Wonder Woman (film, 2017)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wonder Woman
(Wonder Woman)
2017-es amerikai 3D-s film

Wonder woman logo and emblem.png
Rendező Patty Jenkins
Producer Charles Roven
Zack Snyder
Deborah Snyder
Richard Suckle
Vezető producer Geoff Johns
AlapműWilliam Moulton Marston
Zack Snyder
Allan Heinberg
Műfaj
Forgatókönyvíró Allan Heinberg
Geoff Johns
Főszerepben Gal Gadot
Chris Pine
Connie Nielsen
Robin Wright
Lucy Davis
Lisa Loven Kongsli
Zene Rupert Gregson-Williams
Operatőr Matthew Jensen
Vágó Martin Walsh
Jelmeztervező Lindy Hemming
Díszlettervező Aline Bonetto
Gyártás
Gyártó DC Entertainment
RatPac Entertainment
Atlas Entertainment
Cruel and Unusual Films
Ország USA
Nyelv angol
magyar szinkron
Játékidő 141 perc
Költségvetés 149 000 000 amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó USA Warner Bros.
magyar InterCom
BemutatóUSA 2017. június 2.
magyar 2017. június 3.
Korhatár12 III. kategória (NFT/24279/2017)
Bevétel 821 847 012 amerikai dollár (82, világszerte)
Kronológia
ElőzőSuicide Squad – Öngyilkos osztag
KövetkezőAz Igazság Ligája
Kapcsolódó film Wonder Woman 1984
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Wonder Woman témájú médiaállományokat.

A Wonder Woman 2017-es amerikai szuperhős kalandfilm, mely az azonos nevű képregényhős első egész estés élőszereplős mozifilmje.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2017. június 2-án mutatták be, míg Magyarországon egy nappal korábban, június 1-jén. A címszerepet Gal Gadot alakítja, a további szerepekben pedig Chris Pine, Connie Nielsen, Robin Wright, Lucy Davis és Lisa Loven Kongsli látható. A filmet Patty Jenkins rendezte.

A Wonder Woman önálló filmje azután kapott zöld utat, hogy a karakter 2016-ban Gadot alakításában epizódszerepben felbukkant a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala című filmben.

A film folytatása a Wonder Woman 1984, amelyet 2020-ban mutatnak be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Diana themüszkirai hercegnő, az amazonok királynőjének, Hippolütének a lánya, aki Themüszkirán, az amazonok szigetén él, amazontársaival együtt itt vált belőle is rettenthetetlen harcos. Az első világháború idején Steve Trevor, az amerikai légierő vadászpilótája és kéme a sziget közelében lezuhan egy német repülőgéppel a tengerbe, ahonnan Diana menti ki. A szokatlan megismerkedés után Trevor figyelmezteti az amazonokat, hogy a háború őket is veszélyezteti, ezért Diana Trevorral tart a külvilágba, hogy elejét vegyék a begyűrűző háborúnak…

Steve Trevor a lezuhanását megelőzően megszerzi Méreg professzor feljegyzéseit, amit el akar juttatni Londonba, a főparancsnokhoz. Így Diana kénytelen ide követni. Londonban Trevor új ruházattal látja el Dianát, hogy ne keltsen feltűnést szokatlan öltözékével. A politikusok és tábornokok tanácskozásáról Dianát kitessékelik (mivel ezeken nők nem vehetnek részt). A feljegyzések oszmán-török és sumér nyelvek keverékével vannak leírva, amit a szakértők nem tudnak megfejteni. Azonban Diana (aki több száz nyelven beszél) elolvassa Méreg professzor egyik receptjét egy újfajta mustárgázról, amiben kén helyett hidrogént alkalmaznak. Trevor azt javasolja, hogy keressék meg a mustárgázt előállító gyárat (ami valahol Belgiumban van) és pusztítsák el, mielőtt azt a németek a fronton alkalmazni tudnák, mert az új gáz ellen hatástalan a gázálarc. A főparancsnok azonban megtiltja az akciót, mivel a németekkel már folyamatban vannak a béketárgyalások. Trevor ezért magánakcióba kezd, összeszedi a barátait, akiknek nagy összegű pénzt ígér, azonban ők is tisztában vannak az öngyilkos küldetés veszélyeivel. Sir Patrick Morgan titokban pénzzel támogatja az akciót.

A harctér felé haladva Dianát elborzasztja a rengeteg szenvedés látványa, és mindenkin segíteni akar, de Trevor sürgeti, hogy haladjanak tovább.

Egy olyan lövészárokba érkeznek, ahol már egy éve állóháború zajlik, mert a szemközti lövészárokban a német katonák jól be tudják lőni a sima terepet. Diana azonban támadásba lendül és kézvédőivel elhárítja a német puskák lövedékeit, még a golyószóróét és a tarackét is. Haladását látva az angol hadsereg rohamozni kezdi a németeket.

Majd a maroknyi csapat nemsokára egy kisvároshoz érkezik, ahol pár géppuskafészek felszámolása után a templomtoronyban lévő mesterlövész is megsemmisül (a toronnyal együtt, ahova Diana felrugaszkodik a többiek segítségével).

Trevor beszél telefonon titkárnőjével, aki az angol hírszerzés információi alapján elmondja, hogy Erich Ludendorff gálaestet rendez egy közeli kastélyban. Trevor és Diana álruhát szereznek és gond nélkül bejutnak. Trevor próbál a német professzornő bizalmába férkőzni, de az nem mond neki semmit. Diana meg akarja ölni a tábornokot, mert meggyőződése, hogy ő Arész, akinek a halálával a háború megszűnik. Azonban Trevor megakadályozza a merényletet. Az estély végén ágyúból mérgező lövedéket lőnek ki, ami egy közeli település civil lakosságát kiirtja. Dianát elborzasztja a mészárlás (neki nem árt a mérges gáz).

Megtalálják egy német támaszponton Ludendorffot, akit Diana némi kézitusa után leszúr abban a hitben, hogy Arészt öli meg (akit szent kötelessége megölni). Azonban a háborús mozgolódás folyik tovább. Diana ráébred, hogy tévedett. Trevor próbálja meggyőzni, hogy a háború nem egyetlen ember (vagy isten) műve, hanem az emberek néha jók, néha gonoszak, a háborút ők maguk okozzák.

Majd ugyanabban a megfigyelőtoronyban, ahol Diana Ludendorffot megölte, megjelenik Sir Patrick Morgan, és bevallja, hogy ő Arész, a háború istene. Feladatának tekinti, hogy a Földet megszabadítsa a gonosz emberiségtől, ami után a háborítatlan Földet újra a természet uralná. Diána azonban nem akarja az emberiség elpusztítását, ezért szembeszáll Arésszel, aki sokkal erősebb nála, a küzdelem kiegyenlítetlen.

A támaszpontról egy német repülőgép készül felszállni, telerakva mérges gázt tartalmazó bombákkal, amit London fölött akarnak időzítéssel felrobbantani, ahol 50 km-es körzetben minden élőlény meghalna. A kis csapat meg akarja ezt akadályozni. Trevor elbúcsúzik Dianától és felszáll a gépre, majd a levegőben felrobbantja saját magával együtt. Diana ezt meglátva haragra gerjed, és óriási energiát gyűjt magába, amivel elpusztítja Arészt.

Később Londonban a kis zászlókkal spontán ünneplő tömegben feltűnnek a kis csapat megmaradt tagjai és egy fényképekkel ellátott falon észreveszik Trevor fényképét egy repülőgép mellett, ahol búcsút vesznek tőle.

Sokkal később, a modern Párizsban Diana egy értékes tárgyat kap Bruce Wayne-től: egy fényképet, ami a kis csapatot ábrázolja (köztük őt magát) a templomtorony ostroma utáni órákban. Majd Diana újabb küldetésre indul.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Diana (Wonder Woman, de ez a filmben nem hangzik el), themüszkirai hercegnő és amazon harcos Gal Gadot Horváth Lili
Steve Trevor, az amerikai légierő vadászpilótája, egyúttal brit kém Chris Pine Zámbori Soma
Hippolüté, az amazonok királynője és Diana anyja Connie Nielsen Tóth Enikő
Antiopé, hadvezér, Hippolüté testvére, Diana nagynénje Robin Wright Ullmann Zsuzsa
Etta Candy, Trevor titkárnője Londonban Lucy Davis Nyírő Beáta
Menalippé, Antiopé hadnagya Lisa Loven Kongsli Trokán Nóra
Sir Patrick Morgan, angol nemes, aki látszólag fegyverszünetet próbál kötni a németekkel, valójában ő
Arész, a háború istene, aki el akarja pusztítani az emberiséget
David Thewlis Gyabronka József
Erich Ludendorff, kegyetlen tábornok a német hadseregben Danny Huston Kőszegi Ákos
Isabelle Maru, más néven Méreg professzor, tudós, aki mérgekkel kísérletezik, Ludendorff szövetségese Elena Anaya Solecki Janka
Sameer, titkos ügynök, Steve Trevor szövetségese Saïd Taghmaoui Nagypál Gábor
Charlie, iszákos mesterlövész, Steve Trevor szövetségese Ewen Bremner Karácsonyi Zoltán
Főnök, opportunista indián, aki kényszerűségből a háború mindkét oldalán kereskedik Eugene Brave Rock Csankó Zoltán

Doutzen Kroes modell és Ann Wolfe női ökölvívó amazonokat alakítanak a filmben.

Fogadtatás[szerkesztés]

A film az IMDb-n 8,1/10-es osztályzatot kapott, 157 224 szavazat alapján. A Rotten Tomatoes oldalán 91%-on áll, 95 539 szavazat alapján. A Metacritic-en pedig 7,9/10, 1254 szavazat alapján.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wonder Woman (2017 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]