean Semler
Vágó William Hoy
Chip Masamitsu
Neil Travis
Steve Potter
Jelmeztervező Elsa Zamparelli
Gyártás
Gyártó Tig Productions
Majestic Films International
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
sziú
pauni
Forgatási helyszín Kansas
Játékidő 180 perc
Költségvetés 22 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA Orion Pictures
magyar Saturnus Film
BemutatóUSA 1990. november 9. (limitált)
USA 1990. november 23. (országos)
magyar 1991. április 26.
KorhatárUSA PG-13
Bevétel USA $184 208 848[1]
$424 208 848[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Farkasokkal táncoló (eredeti cím: Dances With Wolves) 1990-ben bemutatott amerikai film Kevin Costner rendezésében és főszereplésével. A forgatókönyvet saját regényéből Michael Blake írta. Az amerikai polgárháború idején játszódó western-eposz 1991-ben hét Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb film és legjobb rendezés kategóriában.

Valaha a western a hollywoodi mozi legnépszerűbb műfaja volt, de az 1990-es évekre már divatjamúltnak számított. Azután jött a Farkasokkal táncoló és új életre keltette, új elemekkel gazdagította ezt a műfajt. A film nem hagyományos értelemben vett western, sokkal inkább annak kifordítása, nagyszerűen komponált képekkel való újrafogalmazása. A monumentális alkotás a mai Amerika közeledését jelzi az őslakos indiánok kultúrája, sorsa iránt.

Történet[szerkesztés]

1863-ban, az amerikai polgárháború idején az ifjú John Dunbar véletlenül hőssé válik, miután akaratán kívül győzelemre vezeti az egyesült seregeket. Saját kérésére az indiánok lakta határvidékre helyezik szolgálatba, de az erődöt teljesen elhagyatottan találja.

Lassan rendbe szedi az erőd környékét és az épületet is, berendezkedik a helyőrség fenntartására. Magányában naplóírásba kezd és őrjáratokra időnként kilovagol a környékre. A magányos férfihez társul szegődik egy farkas. Később emiatt nevezik el maguk között az indiánok Farkasokkal Táncolónak.

Közben az indiánok messziről szemmel tartják, ő pedig részletes rajzokkal illusztrálja a naplóját velük kapcsolatban. Még neveket is ad nekik a kinézetük és a viselkedésük után. Nagyon lassan (egy lólopási kísérlet után) indul be közöttük az ismerkedés. Őszre már mutogatva beszélgetnek és néhány apró ajándék után meghívják a táborukba. Ekkor tudja meg, hogy az indiánok Farkasokkal Táncolónak nevezték el. A késve érkező bölények vadászatában már puskával segít a törzsnek és megment egy fiatal indiánt a vadászaton. Innentől kezdve már ismert tagja lesz a törzsnek és rendszeresen látogatja őket. Jó barátság alakul ki közte és a törzsfőnök között. Sokat beszélgetnek és megismeri közben a sziú nyelvet és kultúrát.

Kiderül, hogy a sziúk között él egy fehér bőrű nő, akit az indiánok neveltek fel. A kezdeti bizalmatlanság és a nő férje iránti gyásza miatt elég lassan ismerkednek meg egymással.

John, aki eddig az indiánok ellen harcolt, most egyre közelebb kerül a sziúkhoz és lassan a törzs tagjának tekinti magát. A törzsfőnök látva kettejük kapcsolatát feloldja a nő gyászát és összeházasodnak. John folyamatosan kitér a törzsfőnök a fehérek terjeszkedését célzó kérdései elől, de idővel kénytelen elismerni, hogy még rengetegen jönnek majd. Nem tart sokáig a nyugalom.

Katonák érkeznek, hogy felderítsék a környéket, és miután találkoztak Johnnal, és elfogják. A naplója miatt árulónak bélyegzik és nem marad más választása, mint az indiánok mellé állni a konfliktusban. Szökése után a hadsereg elrejtett fegyvereivel felfegyverezve a törzset van esélyük túlélni a támadást.

A csata után és az amúgy is közelgő tél miatt a törzs a téli táborhelyére indul, de John és a felesége nem tart velük. Úgy gondolja, hogy jobb ha nem hoz bajt az indiánokra katonaszökevényként.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b c Farkasokkal táncoló Box Office Mojo

További információk[szerkesztés]