Vita:Index.hu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Informatikai szócikkek (bővítendő besorolás)
Computer bw.png Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Zafir (vita), értékelés dátuma: 2012. július 30.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Sajtóval kapcsolatos szócikkek (bővítendő besorolás)
Rotations-Buchdruckmaschine Aufriß.jpg Ez a szócikk témája miatt a Sajtóműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Palotabarát (vita), értékelés dátuma: 2018. augusztus 12.
Sajtóval kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Cscr-former.svgA(z) Index.hu kiemeltszócikk-jelölt volt.
Itt találod meg, miért nem kapta meg a kiemelt státuszt. A régebbi jelöléseket itt gyűjtjük össze.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény
Jelölték kiemelt szócikknek Sikertelen jelölés

Cikk[szerkesztés]

Szivesen irnék erről cikket, vagyis már kész van egy régi házidolgozatom nyomán. Viszont honlapokról nem lehet szócikket irni. Erről se lehet?

Nikita 2005. november 4., 14:12 (CET)

Mindenről lehet írni, ami elég fontos hozzá. Magyarország legnagyobb portálja mindenképpen az. --Tgr 2005. november 4., 14:21 (CET)

Bemásoltam a könyvtáramból. Lehet h kissé túl terjengősre sikeredett (főiskolai házidolgozatnak jelesre elfogadták:-). De tudom h nem túl lexikonos :-( nekem nincs szívem meghúzni, aki tömöríteni akarja, az tegye! Én nem.

Nikita 2005. november 4., 15:12 (CET)

ld. még: [1] OsvátA.

Ezt már beraktam a külső hivatkozásokba is. Ott linkesítsd ne itt.

Nikita 2005. november 4., 15:25 (CET)
 • Anonim: Kiss Bori --> Papp Bojána. Ellenőrizné valaki? – (szerintem) Váradi Zsolt 2005. december 9., 08:26 (CET)

alapító főszerkesztő:Papp Bojána http://velvet.hu/velvet/impresszum/

Nikita 2005. december 9., 16:58 (CET)

Ez az átmozgatás nem egy jó ötlet. Az index szónak ezer fontosabb jelentése van, és akkor már inább index.hu legyen az egyértelműsítő (elvégre ők is rendszeresen hivatkoznak így magukra), mint index (portál). --Tgr 2006. január 23., 13:18 (CET)

Név[szerkesztés]

Szerintem "Index" a neve, de rá lehet kérdezni/keresni az NKÖM-nél hogy milyen néven vannak bejegyezve (ISSN alapján, gondolom én). Én index-re emlékszem, de tévedhetek. --grin 2006. január 23., 13:35 (CET)

a whois szerint a cégük neve Index.hu Rt. Alensha  2006. január 23., 16:23 (CET)

Ezt komolyna gondolod Tgr, hogy az összes index szerkesztőt linkesíteni kell?? ilyen alapon, ha beírtam volna magamat az internettós részbe, hisz én is ott dolgoztam, akkor lehet a nevemet pirosítani, majd kékíteni?? Ezt nem gondolod komolyan... Nikita 2006. január 27., 19:10 (CET)

Ha gondolod, szedd ki azokat, akiket nem ítélsz fontonak. De az ismertebbek (pl. GG, Keki, moon) szerintem mindenképp elég jelentősek hozzá. (Érdemes rákeresni a nevükre, és megnézni, releváns találatokat kapsz-e.) --Tgr 2006. január 27., 19:15 (CET)

Én nem azt mondtam, h mindenkit ki kell szedni, hanem azt mondtam, h nem kell MINDENKIT "beszedni". A most általad említett emberek, nos, mint mondottam ott dolgoztam, és az interjút is én csináltam, jól ismerem őket, nem kell rájuk keresnem a neten... Nikita 2006. január 27., 19:18 (CET)

Nyilván ismered őket, de a lényeg az, hogy más is ismeri őket. Ha valakire több tucat releváns (különböző, nem fórum, nem blog etc.) találatot ad a Google, az már simán wikisíthető szerintem. A gazdasági élet nevesebb szerkesztői éppúgy, mint újságírók, szerkesztők. --Tgr 2006. január 27., 19:25 (CET)

Nagyjából a cégeket szedtem ki, te tényleg meg akarod majd írni ezen Kft-k szócikkeit? Nem minden név (személy) feltétlenül ismert, akik nem anniyra azokat vettem ki belőle. Nikita 2006. január 27., 19:30 (CET)

Engedély[szerkesztés]

Képek és logó engedély: Dátum: Mon, 30 Jan 2006 12:44:09 +0100 Feladó: "Gerényi Gábor" <nem publikus> Címzett: nikita<kukac>t-online.hu Tárgy: Re[10]: index update most megy neked csomo fenykep az eddigi index-irodakrol: http://gg.index.hu/indexiroda/ 42 mega, benne vannak:

 • 1. Hollán Ern"o utca 13-15. - az elso egy ketszobas lakas, az Inventra Kft

irodaja, innen ment az Index 99 majus - szeptember

 • 2. Victor Hugo utca 18-22. - 99 szeptember - 2002 junius
 • 3. Klapka utca 1-3. - most itt tanyazunk

interju kiraly. mostani logot itt talalsz nyomdai minosegben: www.index.hu/presskit, hasznalhatjatok ofkoz a regi logo itt van attacsolva, azt is tedd be, kuriozum! GG

Alátámasztatlan vádaskodás a cikk első bekezdésében[szerkesztés]

"több szervezet által ízléstelennek, a vallási rasszizmus határán állónak érzett" Ezt a mondatot valaki úgy írta bele, hogy nem támasztotta alá, pontosan mely szervezetek tartják ízléstelennek, a vallási rasszozmusról nem is beszélve (ami egy nemlétező kifejezés, és kizárólag hangulatkeltésre alkalmas). Kérem a pótlását.

Például az MDF közleményben tiltakozott Tóta cikke ellen [2]. A magyar bíróság elsőfokú ítélete nem elég alátámasztás? Ott van a link, amelyben az index beszámol az ítéletről. És nem ez a két ügy volt csupán, ezenkívül még volt több is. Gubb     2006. május 27., 15:40 (CEST)

Nos. Mindezek után meg tudja valaki indokolni, miért van még mindig rajta az sn-sablon, vagy levehető? Gubb     2006. május 27., 15:56 (CEST)

Egyébként volt az indexnek főlapos főcikke december 24-25-én, vagyis karácsony este szó szerint "A Vatikán lopta el Jézus fitymáját?" címmel, úgyhogy nem kell ide bírósági ítélet, trágár vallásellenességük nyilvánvaló. Egyébként ma este "technikai okokból" váratlanul áll az Index. Feltörték volna, DDoS, bombariadó az épületükben, vagy csak kiesett a főcsapszeg a szerverükből? 91.83.17.235 (vita) 2008. április 27., 22:28 (CEST)

Please...[szerkesztés]

Nikita, kérlek, ne nevezz más szerkesztőt vandálnak, pláne összefoglalóban nem. Vince elképzelései eltérhetnek a szócikkről a tiédnél, de a szerkesztése nem vandalizmus. Akkor lenne az, ha mondjuk beírná minden bekezdésbe, hogy "pisti hüje", de nem ezt teszi. Data Destroyer 2006. július 15., 17:42 (CEST)

Ugyanerre kértem a vitalapján. NCurse üzenet 2006. július 15., 17:44 (CEST)

DD kérlek: a szócikk felét kitörölni, ami szerves része a szócikknek vandálkodás, tehát annak nevezem, ha az. Nikita 2006. július 15., 17:45 (CEST)

Várjuk meg, hogy Vince megindokolja, miért tette. Pálcát törni felette ráérsz/ráérünk. Data Destroyer 2006. július 15., 17:50 (CEST)

Egy bevált technikát alkalmazott, hosszú paragrafushoz csinált fő cikket. Sztem semmi rossz nincs ebben. NCurse üzenet 2006. július 15., 17:59 (CEST)

ezt abban az esteben kell ahzsnálni, ha az alckk elkülönül a fő cikktől. De ebben az esteben ez egy cikk, egyik mondta következik a másikból. Nikita 2006. július 15., 18:01 (CEST)

Vagy ha túl hosszú. NCurse üzenet 2006. július 15., 18:05 (CEST)
 • Túl hosszú és sok a nem idevágó rész - ezeket kivettem.
 • A 2003-2004 fejezet úgy kezdődött, hogy "Ma az..." így összevontam a 'napjainkban' fejezettel. A mellékletei pedig "mellékletek" címet kaptak "érdekességek" helyett, illetve odakerültek azok is, melyek a cikkben foglaltak helyet.
 • Nyirő András bekerült a "befektetők megjelenése" részbe, mivel sem előtte, sem utána semmi sem taglalta, hogy mennyben volt ez lényeges, de az is inkább a Nyírő András cikkbe való.
 • A magánvéleményeket az egyes eseményekről kivettem.
 • Plusz a "kritikák" részbe beleírtam a leggyakoribb kritikát, amit kapnak. --Vince 2006. július 15., 18:33 (CEST)

Vince, ne törölj!!! Ez a cikk a megfelelő mélyinterjúval, háttérforásokkal készült. TE NE DÖNTS ÖNHATALMÚLAG ABBAN, H NYIRŐ KIVÁLÁSA NEM FONTOS. olvass, tájákozódj, nézz utána, hívd fel az indexet, de ne törölj!! 2006. július 15., 18:35 (CEST)

Nincs indoklás, csak a te kiabálásod (caps lock), még csak utalás sincs rá, hogy miben változtatott a távozása, azon kívül, hogy több befektető jött miután elment. --Vince 2006. július 15., 18:44 (CEST)


harmadjára leirom neked: nyirő András alapította az internettót, szedte össze a csapatot és az ő irányítása és szájíze alatt szerkesztették a lapot. Ugyanez történt az indexel is. Nyirő találta ki, ő vezette a lapot, mély konfliktusok születtek a vezetése alatt, mert az már nem olyna menedzsmenti rendszerben történt, mint az IDG-nél az Internettó alatt volt, és amihez ő tudott volna alkalmazkodni. Ismét csak anyit mondhatok, hogyha NEKEM nem hiszel, nem hiszel az alapítónak, a forrásoknak, amik ezt taglalják, és valami miatt a fejedbe vetted, h Nyirő kiválása lényegtelen, akkor telefonálj be az index szerkezstőségébe és KÉRDEZD MEG, h mennyire volt számottevő a lap életére ez az esemény. Ha még egyszer törölsz, az a negyeidik törlésed lesz, amiért blokk jár. Nikita 2006. július 15., 18:47 (CEST)

Benne van, ha vetted volna a fáradtságot, hogy elolvasod. 1999-ben az egyik meghatározó alapító tag, Nyírő András távozása... a fejezet ugyanezt írja le kommentárokkal és a távozás okával. Ez max+1 mondat lehetne benne, ha nagyon akarod, de semmiképpen sem egy fejezet. Megkérnélek, hogy ne fenyegetőzz, ne minősíts és számolj pontosan. --Vince 2006. július 15., 18:53 (CEST)

A wikipédia VSZ szabálya nem fenyegetőzés, hanem szabály. Ha ismét törölsz, akkor blokkolni fognak. Sajnos neked is el kell fogadnod a szabályokat, a wiki már csak ilyen. Ismételten, sokadjára leírom, nyirő távozása nem egy mondat az Index történetében. Nikita 2006. július 15., 18:58 (CEST)

Ha jól nézem, ezek voltak Vince jelentősebb változtatásai:

 1. Nyírő András kiválásáról szóló szakasz nagy részének törlése. Erről úgy tűnik konszenzus van: kell róla többet írni, de a régi szövegből pont a lényeg hiányzik (mi volt a jelentősége Nyírő távozásának?), és tömöríteni is bőven lehetne rajta.
 2. Az első index-vezérkar és az IDG-index per törlése. Ezekkel mi volt a baj? Inkább bővíteni kéne őket.
 3. Becenevek zárójelbe. Szvsz rossz ötlet, a Nikita által használt forma jóval elterjedtebb.
 4. 50 ezres címlapletöltés törlése a fejlesztéseknél. Szvsz nem hiányzik. (Ha már itt tartunk, látogatás vagy címlapletöltés? Nagyon nem ugyanaz a kettő.)
 5. Index-mellékletek a cikk végére. Szvsz ez se túl meggyőző, meg a régi se. Talán ketté lehetne őket szedni, és az indulásukról a történeti részben írni, a tartalmukról, működésükről a végén?
 6. A GG-idézet törlése a 2002-es évnél. Rossz ötlet, az ott tkp. forrás. Esetleg át lehetne tenni a referenciák közé, és ott akár hosszabban is idézni.
  • nem találtma meg, h ott mit törölt. ha valaki látja, jó lenne, ha visszatenné. Nikita 2006. július 17., 09:31 (CEST)
 1. Uj Péter-idézet törlése a történeti rész végén. Szvsz nem kár érte, reklámgyanús volt. Ha volt valami konkrét mondanivalója, azt jobban ki kéne emelni.
 2. Kritikák a káromkodások miatt: erre valami forrás kéne.
  • ott a forrás, Bodoky cikke, magnófelvételre gondolsz? Nikita 2006. július 17., 09:31 (CEST)

--Tgr 2006. július 16., 03:02 (CEST)

3VSZ[szerkesztés]

Csak szólok, nehogy a nagy oda-visszaállításban valamelyikőtök megsértse a 3VSZ szabályt, és kipontozódjon... Data Destroyer 2006. július 15., 18:37 (CEST)

ha vince ismét töröl, akkor ő lezs a negyedik, azaz kaphatja a blokkot is. Nikita 2006. július 15., 18:52 (CEST)

Moderáció[szerkesztés]

Ez szerintem saját kutatás:

== Moderátori túlkapások az Index fórumán ==
Ha az úgynevezett Modus Moderandi-t megsérti egy regisztrált felhasználó a fórumon, akkor büntetést kap.
Az utóbbi időben viszont gyakorlattá vált, hogy hozzászólás nélkül rögtön root tiltást kap az ember, szinte
vadásznak a fórumozókra a moderátorok. Új nick regisztrálása utáni fél órában már kitiltják, amikor még
egyetlen egy hozzászólást sem tehetett a fórumon! Itt van néhány eset:
<ref>''[http://forum.index.hu/User/UserDescription?u=790767 Robika991]''</ref>
<ref>''[http://forum.index.hu/User/UserDescription?u=790763 aramez]''</ref>
Látható, hogy 0 hozzászólásuk van, és tiltva vannak ( ennek a jele a szürke színnel írt nick, egyébként fekete
színnel van írva, ha nincs letiltva ).

--TgrvitaIRC 2007. május 28., 22:40 (CEST)

Szóbeli közlés[szerkesztés]

A szóbeli közlés nem ellenőrihető forrás. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2008. március 2., 10:07 (CET)

Kiemeltszavazás eredménye[szerkesztés]

Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Index.hu

Reklám sablon[szerkesztés]

{{reklám}}(?) a megfogalmazásban használt szavakat kritizálom, nem azt írja le, hogy milyen az index, hanem azt, h milyen szándékozik lenni, milyen a belső légkör stb. Ez mind lényegtelen az index külső megítélése szempontjából. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 80.98.218.173 (vitalap | szerkesztései) 2009. január 5., 01:16 (CET)

Korrektúra sablon[szerkesztés]

{{korr}} az egyik mondat ebben a szakaszban értelmetlen. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 80.98.218.173 (vitalap | szerkesztései) 2009. január 5., 01:16 (CET)

Semlegesítés[szerkesztés]

Felmerült, hogy túlságosan PR-os reklámszagú a cikk és hogy ki kellene egészíteni a negatívumokkal is a teljes kép érdekében. Viszont ehhez megfelelő forrásokat is kell találni, hogy az indexes botrányok (pl fórumos botrányok) tárgyalása felmerülhessen. Itt kellene megbeszélni, hogy mivel szakfolyóiratok, könyvek nemigen foglalkoznak ilyen témákkal, mik legyenek az elfogadható források ebben a tekintetben. Pl blogok is akár? Ha igen melyikek, stb. IDKFA vita 2009. december 23., 00:37 (CET)

A sablonokról[szerkesztés]

Gondoltam szerkesztem a lapot, hogy leszedhesem a sablonokat. De megdöbbenésemre hemzsegnek a cikkben a forrás nélküli állítások, szubjektív elemek. Iszonyat munka lenne kigyomlálni. Leginkább egy horror sablon kellene rá. Piraeus vita 2011. december 12., 01:24 (CET)

 • Szerintem is rengeteg a felesleges és öndicsérő jellegű szöveg. Felesleges például az "Index egyedisége" fejezet, azon belül is a "A profil szempontjából azonban aligha nevezhetnénk a három lapot egymás konkurensének, ugyanis azok az Indexszel ellentétben nem az újságírókkal való hírgyártással vagy egyáltalán hírgyártással akarják a látogatókat megtartani a letöltésszámot növelni." mondat a legértelmetlenebb. Szerintem is megérdemli a horror sablont. – Dachie vita 2013. április 14., 13:08 (CEST)

Néhány forrás arról, hogyan szerezte meg Simicska az Indexet[szerkesztés]

– Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. április 23., 13:18 (CEST)

Az Index társai[szerkesztés]

Nem értelmezhető, szerintem, Az "index" az " Origo" és a "sztár" hírportál nélkül, tárgyilagosan. Sőt, kell a "Népszava" hírportálja is (Facebook). Csak így pártatlan, többoldalú (multiplex) a kép. Partmoso vita 2017. december 22., 15:06 (CET)

Tulajdonosi kör[szerkesztés]

Vegyesen itt, vagy az Index.hu Zrt. / Magyar Fejlődésért Alapítvány szócikkekben

 • Előtte: 1999, Internetto, amit az IDG Hungary nem akart a régi indexeseknek eladni (Nyírő A, Gerényi G, Kéki B, Virág A, Új P). (Az Internetto 2002-ben szűnt meg.)
 • 1999. május 17. - elindul az index, 26 volt internettós + alapítók, főszerk. Nyírő decemberig, utána 2011-ig UP.
 • 2000 - 33% részesedést vásárol a Wallis Rt. (pontosabban a Webigen, ami pedig az Elender cége volt), új iroda, stabilizálódó pénzügyek.
 • 2001 végére elfogyott a pénz a matáv által felpumpált origoval szemben.
 • 2005 január - Nobilis Kristóf 49% részesedést vásárol (SydInvest Rt. majd Zrt., alakult 2001.01.26, új neve Közép Európai Média és Kiadói Szolgáltató Zrt. 2007.01.09.; vez.ig: nobilis benedek 2005-2010, nobilis kristof 2006-2011, ceo vaszily miklos 2007-2012; igagatosagi tag: Speder Zoltan 2007.11-2010.01-…, Nobilis K 2007.11-2010.03-…, Vaszily M 2007.11-2010.01, Balogh G 2010.01-2012.05-…, )
 • 2005 április - Nobilis (SydInvest) megveszi a maradék 51%-ot. A háttérben Spéder Zoltán (OTP Bank vezérigazgató). (Ugyanebben a körben megvették a portfolio.hu-t (Netmédia Rt.) is, később a napi.hu és inforádió is hozzájuk került.)
 • 2005. CEMP (Közép-európai Média Zrt.) holding; igazgatóság: Spéder, Mártonné Uhrin Enikő, Balogh Gabriella; ennek része a CEMP Sales House is.
 • (2006 Szombathy távozik (Széles Gábor által tulajdonolt Magyar Hírlaptól), utána Zóna internetes magazin 2007-2008, MTV, Digisport)
 • 2006 - nyilvánosan is Spéder-hez kerül a Nobilis birtokolta Index.hu Zrt.
 • (2007 - a CEMP megveszi a Net Média Kft.-t [portfolio.hu])
 • 2009-01-01 Létrejön a CEMP Sales House Kft. [1], a hirdetési felületek értékesítője, igazgató Ziegler.
 • 2009-től Spéder egyre inkább bele kell hogy szóljon az mszp után fideszkormány-kritius index működésébe
 • 2011 - a Spéder-befolyás eszkalálódik, többen felmondanak
 • 2014 február - Spéder opciós szerződést ír alá Simicskával az Index.hu Zrt vételére (2013 végén induló folyamat vége) - cserébe azért hogy az FHB bank dolgait kormányzati hátszéllel tovább vihesse (2017-ben Rogán azt nyilatkozta az indexnek hogy 2016 óta tudott róla.)
 • (2014-10-13 - a CEMP (Ziegler G) megvásárolja a Libri-Shopline üzletágait, Port.hu, Fidelio, Bóbita, LS Média Network által kiadott márkamagazinok.)
 • 2015.02.06 - G-nap - Simicska elleni kormányzati támadások kezdete
 • (2015-12 - A MT eladja az origót (Origo Zrt.) a New Wave Media Kft.-nek, ami a cseh Bawaco befektetőhöz tartozik)
 • 2016 tavasz - Spéder elleni kormányzati összevont támadások kezdete (Habony Á); a CEMP-et és az Index-et viszont nem vette el tőle a fidesz
 • 2016 október - SpéFélkövér szövegder megalapítja a cemp-x online Zrt. (később CEMP Experience) új vagyonkezelő cégét, amihez kerül a portfolio.hu, penzcentrum.hu és agrarszektor.hu-t kiadó Net Média Zrt.; igazgatóság: Ziegler G, Pusztay A, Prigyeni Lénárd F., de az index nem került bele
 • 2016? valamikor az index.hu zrt? is a cemp-x-hez kerül?
 • (2016-10 Balogh G és Bán Zoltán cége az NT2016 Kft. (tulajdonosai NET PF Kft, Sintus Kft és Septem Lute Kft) megveszi a CEMP-től a Net Média Kft.-t [portfolio.hu], majd azt a CEMP-X-be teszik.)
 • 2016 november Belogh Gabriella (Spéder embere) lemond az iNdex.hu Zrt igazgatósági poziról.
 • 2017.01.17 - az NP Nanga Prabat 17 Tanácsadó Zrt.-t bejegyzik. A Zrt. ügyvezetője Tóth Marianna, Simicska egyik legrégebbi embere. Az NP megalapítja a Magyar Fejlődésért Alapítványt, egyszemélyes képviselője Bodolai László.
 • 2017.03.19 - a Pro-Ráta lehívja az opciót, a 444 szerint[2] másnapra már az MFA-nál az Index.hu Zrt.
 • A CEMP viszont marad, ahol van: arra nem vonatkozott az opció, így azt nem lehetett a fidesz kezéből kicsavarni.
 • 2017.04.20. az Index.hu Zrt. a MFA tulajdonába kerül, melynek a Pro-Ráta Holding Zrt. adta el. az MFA egyszemélyes kuratóriuma dr. Bodolai László [3][4]
  • Vélhetően ezzel párhuzamosan Simicska (Pro-Ráta) az MFA-val szemben több százmilliós követelést tartott nyilván[5], ami a G-Nap után átkerült Nyerges Zsolt NER lovaghoz, így az MFA tartozásai is a fideszhez kerültek, később az Indamédiába.
 • (2017-05 - a CEMP-X-hez kerül a totalcar, dívány, femina, napi.hu és port.hu)
 • 2017-05-31 - Baloghné távozika CEMP igazgatóságából is
 • (2017 nyáron az Origo Zrt.-t Száraz Istvántól (Bawaco) megveszi Matolcsy Ádám (Magyar Strtégiai Zrt.), 2017-11 minden NWM Kft tulajdon beolvad a [Matolcsy Ádám birtokolta] Kft.-be.)
 • 2017.06.01. Dudás Gergely főszerkesztő távozik, váltja Tóth-Szenesi Attilat [6]
 • 2017.07.25. az Index.hu Zrt. igazgatósága 4 főr bővül, az új tag Szombathy Pál újságíró; elnök: Dr. Bodolai[7][8]
 • (2017-10 - CEMP-X-hez kerül a CEMP Sales House Kft.)
 • 2017.11. Index In English [9]
 • 2017.11.20. az Index kiadójának vezetője Andacs Botond, aki Pusztay Andrást váltja (→ Sziget Szervezőiroda market.kommunik.ig. [10])
 • 2018.09.17. A CEMP-X online Zrt., CEMP Sales House Kft. és a „szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cég” (a Silhouette Capital Management Kft.-n keresztül közvetett tulajdonában lévő) Spéder Zoltántól Ziegler Gábor és Oltyán József tulajdonába kerültek. Ugyanez a két ember cégein keresztül (CEMP-X és CEPH SH, 50-50%) megvásárolta Bodolai Lászlótól az NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, ami a Magyar Fejlődésért Alapítványt alapította. [11][12][13][14]
  • Ugyanezzel egyidőben kikerült az igazgatótanácsból Nagy Ajtony Csaba és Kereszty Gábor; a társaság három fős igazgatóságát a jövőben Bodolai László elnök, Szombathy Pál igazgatósági tag mellett az index mindenkori főszerkesztője alkotja majd[15]
  • Az Oltyán – Ziegler kettős megszerezte az NG Nanga Prabat 12 Zrt. tulajdonát is, ami az MFA alapítója, és így közvetlen befolyással rendelkezik arra, és ezen keresztül az Index.hu Zrt.-re; a CEMT közleménye szerint „csak akkor voltak hajlandóak megvenni Spédertől a CEMP-et, ha annak része a Nanga Parbat is.”[16]
  • A CEMP-X eredetileg jegyzőkönyvezett képviselője Oltyán József (KDNP [17]) helyett Ziegler Gábort tüntették fel a közös részvény képviselőjeként gépelési hibákra hivatkozva beadott javított jegyzőkönyvben[18]
  • A hirdetések kizárólagos szervezője a CEMP SH [19]
  • Elindul a http://szabadindex.eu/ kanári[20]
 • (2017-10 Spéder (cemp-x) eladja az Inforádiót Módos Mártonnak (881 media invest kft., az IR ügyvezetőjének, főszerkesztőjének)
 • (2018-09 Spéder átteszi a CEMP vagyontárgyait a másik zsebébe: Silhouette Capital Management Kft.; ez a 2017-05-ben szerzett totalcar stb + a Cemp Sales House Kft.)
 • 2018-09-13 - A Nanga Prabat-ban Tóth Mariannát váltja Ziegler Gábor (Spéder kör).
 • 2018-11 Nevet vált a CEMP-X, az új neve Indamedia Network Zrt.
 • 2019.02. Az Index 9493 támogatója 138 millió forinttal támogatja az újságot. [21]
 • 2019.12. Dull Szabolcs lesz a főszerkesztő a májusban lemondott Dudás Gergelyt váltó Tóth-Szenesi Attila helyett.
 • 2020.03. A nemzet gázszerelőjének üzlettársa, Vaszily Miklós (TV2, Echo TV) megszerzi az Indamedia 50%-át, ami továbbra is a hirdetési felületek kizárólagos forgalmazója.
 • 2020.06.21. a kanári („szabadindex.eu”) elsárgul: veszélyben a szerkesztőség függetlensége. Az igazgatótanács ülésén a semmiből megjelenik Gerényi és javasolja az újságíróg külső cégekkel való lecserélését; Dull főszerkesztő ezt kiírja; Bodolai kirúgja Dullt az igazgatótanácsból; Pusztay lemond, helyette Ződi Zsolt lesz ig.t. tag; Dull marad főszerkesztő; a cégszerkezet nem változik de kiderül hogy a Index.hu Zrt./MFA 180 milliót kell visszafizessen Vaszily cégeinek, amit évi 40 milliónként (osztalékkivétből) egyenlítenek ki. A kanári sárga maradt.
 • 2020-07 - 08-ban besűrűsödött minden, majd elég gyorsan eszkalálódott. Ezeket most nem írtam ide, mert sok, de cégváltozást nem érint.

Hogy az olvasót segítsük annak eldöntésében, ki is volt és van a tulajdonos, és mennyiben van befolyása az újságírásra. @Tgr: jótanácsai alapján, miszerint „hej, de jó lenne, ha összeszednénk a fontosabb sajtótermékeknél hogy kik a tulajdonosok, kik a befolyásolók, kiktől függenek és hogyan, illetve milyen múltbéli eredményeik, sikereik, lebukásaik voltak”. – grin 2019. február 13., 12:06 (CET)

MFA: Magyar Fejlődésért Alapítvány (nem „közhasznú”); Képviselő Dr. Bodolai László, Cél leírása: Ösztöndíj nyújtása oktatási, kulturális és kommunikációs tevékenység céljára. Alternatív oktatási projektek és a független magyar média támogatása. Kommunikáció fejlesztése. A magyar kulturális örökség megőrzése. Az európai értékek elterjesztése Magyarországon. – grin 2019. február 13., 12:11 (CET)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://kreativ.hu/cikk/egyseges_sales_house_a_cemp_nel
 2. https://tldr.444.hu/2017/04/27/orban-es-schmidt-maria-benyelte-volna-az-indexet-simicskanak-lepnie-kellett
 3. https://magyarnarancs.hu/belpol/en-vagyok-a-biztositek-103785
 4. https://mertek.atlatszo.hu/mentes-maskent/
 5. https://444.hu/2018/09/18/az-index-meg-szabad-de-nagyon-kiszolgaltatott-helyzetbe-hoztak
 6. https://index.hu/szolgalati-kozlemeny/2017/05/16/junius_1-tol_uj_foszerkeszto_vezeti_az_index.hu_szerkesztoseget/
 7. https://24.hu/media/2017/07/26/kibovult-az-index-hu-zrt-igazgatosaga/
 8. https://index.hu/kultur/media/2017/07/25/szombathy_pal_index_it/
 9. https://index.hu/szolgalati-kozlemeny/2017/10/06/index_angol_english/
 10. https://index.hu/kultur/2017/11/16/kozlemeny/
 11. https://index.hu/szolgalati-kozlemeny/2018/09/18/index_publicisztika_cemp_bodolai/
 12. https://m.magyarnarancs.hu/belpol/speder-megvalt-mediaerdekeltsegeitol-az-indexnel-is-tulajdonosvaltas-tortent-113684?pageId=4
 13. https://kecskemetilapok.hu/hirek/oltyan-jozsef-lett-az-index-mogott-allo-ceg-egyik-tulajdonosa
 14. https://444.hu/2018/09/18/az-index-meg-szabad-de-nagyon-kiszolgaltatott-helyzetbe-hoztak
 15. http://magyarhirlap.hu/cikk/128726/Speder_Zoltan_eladta_az_Indexet
 16. https://444.hu/2018/09/18/az-index-meg-szabad-de-nagyon-kiszolgaltatott-helyzetbe-hoztak
 17. https://hvg.hu/itthon/20180925_oltyan_jozsef_ziegler_gabor_index_mogotti_dontesek
 18. https://444.hu/2018/09/25/a-ket-tulajdonos-kozuk-a-kdnp-s-oltyan-jozsefnek-lehet-nagyobb-rahatasa-az-index-ugyeire
 19. https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/bodolai_az_index_zavartalanul_mukodik_tovabb.665687.html
 20. https://index.hu/szolgalati-kozlemeny/2018/09/18/index_publicisztika_cemp_bodolai/
 21. https://tamogatas.index.hu/#section-donate

Stílus[szerkesztés]

Még mindig van pár szakasz ami nem lexikonszerűen, hanem líraian van fogalmazva; ezeket még át kell írni drámairól objektívre. („kint a gödörből” meg hasonlók) – grin 2020. július 10., 21:35 (CEST)

Elég szép nagy munka, de össze kell nézni és boronálni az Index.hu Zrt. és az en:Index.hu cikkekkel is. – grin 2020. július 28., 14:25 (CEST)

Hírek[szerkesztés]

@Regasterios:, @Grin:, @Palotabarát: : új hírek vannak az Index.hu házatájékáról, kezdve azzal, hogy Dull Szabolcsot elbocsátották az Indextől: Bréking: Elbocsátották Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét (Media1.hu. 2020. júl. 22.). Apród vita 2020. július 22., 13:33 (CEST)

Az új hír egyúttal azt is jelenti, hogy a Válasz Online-tól távozik Sztankóczy András. Apród vita 2020. július 22., 13:45 (CEST)

A Népszaván pedig megjelent egy azt részletező írás M. László Ferenctől, mi vezethetett Dull Szabolcs mostani főszerkesztői menesztéséhez: Belső háború vezetett az Index főszerkesztőjének menesztéséhez (illetve a cikk végén a 444.hu új információit is közreadja az Index mai állománygyűléséről, mely megerősítette a Népszava értesüléseit arról, hogy mi volt a fő vitapont illetve, hogy a cég vezetése tényleg leépítéseket akar megtenni. (Azt ígérték az Index főszerkesztőjének: „kap egy méltányos összeget, ha hallgat”. A 444.hu egyúttal videót is közzétett minderről a cikkben)). Apród vita 2020. július 22., 20:02 (CEST)

Esti hír: Az Index új vezérigazgatója nem tudja megmondani, beleszólhat-e a szerkesztőség az új főszerkesztő kiválasztásába (444.hu): Szombathy Pál az ATV Egyenes Beszéd vendégeként. Apród vita 2020. július 22., 22:04 (CEST)

Új hírek júl. 23-án:

Apród vita 2020. július 23., 23:38 (CEST)

@Regasterios:, @Grin:, @Palotabarát: Apród vita 2020. július 23., 23:39 (CEST)

Szétrobbanhat az Index (Népszava.hu) Apród vita 2020. július 23., 23:43 (CEST)

Júl. 24-i hírek:

Apród vita 2020. július 24., 16:51 (CEST)

Magyar Hang: a vezérigazgató sem marad, ha távozik az Index szerkesztősége (Szeretlekmagyarorszag.hu 2020. júl. 24.) Apród vita 2020. július 24., 19:42 (CEST)

Mai hír: @Grin: @Palotabarát: @Vander: @Vadaro: Távozik a szerkesztőség, ki írja most az Indexet? :

Az Index.hu tartalmát a következő napokban/hetekben még a távozó szerkesztőség készíti. Ennek egyszerű oka van: a munkaviszonyunk megszüntetése egy jogszabályok által szabályozott folyamat. Bár a felmondásukat benyújtó munkatársaink többsége kérte, hogy a munkáltató mentesítse őket a munkavégzés alól, a szerkesztőségi dolgozók jelentős részénél várhatóan nem járulnak hozzá ehhez.

Ezt azt jelenti, hogy a szerkesztőség egy részének a felmondási idő alatt még dolgoznia kell, így a lapunkban a legfontosabb aktuális hírek továbbra is megjelennek. (index.hu. 2020. júl. 27.) Apród vita 2020. július 27., 18:33 (CEST)

Az is hír hogy Szombathy Pál lemondott a vezérigazgatói posztról 2020-07-27-én [3]. --grin 2020. július 28., 14:22 (CEST)

Tegnapi hír:

A mai hírek szerint:

Apród vita 2020. július 31., 14:28 (CEST)

Az Index-ügyben épp a fideszes média segít tisztábban látni (444.hu) Apród vita 2020. július 31., 14:38 (CEST)