Áldozat? (film, 2016)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Áldozat?
(Elle)
2016-os francia–német–belga film
RendezőPaul Verhoeven
Producer
  • Saïd Ben Saïd
  • Michel Merkt
Alapmű"Oh…"
Műfaj
ForgatókönyvíróDavid Birke
Főszerepben
ZeneAnne Dudley
OperatőrStéphane Fontaine
VágóJob ter Burg
Gyártás
Gyártó
  • SBS Productions
  • Twenty Twenty Vision Filmproduktion
  • France 2 Cinéma
  • Entre Chien et Loup
  • Proximus
Ország
Nyelvfrancia
Játékidő130 perc
Költségvetés9 100 000 USD[2]
Forgalmazás
Forgalmazó
  • FRA SBS Distribution
  • GER MFA+ Filmdistribution
  • HUN ?
Bemutató
Korhatár18 V. kategória (NFT/24219/2017)
Bevétel12 700 000 USD[3]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Áldozat? témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Áldozat (eredeti cím: Elle) 2016-ban bemutatott francianémet thriller film, amit Paul Verhoeven rendezett. A főszerepekben Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny, Charles Berling, Virginie Efira, Judith Magre, Christian Berkel, Jonas Bloquet, Alice Isaaz, Vimala Pons, Arthur Mazet, Raphaël Lenglet és Lucas Prisor láthatóak.

Franciaországban 2016. május 25-én, Németországban 2017. február 16-án mutatták be a mozikban.[4] Magyarországon az HBO Max mutatta be.

Cselekmény[szerkesztés]

Michèle Leblanc-ot otthonában megerőszakolja egy símaszkos támadó. Ezután feltakarítja a rendetlenséget, és folytatja az életét. Egy sikeres videójáték-gyártó cég vezetője, ahol férfi alkalmazottai felváltva neheztelnek rá, vagy épp beleszeretnek. Viszonyt folytat barátnője és üzlettársa, Anna férjével, Roberttel, és flörtöl nős szomszédjával, Patrickkal. Michèle elszakadt fiától, Vincenttől, aki aláveti magát bántalmazó, terhes barátnőjének, Josie-nak. Édesanyjával, Irène-nel, akit nárcizmusa és fiatalabb férfiakkal való kapcsolatai miatt neheztel, viszálykodik. Ráadásul egy hírhedt tömeggyilkos lánya, akinek közeleg a feltételes szabadlábra helyezési meghallgatása. Az apja tettei által kísértett Michèle óvakodik a bűnüldöző szervektől, és nem jelenti a rendőrségnek a megerőszakolását

Michèle egyre gyanakvóbbá válik a férfiakkal szemben. Zaklató sms-üzeneteket kap a támadójától egy letiltott számon, ami arra utal, hogy a férfi zaklatja őt. Először Kurtra, egy különösen haragvó alkalmazottra gyanakszik, amikor egy őt megerőszakoló szörnyeteg CGI-animációját elküldi e-mailben a vállalat összes dolgozójának. Borsot szór a háza előtt ólálkodó férfira, de aztán kiderül, hogy a volt férje, Richard az, aki a biztonságát ellenőrizte. Később rájön, hogy egy másik alkalmazott, aki belebolondult a lányba, készítette az animációt, de nem erőszakolta meg.

Karácsony este Irène agyvérzést kap, és könyörög a lányának, hogy látogassa meg az apját, mielőtt a kórházban meghal. Michèle-t később otthonában megtámadja a támadó, és miután leszúrja a kezét és leleplezi, megtudja, hogy ő Patrick. Bár most már tudja a férfi személyazonosságát, és rájön, hogy a férfi annak ellenére képes bejutni a lakásába, hogy kicseréltette a zárakat, mégsem hívja a rendőrséget, és nem tesz intézkedéseket otthona biztonságának növelése érdekében.

Michèle úgy dönt, hogy meglátogatja apját, miután a feltételes szabadlábra helyezési kérelmét elutasították, de órákkal azelőtt, hogy Michèle megérkezik, a férfi felakasztotta magát. A börtönből hazafelé tartva egy félreeső helyen autóbalesetet szenved. Ahelyett, hogy mentőt hívna, először megpróbálja felhívni a barátait, majd úgy dönt, hogy felhívja Patricket. Miután a férfi kimenti őt az autóból és bekötözi, Michèle szemtelenül veszélyes szexuális kapcsolatnak udvarol vele. Élénk nemi erőszakos cselekményt hajt végre vele. Ők ketten egy kényes határvonalon mozognak, ahol Patricknak úgy kell éreznie, mintha megerőszakolná Michèle-t, annak ellenére, hogy a lány beleegyezik a szerepjátékba.

Michèle egyre inkább kiábrándul az életéből, mire a cége új videojátékának bemutató partijára kerül sor. Bevallja Annának, hogy viszonya volt Roberttel. Miközben Patrick hazaviszi, Michèle bevallja, hogy nem tagadja tovább az egészségtelen kapcsolatukat, és azt állítja, hogy fel akarja hívni a rendőrséget. Miután kiszállt a férfi parkoló autója elé sétál, nem kapkodja el a sétát, majd a kapuját nyitva hagyja. Patrick belép, és megtámadja a nőt egy kétértelmű találkozás során, amely elmossa a határt a nemi erőszak és a beleegyezés között, de Vincent, aki már a házban volt, Patrick mögé lopakodik, és hátulról koponyán vágja. Michèle látszólag nagyjából nyugodt marad, de Patrick látszólag zavartan hal meg.

Michèle röviden beszél Patrick feleségével, Rebeccával, aki éppen elköltözik a környékről. Rebecca nyugodt, és háláját fejezi ki Michèle-nek, amiért átmenetileg „ki tudta elégíteni Patrick igényeit” – ami arra utal, hogy valamilyen szinten tisztában volt azzal, hogy szexuális kapcsolatban álltak egymással, és hogy Patricknak voltak olyan hajlamai, amelyeket nem tudott kielégíteni. Vincent most már határozottabb a kapcsolatában és a karrierjében, míg Michèle kibékül Josie-val és Annával is; utóbbi felajánlja, hogy összeköltözik vele, most, hogy mindketten megszakították kapcsolatukat Roberttel.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Michèle Leblanc Isabelle Huppert Básti Juli
Patrick Laurent Lafitte Crespo Rodrigo
Anna Anne Consigny Spilák Klára
Richard Leblanc Charles Berling Hirtling István
Rebecca Virginie Efira Szávai Viktória
Irène Leblanc Judith Magre Tóth Judit
Robert Christian Berkel Jakab Csaba
Vincent Jonas Bloquet Viktor Balázs
Josie Alice Isaaz Mórocz Adrienn
Hélène Vimala Pons Nemes Takách Kata
Ralf Raphaël Lenglet Horváth Illés
Kevin Arthur Mazet Márkus Sándor
Kurt Lucas Prisor Hajdu Tibor

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

Paul Verhoeven azt nyilatkozta, hogy úgy érezte, a film lehetőséget ad számára, hogy "valami egészen mást csináljon, mint amit eddig csináltam. De ez az ismeretlenbe való belépés szerintem nagyon fontos egy művész életében. Ez egzisztenciális állapotba hoz. Művészként, amennyire csak lehet, bele kell lépned az ismeretlenbe, és meg kell nézned, mi történik veled." A projektet a 2014-es cannes-i fesztiválon mutatták be.[5] Verhoeven olyan színésznőt keresett, aki "kész lenne ezt vállalni", és úgy vélte, Nicole Kidman "képes lenne kezelni ezt a szerepet".[6] Charlize Theront, Julianne Moore-t, Sharon Stone-t, Marion Cotillard-t, Diane Lane-t és Carice van Houtent is fontolóra vette Michèle szerepére, aki egy üzletasszony, akit otthonában megerőszakol egy ismeretlen támadó, és nem hagyja, hogy ez megváltoztassa pontosan rendezett életét.[7] Verhoeven a The Guardiannek azt mondta, hogy szerinte az egyetlen amerikai színésznő, aki hajlandó lett volna rá, Jennifer Jason Leigh. "Neki abszolút nem lett volna problémája, rendkívül merész. De ő egy művészi jelenlét, mi pedig neveket kerestünk" - mondta.[8] Verhoeven csalódott volt, hogy nem tudott meggyőzni egy jelentős amerikai színésznőt a szerepre, amit később így magyarázott: "Egyetértek azzal, hogy nincs sok női szerep - az amerikai moziban biztosan nincs. Furcsa, hogy amikor van egy, akkor hiányzott belőlük a merészség, hogy ellentmondásosak legyenek. Remélem, ezek a színésznők mind megnézik a filmet.

A film eredetileg Bostonban vagy Chicagoban játszódott volna, de Verhoeven szerint az erőszakos és erkölcstelen tartalom miatt.[9] Verhoeven ekkor döntött úgy, hogy franciául készíti el a filmet, és a forgatás előtt jelentős időt fordított arra, hogy megtanulja a nyelvet, hogy hatékonyan tudjon kommunikálni a túlnyomórészt francia színészekkel és stábbal.[10] 2014 szeptemberében Isabelle Huppert francia színésznő leszerződött a film főszerepére.[11]

Forgatás[szerkesztés]

Az forgatás 2015. január 10-én kezdődött, és tíz hétig tartott.[12] A forgatás Párizsban és környékén zajlott.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lodge, Guy: Film Review: 'Elle'. Variety, 2016. május 21. (Hozzáférés: 2023. július 19.)
  2. Paul Verhoeven, a Frenchman by adoption”, 2016. szeptember 1. (Hozzáférés: 2018. július 30.) 
  3. Elle”, 2017. június 10. (Hozzáférés: 2018. július 30.) 
  4. SBS Distribution avance le prochain Paul Verhoeven. Le Film français, 2016. március 11. (Hozzáférés: 2023. július 19.)
  5. Lindsay, Taylor: Coming to Cannes From Wild Bunch: 'Spring Breakers 2' and Gaspar Noe's Sex Celebration 'Love'. IndieWire , 2014. május 6. (Hozzáférés: 2023. július 19.)
  6. Nicole Kidman in erotische thriller. De Telegraaf, 2014. május 17. [2015. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 19.)
  7. Khalid, Tarik: Elle, Paul Verhoeven in French version with Isabelle Huppert. Cannes Film Festival, 2016. május 21. (Hozzáférés: 2023. július 19.)
  8. Lee, Benjamin: Paul Verhoeven on Elle: 'It is not a rape comedy'. The Guardian, 2016. május 27. (Hozzáférés: 2023. július 19.)
  9. Clarac, Toma: Paul Verhoeven, de Robocop à Jésus Christ (francia nyelven). GQ, 2015. április 30. (Hozzáférés: 2023. július 19.)
  10. Margaret, Barton-Fumo: Interview: Paul Verhoeven. Film Comment, 2016. január 12. (Hozzáférés: 2023. július 19.)
  11. Jagernauth, Kevin: Paul Verhoeven, William Monahan, 'Frank' Director Lenny Abrahamson And More Line Up New Projects. IndieWire , 2014. szeptember 25. [2015. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 19.)
  12. Lermercier, Fabien: Verhoeven in the middle of shooting Elle. Cineuropa, 2015. február 24. (Hozzáférés: 2023. július 19.)

További információk[szerkesztés]