Zentai Tisza-híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zentai Tisza-híd
Zenta2.jpg
Elhelyezkedése Zenta, Vajdaság, Szerbia
Áthidalt akadály Tisza
Szerkezettípus Rácsos híd
Legnagyobb támaszköz110 m
Nyílások száma 3
Teljes hosszúsága305 m
Szélesség14,5 m
Sávok száma 2×1 + 1 vágány
Tervező Miodrag Simic
Miodrag Hiba
Átadás ideje (1908)
1962. november 27.
Elhelyezkedése
Zentai Tisza-híd (Vajdaság)
Zentai Tisza-híd
Zentai Tisza-híd
Pozíció a Vajdaság térképén
é. sz. 45° 56′ 05″, k. h. 20° 05′ 35″Koordináták: é. sz. 45° 56′ 05″, k. h. 20° 05′ 35″
A Wikimédia Commons tartalmaz Zentai Tisza-híd témájú médiaállományokat.

A Zentai Tisza-híd (szerbül Senta-most na Tisi) egy közúti-vasúti híd Szerbia Vajdaság tartományában, amely Zenta mellett köti össze a Tiszától keletre fekvő bánáti régiót a folyótól nyugatra elterülő Bácskával.

Zentai hidak[szerkesztés]

Fahíd[szerkesztés]

Zenta már a történelmi időkben is jelentős tiszai átkelőhely volt. Az első zentai ideiglenes hidat a törökök építették 1697-ben. Az első állandó folyami átkelőhelyre a 19. század folyamán erősödött meg az igény. A búzatermelő bánáti vidékeknek termékeik piacra juttatása érdekében egyre jobb közlekedési összeköttetésekre volt szükségük. Zenta város tanácsa már az 1850-es évek kezdetétől kezdve folyamatosan tárgyalt az állandó átkelőhely megépítéséről. A híd megvalósulása azonban elhúzódott, végül 1872-ben a város megbízást adott egy fából ácsolt híd felépítésére, kissé délre a mai átkelőhelytől. A Howe-féle faszerkezetű hidat alig egy év alatt építették fel, 1873. november 7-én került sor az átadására. Az úttörő létesítmény kiemelte Zentát a bácskai települések sorából, a város központi szerepkörre tett szert a híd által.[1] A fából épült híd azonban gyorsan elhasználódott, az építmény lábával 1902. március 18-án egy szegedi hajó ütközött, az elkorhadt szerkezet a folyóba rogyott.[2]

Az első vashíd[szerkesztés]

A hídomlást követően nem sokáig maradt Zenta Tisza-híd nélkül. Hamarosan Zsigmondi Béla és Tiszai Géza tervei alapján kezdték el megépíteni a város első vashídját. Az új híd számára két pillért építettek fel a Tisza medrében, amelyeken három alsópályás acél ívhíd nyugodott. Az új hidat 1908-ban helyezték forgalomba. Az első világháború idején az addig tisztán közúti hídra vasúti síneket fektettek.[3] A híd 30 év múltán, 1938. június 9-én került a város kezeléséből az akkor már jugoszláv állam tulajdonába, ettől kezdve lehetett az átkelőt hídvám megfizetése nélkül használni. A város második hídja alig 33 éves működés után semmisült meg, 1941. április 12-én a kibontakozó német-magyar támadás elől menekülő jugoszláv hadsereg felrobbantotta. Az acélszerkezet leomlásakor megsérültek a pillérek is. Ezeket még a második világháború idején helyreállították, de az híd gyors felépítésére nem volt remény. A hídroncs északi oldalán hozzákezdtek egy pontonhíd felépítéséhez, de ez az átkelőhely sohasem valósult meg.

A második vashíd[szerkesztés]

A híd Zenta felől

A háború után csak egy komp járt a két part között. Az 1950-es évek végén a jugoszláv állam a híd újbóli felépítése mellett döntött. Az új hidat kettős, vasúti és közúti funkciók ellátására tervezték. A két forgalmi sáv mellett a híd északi oldalán egy vasúti sín is fut, amely a zentai és a csókai vasútállomást összekötő vasútvonal része. A hídlábakat kissé ki kellett szélesíteni az új felszerkezet számára. Maga az új híd rácsos szerkezetű acélhíd, legnagyobb nyílása 110 méter. A fémszerkezetet a közép-szerbiai Smederevska Palankán gyártották, megnyitására 1962. november 27-én került sor. Jellegzetes halványsárga színével ma már a zentai Tisza-part elválaszthatatlan része.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zenta bácskai mezőváros néprajzi képe (magyar nyelven). Kempelen Farkas digitális Könyvtár. (Hozzáférés: 2009. január 25.)
  2. Balassy Ildikó: RETUS 2002 (magyar nyelven). zenta.org. (Hozzáférés: 2009. január 25.)
  3. Dr. Erdősi Ferenc: A szintetikus államalakulatok létrejöttének és szétesésének vasúthálózati problémái Európa keleti felében (magyar nyelven) pp. 49. Közlekedéstudományi Szemle, 2005. (Hozzáférés: 2009. január 25.)[halott link]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Senta bridge
A Wikimédia Commons tartalmaz Zentai Tisza-híd témájú médiaállományokat.