Vízummentességi program

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vízummentességi program

Alapítva1986
A Vízummentességi program weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Vízummentességi program témájú médiaállományokat.

A vízummentességi program, angolul Visa Waiver Program (VWP) az Amerikai Egyesült Államok vízumpolitikájának egyik eleme. A VWP a követelményeinek megfelelő államok állampolgárai számára legfeljebb 90 napos, turisztikai vagy üzleti célú, vízummentes tartózkodást tesz lehetővé az Egyesült Államok területén.

A vízummentességi programot 1986-ban vezették be a turisztikai és üzleti célú beutazások megkönnyítése céljából. Ez egyúttal lehetővé tette, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériumának konzuli szolgálata, valamint más, vízumrendészettel foglalkozó szervek a nagyobb kockázatú országok állampolgárainak történő vízumkiadásra koncentráljanak.

A Konzuli Szolgálat 2021 novemberében a hivatalos honlapján közölte, hogy a vízummentességi program feltételei szerint a Magyarország területén kívül született magyar állampolgárok a továbbiakban nem utazhatnak be az Egyesült Államokba, helyette turistavízumot kell kérniük.

  • Figyelemmel az amerikai hatóságok döntésére, azon ESTA-kérelmezők esetében (ESTA: utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszer(wd)), akik Magyarország államhatárain kívül születtek, az ESTA a születési hely alapján automatikusan vízumkérelem benyújtására hívja fel az elektronikus beutazási engedélyt igénylő magyar állampolgárokat.

Jelenleg 39 ország részese a vízummentességi programnak:

A Guamra érvényes vízummentességi program[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]