Szerkesztő:Archeolaikus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kőszegen születtem 1958-ban.

Közgazdász vagyok, hobbim a történelem, aminek nagy része történelem előtti. "Méységes mély a múltnak kútja" (Th. Mann: József és testvérei).

A Wikipediához 2011. október 6-án csatlakoztam. Egy szécsényi kiránduláson láttam Pulszky Ferenc emlékművét. Beugrott, hogy a történelem (azaz írás) előtti idők addigi hármas tagolását ő egészítette ki a rézkor időszakával. Amikor hazaértem, megnéztem, hogy mi van erről a Wikipédián. Úgy láttam, hogy ez az információ hiányzik, ezért igyekeztem megosztani. Úgy látom. hogy az angol nyelvű Wikipédia sok olyan magyar vonatkozású régészeti szócikket tartalmaz, ami a magyar Wiki-ből hiányzik. Ezért elkezdtem lefordítani néhány angol nyelvű szócikket is. Elgondolkoztató, hogy az angol nyelvű Wikipédián miért van sokkal több és sokkal részletesebb szócikk Magyarország régészeti kultúráiról, mint a magyar nyelvűn. Ráadásul a magyar régészet az utóbbi 40 évben jelentős feltárásokat végzett, amelyekről alig található információ a wikin.

A régészet iránti érdeklődésem szorosan kapcsolódik az emberi fejlődésbe vetett hitemmel. A 20. század világháborúit és népirtásait nézve ez talán túlzott optimizmusnak tűnik. Olyan gondolkodók, mint Pierre Teilhard de Chardin vagy P. Henri Boulad S. J., azonban a legnyomorúságosabb körülmények között is megőrizték e fejlődésbe vetett hitüket. Ezért tartom fontosnak, hogy róluk önálló szócikk legyen a Wikipédián.

Közreműködéseim[szerkesztés]

Fordítás az angol Wikipédiából[szerkesztés]

Fordítás a német Wikipédiából[szerkesztés]

Új oldalak[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

A magyar Wikipédiába feltöltött saját felvételek[szerkesztés]

A Wikimédia Commonsba feltöltött saját munkák[szerkesztés]