Veliki Stjenjani

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Veliki Stjenjani
Közigazgatás
Ország Bosznia-Hercegovina
EntitásBosznia-hercegovinai Föderáció
KantonUna-Szanai
KözségBihács
Jogállásfalu
Körzethívószám(+387) 37
Népesség
Teljes népesség0 fő (2013)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság789 m
Terület18,83 km²
IdőzónaKözép-európai (UTC+1)
CEST (UTC+2)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 44° 33′ 35″, k. h. 16° 08′ 13″Koordináták: é. sz. 44° 33′ 35″, k. h. 16° 08′ 13″
SablonWikidataSegítség

Veliki Stjenjani (szerbül: Велики Стјењани) egy ma már lakatlan szerb falu Bosznia-Hercegovinában, Bihács községben, a Bosznia-hercegovinai Föderáció Una-Szanai kantonjában.

Fekvése[szerkesztés]

Bihács központjától légvonalban 35, közúton 43 km-re délkeletre, Drvartól légvonalban 28, közúton 38 km-re északnyugatra fekszik. A falu az Osječenica-hegy nyugati lejtőin, az Una-folyó felé, a Čava csúcsa alatt található. Az északi oldalon egy sziklás magaslat található, amelyről a falu nevét kapta. A hegy mögött található Mali Stjenjani, amely már Bosanski Petrovachoz tartozik. Nyugaton Kulen Vakuf található.

Népessége[szerkesztés]

Nemzetiségi csoport Népesség
1991[1]
Népesség
2013[1]
Szerb 56 0
Bosnyák 1 0
Horvát 0 0
Jugoszláv 0 0
Egyéb 0 0
Összesen 57 0

Története[szerkesztés]

A falu a második világháborúban nehéz időket élt át. Bár nincs kőzúti összeköttetése, Kulen Vakuf közvetlen közelében volt, amely a horvát uralom kezdetén az usztasa nemzeti gárda erőinek erős fellegvára volt. Az usztasák már az uralmuk kezdetén elvittek egy 12 fős csoportot a faluból, és lelőtték őket.

1942 őszén Bihács felszabadult. Azokban a csatákban sok sebesült partizán volt, akiket szintén Veliki Stjenjani faluba menekítettek és házakban helyeztek el. A falut kórházzá alakították.

1943 elején a németek is megérkeztek a faluba. Az emberek visszavonultak, de a lakosság egy része nem akarta elhagyni a falut. Ezek idős és beteg emberek voltak. A bevonuló németek lelőttek néhány embert, de volt akik a felgyújtott házukban pusztultak el. Összesen 30 lakost gyilkoltak meg a faluban. Očijevónál a németek egy Bosanski Petrovac környékéről érkező csoportra bukkantak, és mintegy 60 embert lelőttek. Júniusban az ismét behatoló a németek újabb két lakost lőttek le.[2]

A 21. század elejére a falu teljesen kiürült, ma már nincs állandó lakossága.

Nevezetességei[szerkesztés]

  • Határában őskori halomsír (tumulus) található, melynek feltárását Branka Raunig végezte. A halomsír közepén egy 1x2 méteres nagyságú, nyugat-keleti tájolású, kövekkel kiépített sírkamrát talált, melyben azonban nem voltak régészeti leletek.[3]
  • Az Una szurdoka felett sziklaperemen egy őskori vár maradványai találhatók. A félköríves kőfal egészen a szikla szélén húzódik és a 80x30 méteres területet határol. Korát a bronzkorra és a vaskorra teszik.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Popis 2013 u BiH – Bihać (bosnyák nyelven). statistika.ba. (Hozzáférés: 2023. december 16.)
  2. Simo Antunović — Rade Zorić, Opštinski odbor SUBNOR, 1974 -BOSANSKI PETROVAC U NOB, Knjiga 7, SELO STJENJANI U NOB
  3. a b Arheološki leksikon BiH Tom. 2.. Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine Sarajevo, 1988. (Hozzáférés: 2024. január 13.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Veliki Stjenjani című bosnyák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]