Mali Cvjetnić

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mali Cvjetnić
Közigazgatás
Ország Bosznia-Hercegovina
EntitásBosznia-hercegovinai Föderáció
kantonUna-Szanai
községBihács
Jogállásfalu
Körzethívószám(+387) 37
Népesség
Teljes népesség10 fő (2013)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság685 m
Terület29,12 km²
IdőzónaKözép-európai (UTC+1)
CEST (UTC+2)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 44° 25′, k. h. 16° 11′Koordináták: é. sz. 44° 25′, k. h. 16° 11′
SablonWikidataSegítség

Mali Cvjetnić (szerbül: Мали Цвјетнић) szerb falu Bosznia-Hercegovinában, Bihács községben, a Bosznia-hercegovinai Föderáció Una-Szanai kantonjában.

Fekvése[szerkesztés]

Bihács központjától légvonalban 51, közúton 105 km-re délkeletre, Drvartól légvonalban 16, közúton 25 km-re északnyugatra fekszik. Mali Cvjetnić Veliki Cvjetnićtől délre található, és csak a Čelije-patak választja el őket. Nyugaton a falu határát a Krka folyó medre és a Kordina-hegy, délen a Vučijak-hegy képezi, keleten pedig a Hrnjadi-fennsíkig terjed. A falu viszonylag sík, a házak elszórtan helyezkednek el, körülöttük szántóföldek találhatók, de vannak egyedi sziklás kiemelkedések is. Bár több oldalról vizek határolják, magában a faluban nincsenek források.

Népessége[szerkesztés]

Lakossága 2013-ban 10 fő volt, teljes egészében szerb etnikumú.

Nemzetiségi csoport Népesség
1991[1]
Népesség
2013[1]
Szerb 111 10
Bosnyák 0 0
Horvát 0 0
Jugoszláv 1 0
Egyéb 0 0
Összesen 112 10

Története[szerkesztés]

A település már ősidők óta lakott lehetett. Erről tanúskodnak a határában levő „Gradina” és „Crkvina” helynevek. A Čelije-patak folyásának utolsó kilométere mélyen belevág a sziklás alapkőzetbe, és ezen a részen szurdokot képez. A szurdok oldalaiban 20-30 m magasságban, mindkét oldalon számos természetes barlang található. A barlangok bejáratai 1 méter magas mészkőfallal vannak felfalazva, így e fal fölött még vannak nyílások. Az a feltételezés, hogy ezek a barlangok remetelakások voltak. Ezt a következtetést az a tény is erősíti, hogy a közvetlen közelében található a Martin Brodban található a Rmanj kolostor, ahol kis megszakításokkal mindig is voltak szerzetesek.[2]

A település 1996-ig Drvar községhez tartozott.

Nevezetességei[szerkesztés]

A Čelije szurdokában található remetebarlangok.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Popis 2013 u BiH – Bihać (bosnyák nyelven). statistika.ba. (Hozzáférés: 2023. december 16.)
  2. Petar Rađenović, 1933 -UNAC

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mali Cvjetnić című bosnyák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]