Tróodosz-hegység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tróodosz-hegység
A Tróodosz-hegység
A Tróodosz-hegység

Hely Ciprus,
Ciprus Ciprusi Köztársaság
Legmagasabb pont Ólimbosz (1952 m)
Típus vulkáni kőzet és ofiolit
Elhelyezkedése
Tróodosz-hegység (Ciprus)
Tróodosz-hegység
Tróodosz-hegység
Pozíció Ciprus térképén
é. sz. 34° 55′, k. h. 32° 50′Koordináták: é. sz. 34° 55′, k. h. 32° 50′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tróodosz-hegység témájú médiaállományokat.

A Tróodosz-hegység (görögül Τρόοδος) Ciprus legnagyobb hegyvonulata. A hegység a sziget nyugati felén helyezkedik el, legmagasabb pontja az 1952 méter magas Ólimbosz-hegy.

A Tróodosz

A hegység mind kulturális, mind földrajzi, mind földtani és kőzettani értékekben gazdag. 1985-ben kilenc, majd 2001-ben egy további 11-16. századi templom és kolostor került fel az UNESCO világörökség listájára, a bennük fellelhető bizánci korszakból származó festmények miatt. A hegységben található többek között Ciprus legnagyobb kolostora a Kykkosi-kolostor, aminek szerzetesi éveinek kezdetén lakója volt III. Makariosz érsek, Ciprus első elnöke is.

Kükkosz kolostor

A hegység jelentős része a közel tízezer hektár kiterjedésű Tróodosz Nemzeti Parkhoz tartozik. A gazdag (770 fajból álló) növény- illetve állatvilág mellett a területen geológiai szempontból érdekes képződmények is találhatók. A nemzeti park területén körülbelül 50 kilométernyi tanösvény található.

A hegység a téli időszakban fontos télisport célpont, a tél elmúltával pedig rengeteg kirándulóhelyet kínál. A tavasz egy rövid szakaszában a még üzemelő sípályákról egy óra alatt elérhető a már élvezhető hőmérsékletű tenger.

A hegységben számtalan hegyi falu található, amelyek egyedülállóan békés hangulatuk mellett olykor egyedi értékeket is hordoznak, mint például Lefkara amely több száz éves hímzés- és csipkekészítő hagyományáról és ezüstművességéről híres.

Értékei miatt a Tróodosz fontos turisztikai célpont, amelyet a szigetre érkező évi több millió turista jelentős része meglátogat.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tróodosz-hegység témájú médiaállományokat.