Zélandia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: d. sz. 40°, k. h. 170°

Zélandia domborzata. Az Új-Zélandtól észak-északkeletre és délnyugatra futó vonulatokat nem tekintik a kontinens részének, továbbá nem tartozik hozzá a térképen szintén látható Ausztrália (balra fent), Fiji és Vanuatu (fent középen) sem.[1]
Megkövült fatörzs a Curio-öbölben

Zélandia, más néven Tasmantis vagy új-zélandi kontinens nagyrészt a tengerszint alatt fekvő kontinenstöredék a Csendes-óceán délnyugati részén. Mintegy 60-85 millió éve szakadt el Ausztráliától, amellyel együtt kb. 85-130 millió éve vált külön Antarktikától.[2] Egyes feltételezések szerint 23 millió éve teljes területét tenger boríthatta,[3][4] és területének 93%-át ma is víz borítja.

Leírás[szerkesztés]

Zélandia területe 3,5 millió km², több, mint Grönlandé vagy Indiáé, és majdnem a fele Ausztrália területének. A hosszúkás alakú kontinens északon Új-Kaledóniától (déli szélesség 19°) délen Új-Zéland szubantarktikus szigeteiig (déli szélesség 56°) nyúlik,[2] ami megfelel Skandinávia északi csücske és Kréta távolságának. A legnagyobb szárazföld Új-Zéland, ezt követi Új-Kaledónia.

A kontinens tengerszint alatti területének főbb részei a Lord Howe-hát, a Challenger-plató, a Campbell-plató, a Norfolk-hátság és a Chatham-hát. Hozzá tartozik továbbá a kisebb kiterjedésű Louisiade-plató, Mellish-hát, Kenn-plató, Chesterfield-plató és Dampier-hátság.[5] A különállónak látszó Gilbert-fenékhegy (Fiordlandtól északnyugatra) szintén Zélandia része,[6] ugyanakkor a Bollons-fenékhegy (a Chatham-szigetektől délre) kapcsolata Zélandiával egyelőre nem tisztázott.

Zélandia tengerrel borított részein jelentős halászmezők találhatók, és itt fekszik Új-Zéland legnagyobb földgázmezője is (Taranaki partjai mentén). A Déli-szigettől délre az 1960-as évek óta kutatnak kőolaj után, mindeddig kevés sikerrel.[7] A tengerfenék ásványkincsei között található vastartalmú homok, vulkáni eredetű fémszulfidok, ferromágneses gumók.[8]

Geológia[szerkesztés]

Zélandia déli része

Zélandia alapvetően két, közel párhuzamos gerincből áll, amelyek között egy inaktív hasadékvölgy húzódik. A gerinceket kontinentális kéreg alkotja, azonban mivel az vékonyabb a szokásosnál (csak mintegy 20 km vastag), néhány sziklás kis sziget kivételével nem érik el a tengerszintet, hanem csak mintegy 1000–1500 m-re emelkednek a mélytengeri síkság fölé.

Mintegy 25 millió éve Zélandia déli része (amely a Csendes-óceáni-lemezen helyezkedik el) az alpi-vető mentén elkezdett elcsúszni az északi részhez képest (amely az Ausztrál–Indiai-lemez ausztrál részén fekszik). Az ennek eredményeként létrejött, mintegy 500 km-es elmozdulás jól látható a geológiai térképeken.[9] Ugyanezen elmozdulás nyomán szakadt meg az Új-Kaledóniai medence és a Bounty-árok folytonossága.

A lemezhatár mentén kialakult feszültség hatására emelkedett ki a Déli-Alpok hegylánca. Az erózió miatt a hegység magassága csak csekély mértékben tükrözi a teljes függőleges elmozdulást. Északabbra, a Csendes-óceáni-lemez alábukása kiterjedt vulkanizmust hozott létre, például a Coromandel-félszigeten és a Tapuo vulkáni területen. Az ehhez kapcsolódó szétsodródás és szubdukció nyomán keletkezett a Hauraki-árok, később a Whakatane-árok és a Wanganui-medence.

A kontinenstöredék területén ezt megelőzően, a Gondwanáról való leszakadás előtt, alatt és után is működtek tűzhányók. Bár Zélandia mintegy 6000 km-t sodródott a földköpenyhez képest azután, hogy elszakadt Antarktikától, ezen vulkánok anyagának összetétele mégis hasonló a szétválás előtt a közelükben fekvő ausztráliai és antarktiszi területekéihez.

E vulkánosság nyomai számos helyen fellelhetők a kontinens területén, bár jellemzően kis mennyiségben. Ez alól csak a Banks- és Otago-félszigetet felépítő pajzsvulkánok jelentenek kivételt. Ezenkívül több kisebb területen zajlott vulkanizmus a késő kréta és a kainozoikum egész folyamán, ám ennek okai máig sem tisztázottak. A miocén során Zélandia északi része (Lord Howe-hát) áthaladhatott egy forró folt felett, létrehozva ezzel a Lord Howe-fenékhegyláncot.

Biogeográfia[szerkesztés]

Új-Kaledónia az ősi kontinens északi peremén fekszik, Új-Zéland pedig az azt kettészelő lemezhatáron. Ezek a területek az antarktikus flórabirodalom északi nyúlványai, araukáriákkal és kőtiszafafélékkel. A Curio-öbölben a Gondwanától való elszakadás előtti, jura időszaki erdők fosszilizálódott fatörzsei láthatók, hasonlóak a mai kaurikhoz és norfolk-szigeti fenyőhöz.[10] Ezeket vulkáni iszapárak temették el, majd a növényi szövetek helyét szilícium-dioxid foglalta el, létrehozva a fosszíliákat.

Glaciális időszakok idején Zélandia jelenleginél nagyobb területei kerültek szárazra. Korábban úgy gondolták, a kontinensen nem voltak bennszülött emlősfajok, de a 2006-ban az Új-Zéland Otago régiójában talált, miocén kori fosszilis állkapocs ennek ellenkezőjét tanúsítja.[11]

Politikai felosztás[szerkesztés]

Kizárólagos gazdasági övezetek és kontinentális self

Teljes szárazföldi terület ~ 286 655 km²

Népesség[szerkesztés]

Teljes népesség: 4 685 000 fő

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Figure 8.1: New Zealand in relation to the Indo-Australian and Pacific Plates (angol nyelven). The State of New Zealand’s Environment 1997, 1997. [2007. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. április 20.)
  2. a b Keith Lewis; Scott D. Nodder and Lionel Carter: Zealandia: the New Zealand continent (angol nyelven). Te Ara Encyclopedia of New Zealand, 2007. január 11. (Hozzáférés: 2007. február 22.)
  3. Searching for the lost continent of Zealandia”, The Dominion Post, 2007. szeptember 29. (Hozzáférés: 2007. október 9.) (angol nyelvű) „Nem jelenthetjük ki teljes bizonyossággal, hogy itt mindig szárazföld volt. A geológiai bizonyítékok jelenlegi elégtelen volta miatt kénytelenek vagyunk figyelembe venni azt a lehetőséget is, hogy egykor egész Zélandiát tenger borította.” 
  4. Campbell, Hamish. In Search of Ancient New Zealand (angol nyelven). North Shore, New Zealand: Penguin Books, 166–167. o. (2007). ISBN 978-0-14-302088-2 
  5. Mortimer, Nick (2006). „Australian Earth Sciences Convention” (angol nyelven), 4. o.  
  6. Wood, Ray, Vaughan Stagpoole, Ian Wright, Bryan Davy and Phil Barnes. New Zealand's Continental Shelf and UNCLOS Article 76 [archivált változat] (PDF), Institute of Geological and Nuclear Sciences series 56; NIWA technical report 123 (angol nyelven), Wellington, New Zealand: Institute of Geological and Nuclear Sciences Limited; National Institute of Water and Atmospheric Research, 16. o. (2003). Hozzáférés ideje: 2007. február 22. [archiválás ideje: 2007. február 21.] „A folyamatos alapszerkezet, a kéreg vastagsága és a tengerfenék szétterjedését mutató jelek hiánya bizonyítják, hogy a Gilbert-fenékhegy az új-zélandi földtömeg folytatása.” 
  7. Great South Basin – Questions and Answers (angol nyelven), 2007. július 11. [2008. október 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. április 18.)
  8. New survey published on NZ mineral deposits (angol nyelven), 2007. május 30. [2008. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. április 18.)
  9. Figure 4. Basement rocks of New Zealand (4. ábra: Új-Zéland alapkőzetei)'. UNCLOS Article 76: The Land mass, continental shelf, and deep ocean floor: Accretion and suturing. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. április 21.)
  10. Fossil forest: Features of Curio Bay/Porpoise Bay Archiválva 2008. október 17-i dátummal a Wayback Machine-ben Hozzáférés ideje: 2007-11-06
  11. Campbell, Hamish. In Search of Ancient New Zealand. North Shore, New Zealand: Penguin Books, 183–184. o. (2007). ISBN 978-0-14-302088-2 

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Zealandia (continent) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]