Vidám Színpad (Budapest, 2013)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vidám Színpad
Általános adatok
Alapítva 2013
Státus független színház[1]
Műfaj magyar kabaré és vígjáték
Fenntartó Vidám Színpad Közhasznú Nonprofit Kft.[1]
Játszóhelyek Atrium EuroCenter - Óbuda,
első emeleti moziszint
MiMozink nagyterem
Személyzet
Főigazgató Böröndi Tamás (2013–)
Művészeti vezető Straub Dezső
Művészeti titkár Szirmai Klári
Elérhetőség
Cím 1032 Budapest,
Bécsi út 154. EuroCenter,
I.emelet, moziszint
Honlap http://vidamszinpad.hu
Vidám Színpad Átrium EuroCenter (Budapest)
Vidám Színpad Átrium EuroCenter
Vidám Színpad
Átrium EuroCenter
Elhelyezkedése Budapest térképén

A Vidám Színpad, Budapest népszerű szórakoztató színháza 2013-tól Óbudán, a Bécsi út 154. szám alatt, az EuroCenter épületében tartja előadásait a moziszinten, az első emeleti I. számú moziteremben. A magánszínház repertoárján a Révay utcai Vidám Színpad felújított klasszikus vígjátékai, sikerdarabjai mellett kortárs komédiák és újabb stílusú darabok is helyet kapnak.

Az 1951 és 2008 között a VI. kerület, Révay utca 18. szám alatt működött Vidám Színpad, mint a válság szélén álló, akkor még fővárosi színház 2003-ban profilt váltott, társulata kicserélődött. 2008-tól felvette a Centrál Színház nevet, majd 2017-ben magánosították. A Vidám Színpad szellemiségét a korábbi társulat tagjai 2004 és 2013 között utazó színházként tartották életben a – később átnevezett – Fogi Színházban.

Színház a Révay utcában[szerkesztés]

A Vidám Színpad előzményei: A Folies Caprice-tól a Vidám Színházig[szerkesztés]

Budapesten, a Terézvárosban a Révay utca (egykor Retek utca) 18. szám alatt, Schweiger Gyula műépítész által tervezett háromemeletes bérház földszintjén 1898-ban nyílt meg a Folies Caprice nevű mulató, páholyokkal, szeparékkal, ahol vacsorázni is lehetett, német és magyar nyelvű bohózatokat látott a korabeli közönség. A félemeleten a Casino de Paris tánclokál működött. 1904-től, délutánonként a Thália Társaság tartotta itt az előadásait. 1918-tól több önálló színház működött itt az évtizedek folyamán: Kis Komédia, Új Színház, Művész Színház, Pesti Színház. 1935 és 1948 között a Vígszínház kamaraszínháza a Pesti Színház is itt tartotta előadásait. 1948-ban rövid ideig Egri István vezetésével önálló színház lett. 1949-ben államosították a színházat. 1949. szeptember 15. és 1951. június 1. között Vidám Színház név alatt drámai színház működött az épületben, három felvonásos vígjátékokat játszottak, Békés István igazgatásával.

Vidám Színpad (1951–2008)[szerkesztés]

A Vidám Színpad ismert, népszerű művészei
Igazgatói ebben az időben

1951. szeptember 12-től[szerkesztés]

1951. szeptember 12-én a Ki vagytok értékelve című kabaré összeállítással nyilt meg a nézők előtt a Vidám Színpad. A Kamara Varieté társulatának színészeivel kibővítve, de már artisták nélkül alakult meg az új társulat, melynek első igazgatója 1957-ig Gál Péter, főrendezője Hegedűs Tibor volt. Az igazgatói posztot 1958-tól 1967-ig Fejér István újságíró és számos kabaréjelenet írója töltötte be. Róna Tibor 1970-ig, Abody Béla 1975-ig igazgatta színházat. 1976-tól Szalay József, 1982-től Bodrogi Gyula vezette az intézményt. A színház megalakulásától dramaturgja Szenes Iván, díszlet- és jelmeztervezője Vogel Eric volt, aki a Vidám Színpad arculatát évekig meghatározó logójának színes betűtípusát is tervezte.

Politikai, és főleg a kezdetekben propaganda célú kabaréműsorokat játszottak. Humorra, derűre és optimizmusra szüksége volt a társadalomnak a szocializmus időszakában is. A színház vezetőinek és szerzőinek nem volt könnyű dolga a témák kiválasztását és a közönség megszólítását illetően. Ezért fontos feladatuk és szerepük volt a konferansziéknak, akik a műsort bevezető, és a műsorszámokat összekötő szövegeket előadták illetve értelmezték. A közönséghez közvetlenül szóltak. Általában saját maguk írták ezeket a szövegeket. A konferansziék közül a Vidám Színpad első másfél évtizedének meghatározó korszakos személyisége Kellér Dezső volt. További ismert és népszerű konferansziék a Vidám Színpadról: Darvas Szilárd, Kazal László, Brachfeld Siegfried, Szuhay Balázs és Kósa András. Kezdetben a VI. és VII. kerületi kispolgárok nézték előadásaikat, később már a főváros valamennyi nagyobb üzeméből, gyáraiból is látogatták az előadásokat és idővel Budapest egyik legnépszerűbb színháza lett a Vidám Színpad. A szórakoztató színház repertoárján kabaréműsorok, bohózatok, egész estét betöltő zenés darabok, vígjátékok szerepeltek. 1968 és 1970 között felújították és átépítették a színházat.

A Vidám Színpad kamaraszínházai[szerkesztés]

A VI. kerület, Jókai tér 10. szám alatt az egykori Komédia Orfeum helyiségében 1954. január 24-én nyílt meg a Kis Színpad, mely a Vidám Színpad kamaraszínházaként működött 1970-ig. 1970 októberében átépítették és az Állami Bábszínház egyik játszóhelye lett, illetve 1992-től a Kolibri Színház otthona. 1979 őszén a Vidám Színpad Révay utcai épületének emeletén nyílt meg a kamaraszínpad, a Vidám Színpad Kisszínháza (Kis Színpad). Műsorán egész estét betöltő bohózatok, zenés vígjátékok szerepeltek.

1982–2003[szerkesztés]

1982-től Bodrogi Gyulát kérték fel az igazgatói poszt betöltésére, aki azonnal egy új gazdálkodási rendszert vezetett be.[2] Igazgatása alatt vált színházzá az addig elsősorban kabaréként működő intézmény, amiért 2002-ben a főváros Vidám Színpad örökös tagja elismerésben részesítette.[3] 1996 végén az elsők egyikeként alakult a színház közhasznú társasággá. Ennek 51 százalékban a fővárosi önkormányzat, 49 százalékban maga az igazgató volt a tulajdonosa. 2001-ben Bodrogi Gyula lemondott a színház vezetéséről az anyagi problémák miatt, tulajdonrészét a Fővárosi Közgyűlés 1,75 millió forintért (plusz a névértéket a KSH által hivatalosan közzétett infláció mértékével megtoldva) kivásárolta. A válságkezelő vezető Bóka B. László színháztörténész, újságíró lett, aki nagy művészi és művészeti átalakításokba kezdett, illetve nem tudta kifizetni[4] a művészek járandóságait, így sokan elhagyták a színházat. Felmerült a lehetőségek közül, hogy a társulat együttmaradt tagjait Fehér Anettka segíti és a Jókai utca 6. szám alatt, új helyszínen, ismét működhet a Vidám Színpad.[5][6] Az elképzelés nem valósult meg.

Miután a kulturális kérdésekkel foglalkozó fővárosi képviselők 2003-ban kétszer is elutasították Bóka László üzleti tervét és menesztették, felkértek két művészt, Kalmár Tibort és Puskás Tamást a színház megmentésére vonatkozó koncepciójuk megírására és kiírtak egy pályázatot válságkezelő igazgatói megbízatásra.[7]

2003–2008[szerkesztés]

2003-tól Puskás Tamás vette át a Vidám Színpad vezetését megújította a társulatot és a repertoárt. 2008-ban az igazgató kezdeményezésére a tulajdonos Fővárosi Közgyűlés átnevezte a színházat Centrál Színházra, ami továbbra is az előbbi jogutódja maradt. A színházat üzemeltető céget a főváros 2017-ben magánosította – miközben épülete a főváros tulajdonában maradt.[8][9]

Utazó társulat (2004–2013)[szerkesztés]

2004[10] és 2013 között a Vidám Színpad egykori társulatának művészei utazó társulatként járták az országot, az egykori szellemiséget életben tartva.[11] Straub Dezső 2013-ban így idézte föl ezt a korszakot gy interjúban: „A Vidám Színpad a budapesti kőszínházi állapotát nélkülöző időszakában, tehát az elmúlt tíz évben a Fogarassy András barátunk vezette Budapesti Bulvár színház utazócsapatával tartotta életben a Vidám Színpad szellemiségét.”[11] Az egykori Révay utcai Vidám Színpad társulatának jó részét befogadó, sem állandó társulattal, sem épülettel nem rendelkező, Fogi Színház – Budapesti Bulvárszínház – fennállásának 15. évében – 2016-tól Pesti Művész Színház néven folytatta munkáját.[12][13]

2011–2012-ben felmerült a lehetőség, hogy a Vidám Színpad művészeinek új játszóhelye a Teréz körút 62. szám alatti egykori Szikra mozi épületében valósuljon meg,[14] de ez a terv nem járt sikerrel. Eközben Böröndi Tamás levédette a Vidám Színpad nevet (vagyis az Új Vidám Színpadot 2012. február 29-én lajstromozták[15]).

A Vidám Színpad Óbudán 2013-tól[szerkesztés]

…A Vidám Színpad ott van, ahol mi vagyunk…

Straub Dezső[11]

…A Vidám Színpad speciális műfaj, a világhírű MAGYAR HUMOR szellemi központja…

Böröndi Tamás[16]

2013. november 5-én kelt A Mosolygó Magyarországért! című közleményben Böröndi Tamás ügyvezető és Straub Dezső művészeti vezető tájékoztatása szerint „az egykori Ős Vidám néhány aktív, megszállott színésze” Új Vidám Színpadként elhatározta, hogy, „új helyen ott folytatja, ahol a régit abbahagyta”.[17] A Vidám Színpad ekkortól Óbudán, az EuroCenter bevásárlóközpont – ami bizonyos feltételekkel ingyenes parkolást biztosít a színház-látogatóknak[18] – első emeletén, a moziszinten, az I. teremben tartja előadásait. A légkondicionált színházterem 460 fő befogadására alkalmas. Szórakoztató színházként műsorán bulvárszínházi produkciókat, zenés komédiákat, vígjátékokat, bohózatokat és gyermek-előadásokat is láthat a közönség.

Örökös tagok[szerkesztés]

Társulat (2019-2020)[szerkesztés]

Vezetőség[szerkesztés]

Művészek[szerkesztés]

Bemutatók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Nyilvántartott előadó-művészeti szervezetek, kormanyhivatal.hu - 2018. szeptember
 2. A színházgazdálkodás jövője (7. oldal), Békés Megyei Népújság 38. évfolyam, 202. szám, library.hungaricana.hu - 1983. augusztus 27.
 3. Művészi pályája és igazgatói tevékenysége elismeréséül kitüntetik Bodrogi Gyulát: A Vidám Színpad örökös tagja (14. old.), Új Szó 55. évfolyam 16. szám, library.hungaricana.hu - 2002. január 19.
 4. [1]
 5. Kié lesz a Vidám Színpad? : Mulattatók
 6. Vidám Színpad: Anettka munkát ajánlott 7 színésznek, akik szerződést bontanának
 7. Kalmár Tibor vagy Puskás Tamás viszi tovább a Vidám Színpadot, Népszava.hu - 2003. június 23.
 8. Hamvay Péter: Tehermentesítés – A Centrál Színház privatizálása, Magyar Narancs 2014/30. - 2014 július 24.
 9. "Én teremtettem, legyen is az enyém." - Puskás Tamás a Centrál Színház sikeres megvásárlásáról, lapszemle a Forbes magazinból, kozonseg.hu - 2017. július 24.
 10. Premierre készül a Budapesti Bulvárszínház, szinhaz.hu - 2012. június 3.
 11. a b c Pepita Magazin 2013. augusztus VII. évfolyam 8. szám. 26. oldal Straub Dezső az ősztől az óbudai Eurocenterben működő Új Vidám Színpadról
 12. Új néven folytatja a Fogi Színház szinhaz.hu - 2016. október 9.
 13. 15 éves a budapesti Fogi-Bulvárszínház, Sajtószoba, pestimuveszszinhaz.hu (hozzáférés: 2019. november 9.)
 14. A Vidám Színpad a Szikrában, nol.hu - 2011. október 25.
 15. M 11 02448, Nemzeti lajstromozott védjegyek, Szabadalmi Közlöny és Védjegyértesítő a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának hivatalos lapja 117. évfolyam 7. szám, sztnh.gov.hu - 2012. április 16.
 16. Pepita Magazin 2012. február VI. évfolyam 2. szám
 17. Böröndi Tamás, Straub Dezső: A Mosolygó Magyarországért!, vidamszinpad-hu.webnode.hu - 2013. november 5.
 18. Vidám Színpad előadás parkolási kedvezmény, eurocenterobuda.hu - 2019. június 15.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]