Tiszaújlaki Tisza-híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tiszaújlaki Tisza-híd
A tiszaújlaki Tisza-híd
A tiszaújlaki Tisza-híd
Elhelyezkedése Ukrajna, Kárpátalja, Tiszaújlak és Tiszabökény között
Áthidalt akadályTisza
Szerkezettípusrácsos acélhíd
Funkcióközúti híd
Sávok száma2×1 közút, 2×1 járda
Elhelyezkedése
Tiszaújlaki Tisza-híd (Kárpátalja)
Tiszaújlaki Tisza-híd
Tiszaújlaki Tisza-híd
Pozíció Kárpátalja térképén
é. sz. 48° 05′ 46″, k. h. 22° 50′ 13″Koordináták: é. sz. 48° 05′ 46″, k. h. 22° 50′ 13″
Térkép

A tiszaújlaki közúti Tisza-híd Ukrajnában, Kárpátalján, a Beregszászi járásban, Tiszaújlak és Tiszabökény között található.

A Tisza Tiszaújlaknál
Üdvözlőlap a tiszaújlaki híd és sóhivatal fényképével, 1904.

Története[szerkesztés]

Tiszaújlak a tiszai révéről és sókikötőjéről már a középkorban is híres volt. A 18-19. századi Magyarország egyik legnagyobbforgalmú sóhivatala és egyik legfontosabb sóelosztó és sótovábbító központja működött a városban. 1417-ben nagy raktárak épültek itt a Tiszán tutajokkal leúsztatott tárolására és továbbszállítása céljából. A lakosság és az állatállomány sóval való ellátását az államkincstár bonyolította, és már a 18. század elejétől kezdődően hivatalos ellátó hálózatot hozott létre. Ezek fontos részei a sóraktárak és a sóhivatalok voltak. A lerakatok a vízi útvonalak, sóutak legfontosabb állomásain épültek: Tiszaújlakon, Tárkányban, Tokajban, Szolnokon és sok más helyen.[1]

Az első acélszerkezetű Tisza-híd építése Czekelius Aurél[2] nevéhez fűződik 18911893[3] között. A II. világháborúban, 1944. október 24-én felrobbantották[4] a szovjet hadsereg közeledésének hírére. A jelenlegi hidat a háború után építették meg.

Jegyzetek[szerkesztés]