Zlatý Bažant

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zlatý Bažant

Típusvilágos sör
Származási hely Szlovákia
Alapítás1969
GyártóHeineken Slovensko
Alkoholtartalom0-5%
A gyártó weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Zlatý Bažant témájú médiaállományokat.

A Zlatý Bažant (kiejtése: zlatí bazsant, jelentése: arany fácán) egy szlovák sörmárka, melyet Ógyallán állít elő a Heineken International tulajdonában lévő Heineken Slovensko. Magyarországon licenc alapján gyártják.

Története[szerkesztés]

A Zlatý Bažant sört (először Hurbanovské pivo - Ógyallai sör - néven, majd átnevezték mai nevére) 1969-ben, röviddel az Ógyallai Sörgyár megnyitása után kezdték főzni. A nevét állítólag a település környékén nagy számban előforduló madárról kapta, melynek létezik aranyfácán elnevezésű rokona is.

Az új márka hamar nagy rajongótáborra tett szert. Nem csak Csehszlovákiában volt népszerű, hanem a Pilsner Urquell-lel és a Budweiser Budvarral együtt jelentős mértékben hozzájárult az ország exportjához.

1971-ben, Csehszlovákiában az elsők között kezdték el forgalmazni dobozos kiszerelését is. A nyolcvanas években Pito névvel alkoholmentes változatot is piacra dobtak: ezt a hagyományt a mai Zlatý Bažant Nealko folytatja. 1995-ben a gyárat és a márkát megvásárolta a holland Heineken cég. 2001-ben új, zöldüveges csomagolást kapott. A legutolsó újítás a Bažant Radler 2011-es bevezetése volt.

Jellemzői[szerkesztés]

A Zlatý Bažantnak közepesen erős, kellemesen keserű íze van. Habja nem tartós, illata jellegzetesen édes. Kóstolás után is először a maláta édes íze tűnik fel, ami a háttérben később is megmarad, bár a komló jellegzetes keserűje hamar dominánssá válik, és az utóíz is inkább keserű. Közepesen testes sör.

Termékek[szerkesztés]

  • Zlatý Bažant 12° - világos lager sör. Közepesen keserű, alkoholtartalma 5%
  • Zlatý Bažant 10° - világos sör, melyen jobban érezhető a komló és maláta tiszta aromája. Jellemzően keserűbb, alkoholtartalma 4,3%
  • Zlatý Bažant Tmavé - barna sör, íze egyszerre édes, karamellás és közepesen keserű. Alkoholtartalma 3,8%
  • Zlatý Bažant Nealko - alkoholmentes sör, Szlovákiában a típus legnépszerűbbje
  • Bažant Radler - sörből és citromléből készül. Tartósítóanyagot és színezéket nem tartalmaz, alkoholtartalma 2%
  • Zlatý Bažant Pšeničné - búzasör. 2007 óta főzik korlátozott mennyiségben, karácsonyi specialitásként. Színe jellegzetesen halványsárga, íze kicsit savas, gyümölcsösen fűszeres
  • Zlatý Bažant Porter - barna sör, színe szinte teljesen fekete, habja is barna, szintén a limitált kiadások szériájából
  • Zlatý Bažant Bock - , karácsonyi, korlátozott mennyiségben főzött barna baksör
  • Zlatý Bažant Tmavé kvasinkové - erős karamellízű, élesztős barna sör, a limitált kiadás-sorozat része
  • Zlatý Bažant '73 - Az 1973-ban használt receptje alapján készült sör. Alkoholtartalma 4,5 %

Export[szerkesztés]

Bažant Radler

A Zlatý Bažantot licenc alapján Magyarországon, Csehországban, Oroszországban és Belorussziában is főzik. Általános vélekedés szerint a magyarországi változat minősége elmarad az eredetitől. Ezenkívül további 16 országba: az USA-ba, Kanadába, Angliába, Németországba, Dániába, Finnországba, Izraelbe, Ausztráliába és más országokba exportálják.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zlatý Bažant című szlovák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Zlatý Bažant
A Wikimédia Commons tartalmaz Zlatý Bažant témájú médiaállományokat.