Az utolsó óra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(The 11th Hour szócikkből átirányítva)
Az utolsó óra
(The 11th Hour)
2007-es amerikai film
RendezőNadia Conners
Leila Conners Petersen
ProducerChuck Castleberry
Leonardo DiCaprio
Brian Gerber
Leila Conners Petersen
Műfaj
ForgatókönyvíróNadia Conners
Leonardo DiCaprio
Leila Conners Petersen
FőszerepbenLeonardo DiCaprio (narrátor)
ZeneJean-Pascal Beintus
VágóLuis Walter Alvarez
Gyártás
GyártóAppian Way
Greenhour
Tree Media Group
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő89 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUSA WIP
magyar InterCom
BemutatóUSA 2007. augusztus 17.
magyar 2008. január 31.
Korhatáramerikai PG
magyar KN
Bevételamerikai $707 343[1]
$955 991[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az utolsó óra (The 11th Hour) 2007-ben bemutatott dokumentumfilm, melynek producere és narrátora Leonardo DiCaprio, rendezői pedig Leila Conners Petersen és Nadia Conners. Adam Lewis, Pierre André Senizergues és Doyle Brunson mind hozzájárultak a film finanszírozásához.

A premierre 2007-ben, a 60. cannes-i filmfesztiválon került sor. A közönség 2007. augusztus 17-én nézhette meg először a globális felmelegedési válságról szóló alkotást, ami közel egy évvel Al Gore hasonló témájú, Kellemetlen igazság című könyve után készült el.

Magyarországon elsőként a fővárosi Kossuth mozi vetítette a filmet: 2008. január 31-én volt a bemutató.

Szinopszis[szerkesztés]

A világ több mint ötven prominens gondolkodója és aktivistája, köztük az egykori szovjet államelnök: Mihail Gorbacsov, Stephen Hawking asztrofizikus, a Nobel-díjas Wangari Maathai és Paul Hawken újságíró működik közre a filmben, ami dokumentálja az égető problémákat, melyek kihívást jelentenek a bolygó életrendszerére. A globális felmelegedés, az erdőirtások, a tömeges fajkipusztulások és az óceánok elsavasodása mind sorra kerülnek. A The 11th Hour alapvetése, hogy az emberiség jövője hatalmas veszélyben van, pedig az ember által okozott természeti károk visszafordításához szükséges technológiák 90%-a már létezik.

A film reményt és potenciális megoldásokat kínál ezen aggályokra. Határozott tettek szükségesek a globális emberi tevékenységek újraformálására és újragondolására a technológia, szociális felelősség és konzerválás segítségével. Olyan tudósok és környezetvédelmi elkötelezettek, mint David Orr, David Suzuki és Gloria Flora bemutatnak egy radikálisan új és eltérő jövőképet, melyben az embernek nem célja a bolygó domináns fajának lenni, csupán a többi életformához hasonló szinten és velük együtt élni.

A filmet Thom Hartmann Az ősi napfény utolsó órái című könyve inspirálta.[2]

Idézetek[szerkesztés]

A globális felmelegedés nem csupán az elsőszámú környezetvédelmi kihívás, amivel ma szemben állunk, de egyike a legfontosabb témáknak, ami az egész emberiséget érintik…Mindenkinek ki kell vennie a részét abból, hogy felhívjuk a figyelmet a globális felmelegedésre és a problémákra, amelyekkel emberként szembe kell néznünk, hogy bolygónk jövője számára fenntartható környezetet érjünk el.Leonardo DiCaprio.[3]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b The 11th Hour Box Office Mojo
  2. Discussion: Thom Hartmann on ‘The 11th Hour’ Environmental Documentary. NYC Street Blog, 2007. augusztus 17.
  3. We all have to... DiCaprio quote Archiválva 2007. augusztus 17-i dátummal a Wayback Machine-ben 2007. április 12. (ford.)

További információk[szerkesztés]

Egyéb[szerkesztés]