Téli bangita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Téli bangita
A növény
A növény
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superasteridae
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids II
Rend: Mácsonyavirágúak (Dipsacales)
Család: Pézsmaboglárfélék (Adoxaceae)
Nemzetség: Bangita (Viburnum)
L., 1753
Faj: V. tinus
Tudományos név
Viburnum tinus
L.
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Téli bangita témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Téli bangita témájú médiaállományokat és Téli bangita témájú kategóriát.

A téli bangita (Viburnum tinus) a mácsonyavirágúak (Dipsacales) rendjébe, ezen belül a pézsmaboglárfélék (Adoxaceae) családjába tartozó faj.[1]

Előfordulása[szerkesztés]

A téli bangita eredeti előfordulási területe a Földközi-tenger térsége, úgy Európában mint Észak-Afrikában is. Ázsia délnyugati részén is fellelhető Izraeltől egészen Törökországig. Manapság dísznövényként és gyógynövényként számos helyen termesztik.

Alfajai, változatai[szerkesztés]

  • Viburnum tinus subsp. tinus - Földközi-térség
  • Viburnum tinus subsp. rigidum (szinonimája: V. rigidum) - Kanári-szigetek
  • Viburnum tinus subsp. subcordatum - Azori-szigetek
  • Viburnum tinus var. hirtulum
  • Viburnum tinus var. lucidum

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a növény egy cserje, ritkábban kis fa, mely általában 2-7 méter magasra és 3 méter szélesre nő meg.[2] A lomkoronája sűrű és kerek. A levelei örökzöldek és akár 2-3 évig is élhetnek. A levelek átellenesen ülnek és ovális alakúak; 4-10 centiméter hosszúak és 2-4 centiméter szélesek. A leveleken kis üregek vannak, melyekben ragadozó életmódot folytató atkák (Acari) élnek.[3] Virágai kicsik, fehérek vagy világos rózsaszínűek és 5-10 centiméter átmérőjű virágzatokba tömörülnek. A bimbók vöröses-rózsaszínek. A virágok kétneműek és öt szirmuk van. Októbertől júniusig virágzik. A megporzást a rovarok végzik. A termése sötétkékes-fekete csonthéjas termés.

Életmódja[szerkesztés]

Az úgynevezett Földközi-térségre jellemző macchia egyik növénye; a tölgyeseket is kedveli. Az árnyékos és nedves területeken telepszik meg; 0-800 méteres tengerszint fölötti magasságok között.

A Royal Horticultural Society adatai szerint, az Egyesült Királyságban a Pyrrhalta viburni nevű levélbogárféle (Chrysomelidae) a legfőbb kártevője.[4]

Felhasználása[szerkesztés]

Amellett, hogy dísznövényként termesztik a kertekben, a téli bangitát gyógynövényként is hasznosítják. A növény úgynevezett viburnint és csersavat tartalmaz. A levelei lázcsillapítóként használhatók. A termése székrekedés ellen jó.[5]

A következő kitenyésztett változatok elnyerték a The Royal Horticultural Society a Royal Horticultural Society Award of Garden Merit, azaz nagyjából Kerti Termesztésre Érdemes Növény Díját: 'Eve Price',[6] 'French White'[7] és 'Gwenllian'.[8]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BSBI List 2007 (xls). Botanical Society of Britain and Ireland. [2015. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 17.)
  2. RHS A-Z encyclopedia of garden plants. United Kingdom: Dorling Kindersley, 1136. o. (2008). ISBN 1405332964 
  3. Plants, mites and mutualism: leaf domatia and the abundance and reproduction of mites on Viburnum tinus (Caprifoliaceae). Raul Grostal and Dennis J. O'Dowd, Oecologia, April 1994, Volume 97, Issue 3, pages 308-315, doi:10.1007/BF00317319
  4. Top 10 pests. Royal Horticultural Society, 2011. január 19. [2013. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 10.)
  5. Iridoid glucosides from Viburnum tinus. Lamberto Tomassini, M. Francesca Cometa, Sebastiano Foddai and Marcello Nicoletti, Phytochemistry, January 1995, Volume 38, Issue 2, Pages 423–425, doi:10.1016/0031-9422(94)00618-4
  6. RHS Plant Selector - Viburnum tinus 'Eve Price'. [2013. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 8.)
  7. RHS Plant Selector - Viburnum tinus 'French White'. [2013. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 8.)
  8. RHS Plant Selector - Viburnum tinus 'Gwenllian'. [2013. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 8.)

Források[szerkesztés]

  • Flora Europaea: Viburnum tinus
  • Eriksson, O., et al. 1979. Flora of Macaronesia: checklist of vascular plants
  • Pignatti S. - Flora d'Italia – Edagricole – 1982, Vol. II, pag. 639

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Viburnum tinus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]