William Cavendish

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William Cavendish
William Cavendish, 4th Duke of Devonshire.JPG
Született
1720. május 8.
Elhunyt
1764. október 2. (44 évesen)
Spa
Állampolgársága brit
Házastársa Georgiana Cavendish
Foglalkozása politikus

aláírása
aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz William Cavendish témájú médiaállományokat.

William Cavendish, Devonshire negyedik hercege (1720. május 8.1764. október 2.) whig párti brit államférfi, a Térdszalagrend lovagja, királyi titkos tanácsos, rövid ideig névleges brit miniszterelnök.

Derbyshire képviseletében lett az Alsóház tagja 1741-ben és 1747-ben, ám amikor 1751-ben bárói címet kapott és a királyi titkos tanács tagja lett, átült a Lordok Házába. Írország kormányzója volt 1755 április 2-ától 1757 január 3-áig. Miután megörökölte apja címeit, a Térdszalagrend lovagjává ütötték, és 1756 novemberében kinevezték a Kincstár Első Lordjává (a legtöbb történész ezt miniszterelnökségnek tekinti, mivel hagyományosan ez volt a legmagasabb presztízsű pozíció a kormányban, bár a tényleges irányítás az idősebb Pitt kezében volt). E tisztét 1757 májusáig töltötte be. 1762-ben az Ír Királyi Titkos Tanács tagja lett.

Felesége Charlotte Cavendish, Richard Boyle-nak, Burlington grófjának lánya és örököse volt, akinek apja híres építész és műgyűjtő volt. E házasság révén jutott a Cavendish család birtokába a londoni Chiswick House és Burlington House, a yorkshire-i Bolton Abbey és Londesborough Hall, valamint az írországi Lismore kastély. A herceg Lancelot Brownt, a korszak legjelentősebb kerttervezőjét kérte fel rezidenciája, Chatsworth House környezetének kialakítására. A párnak négy gyermeke született.

Hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a William Cavendish, 4th Duke of Devonshire című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.


Elődje:
Thomas Pelham-Holles
Az Egyesült Királyság miniszterelnöke
1756 – 1757
Őfelsége kormányának címere
Utódja:
John Stuart