Szerkesztővita:Khalai

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Regasterios 5 évvel ezelőtt a(z) Kőeszközök fotói témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Khalai!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon, melynek kialakításához segítséget itt találsz. (Itt írhatsz például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Cassandro Ħelyőrség 2008. augusztus 26., 14:23 (CEST)Válasz

If you don't speak Hungarian, please click here.

Köszönet[szerkesztés]

az üdvözlésért.

Amennyire engedi időm, igyekszem foglalkozni azon szócikkekkel, amelyekről érdeklődési körömön belül még lényeges tudással is rendelkezem. Remélem, barbárkodás nélkül... Khalai vita 2008. augusztus 26., 14:51 (CEST)Válasz

Képek[szerkesztés]

Szia! Minden 70 évnél fiatalabb alkotás (fénykép, borító, poszter, stb.), azaz 1938 után megjelent mű, jogvédett és csak a hivatalos jogtulajdonos engedélyével használható fel. A wikipédiába való feltöltéshez engedélyt kell kérni, mert ezt a magyar wikipédiát is üzemeltető Wikimedia Alapítvány megköveteli. Köszönöm megértésedet és jó szerkesztést! Üdv– Istvánka posta 2008. augusztus 27., 20:45 (CEST)Válasz

Koltildligeti képek[szerkesztés]

Ezt 53 éves magyar nyelvi tudással irom, ugy hogy amikor abba hagyod a nevetést :-), ha lehet, tessék a két fényképet szélyel választani két aktába. Ezt kérték a wikimediába mert egy problema van. Én a Nagy Vilmos cikkednek az angol leforditásán dolgozok és a képeket fel küldöm ma este az angol wikimedia commons kép tartályba.

Az ideigleness angol leforditást megtalálhatod az angol Wikipedian, az én lapom alatt:

http://en.wikipedia.org/wiki/User:Ineuw/Vilmos_Nagy_of_Nagybaczon

Szija Imre – http://en.wikipedia.org/wiki/User:Ineuw] 2009. szeptember 21., 20:16 (CEST)Válasz

Nagybaczoni[szerkesztés]

Szia! Ez valóban nem volt eléggé körüljárt kérdés. Légy szíves nézd meg az alábbi két linket, aztán (sajnos) megint Pasztillához kell fordulnunk, ugyanis a wiki névadási szokásait jobb, ha kevés ember koordinálja (amíg bírja), ameddig nincsenek kellően leírva a szabályok. Itt a link alatt a nagybaczoni nemesi előnév voltáról van szó: [1], a másik link pedig, amelynek alapján nekiugrottam és átneveztem egy-két nemesi előnevű emberről készült szócikket (a Boldogfai Farkas családnév alatt): [2] Ezek az átnevezések nem jelentenek különösképpen semmilyen változást. Ha a keresőbe a Nagybaczonit írod, úgyanúgy a cikkhez jutsz. Ez csak egy érzelemmentes elnevezési elv, amelyet valahogy szabályozni kell a wikiben. Itt a nemesi előnév voltot kell körüljárni, s ezt még én is megteszem a fenti elsődleges megközelítésnél mélyebben. Szia! – Teroses vita 2010. január 11., 22:07 (CET)Válasz


Kedves Khalai! Ahogy talán olvastad Pasztilla szerkesztő vitalapján, a nagybaczoni Nagy családnak 1922-ben megvolt az OSzK-ban az Apafi Mihály-féle "székfővé" való emelése, s címeres levelekről beszél a Magyar Könyvszemle, tehát egyedi adományozás lehetett nagybaczoni Nagy Máténak és leszármazottainak. Megkértem az Országos Levéltárban, hogy nézzenek utána (mert az OSzK-ban nincs, valószínűleg a Magyar Nemzeti Múzeum anyagával együtt anno átadták az eredeti okleveleket). Ha székfő a kifejezés, akkor valószínűleg főrendek (primores) közé emelésről vagy megerősítésről lehetett szó, ha esetleg meglenne az oklevél, akkor még a címert is megismerhetnénk. Így egyértelműen a magyar nemessel egyenrangú (és vagyoni állapotú) lehetett. A Székely nemes családokról jelent meg könyv valamikor a háború előtt, még abban is meg lehet nézni. Így tehát vonatkozik rá az a wiki-elv, hogy nemesi előnév, tudományos cím ne szerepeljen a szócikk címében, tehát Nagy Vilmos az egzakt név. Bölöni Farkas esetében amit idéztél ("Székely kisnemesi családként eredetileg valóban nemesi előnévként fungált a bölöni, amit ő – valamikor élete során – hivatalosan a családneve részévé tett") is a hangsúly a hivatalosan családneve részévé tett-en van. Ez a wikiben (és mint láttad Pasztillánál, más mérvadó lexikonokban is) használatos lexikonszerkesztési elv, amelyet a többség már több ízben elfogadott. Tehát ehhez kell alkalmazkodnunk. Remélem, belátod, hogy egy közös enciklopédia-szerkesztés esetében el kell fogadni a többség véleményét(és Te is túl tudsz lépni a kérdésen, ami a szócikk lényegi tartalmát nem is érinti). Szia! Megvárom a válaszodat, utána nevezem vissza a szócikket. (Ha meglesz az oklevél, arról feltétlenül értesítelek :-)) Szia! – Teroses vita 2010. január 14., 13:43 (CET)Válasz

E-mailben kapcsolatban állunk. Küldtem e-mailt. Megvan a címeres levél :-). Szia! – Teroses vita 2010. január 20., 11:22 (CET)Válasz
Kedves Khalai! Légy szíves nézd meg, hogy Károlyfalvi József: A református tábornok. Nagybaczoni-Nagy Vilmos katonai-politikai pályája (Kecskemét, 1995.) könyve 8. oldalán milyen forrásokra hivatkozik a szerző és írd meg nekem. :-) Beszélek egy Nagybaczoni-kutatóval, és akkor meglátjuk, hogy aki ismeri a család felmenőit, (és élő tagjait) mit mond. Ha akkor sem tudunk dűlőre jutni egyértelműen, akkor nincs más hátra, mint előre :-), kiviszem a kocsmafalra a kérdést. (Megjegyzés: Ugyan a Hadtörténelmi Levéltár fondjegyzékében a hagyaték Nagybaczoni Nagy Vilmoséként szerepel, amint azt én is írtam korábban, de ugyanők közreműködtek 2003-ban az emléktábla felavatásában, és múlt évben is megkoszorúzták, amely táblán a név: vitéz lófő nagybaczoni Nagy Vilmos-ként szerepel. (Gondolom, amikor eldöntötték a névformát, akkor egy kicsit ők is utánanéztek.) S ha itt megnézed a Te általad hivatkozott Károlyfalvi idézett szavait, ő is Nagy Vilmosként emlegeti. Fontos lenne ezt a kérdést megnyugtatóan tisztázni, mert a Wikipédia a későbbi idézgetések során szétszórja az esetlegesen hibás névalakot. Szörnyű különben, hogy ennyire össze-vissza írják a közlemények! :-)Teroses vita 2010. január 20., 21:48 (CET)Válasz

Kedves Khalai!

A mai napon beszéltem a Hadtörténelmi Levéltár vezetőjével, dr. Számvéber Józseffel, aki a kiegyezés utáni és a Horthy-kor katonai szervezetével, állományával foglalkozik. Tényként közölte, hogy a kérdéses név írásmódja a következő:

nagybaczoni Nagy Vilmos

Bármiféle egyéb írásmód téves.(Megnéztük a katonai sematizmusokat is. Ebben nyomdahiba folytán éppen 1938-1940 között az összes nemesi előnevet nagybetűvel írták. Ezeken kívül minden sematizmusban nagybaczoni Nagy Vilmosként szerepel a név. (1927/1928-ban)

Ő a kor és a katonaságtörténet elismert kutatója, azon kívül az alábbi könyvre is hivatkozott, melyet alapműként alkalmaznak a hadtörténészek.

Szakály Sándor: A magyar katonai felsővezetés 1938-1941 között, 2001.

Tehát minden egyéb írásmód téves.

Ami esetleg zavart okozott, az az, hogy a leszármazott engedéllyel Nagybaczonira változtatta a vezetéknevét. Tehát egytagú, Nagybaczoniként alkalmazza már a nevet (a Nagy lehagyásával).

A század elejei nemesi névhasználat engedélyeztetése teljesen érdektelen e szempontból. Ez az engedély valószínűleg a család emlékezetében elhalványult egyedi nemesítésből eredő nemesi cím újra használatba vételére vonatkozna. Az 1913 utáni BM iratok nem találhatók meg az Országos Levéltárban, megsemmisültek. Amennyiben névhasználati változás állt be, azt a Budapesti Közlönyben leközölték. Ez volt a BM hivatalos lapja. Tehát a forrásod által közölt évet kell végiglapozni (ami nem kis munka). Megcsíphető még a házassági anyakönyvben is, mert ott utólagos bejegyzéssel regisztrálni kellett a névváltozást (persze, ha Magyarországon volt az esketés).

Most már tényleg eléggé utána mentem a kérdésnek, tisztázódott, hogy itt szokványos nemesi előnév-használatról lehet csak szó.

Miután a jelenlegi autentikus források (szakirodalom), a kor kutatója, és a mérvadó lexikonok nagybaczoni Nagy Vilmosként használják a nevet, visszaneveztem a szócikket.

Az oklevél kicsinyített képét megküldöm Neked (nagy változatban ne haragudj, de nem, mert a publikálási díjat nem fizetem ki!)

Üdvözöllek! – Teroses vita 2010. január 26., 17:19 (CET)Válasz

Allapod[szerkesztés]

Szia! A Szerkesztő:Khalai/Budakalász allapodat törölni kellene, vagy legalább kivenni belőle a kategóriákat és az iw-ket. Kérlek jelezz vissza, hogy mehet-e. Csigabiitt a házam 2010. október 13., 17:27 (CEST)Válasz

Szia! Az iw-k a más nyelvű wikikre mutató linkek. A kategóriákat már kivették. Csigabiitt a házam 2011. május 4., 22:23 (CEST)Válasz

Egy tipp[szerkesztés]

A Wikipédiában van egy lehetőség arra, hogy nagyon egyszerűen elhelyezd aláírásodat, dátumostul, mindenestül. A Wikipédiabeli speciális aláírásból nem csak a Wikipédián használt neved derül ki, hanem rögtön két linket is tartalmaz. Az egyik a többi szerkesztőnek szóló bemutatkozásodra mutat, a másik pedig arra a lapra, ahol üzenni lehet neked. Ehhez az „aláíráshoz” segítséget ad a szoftver. Elég, ha az üzeneted befejeztével az aláírás helyett rákattintasz az ötödik képecskére a szerkesztőablak fölött:


akkor ennek az aláírógombnak a hatására a szoftver beilleszt a szövegedbe négy hullámvonalat.
Ha ezután arra a gombra is rákattintasz, ami így néz ki: Lap mentése, akkor a szoftver lecseréli a hullámvonalakat az aláírás szövegére és az aktuális dátumra, órára.
Az aláírásként megjelenített szöveget a regisztrált szerkesztők a „beállításaim” fül segítségével meg is változtathatják.

Megjegyzések

  • Amíg nem jelentkeztél be, az IP-címedet jelenteti meg az aláírás.
  • A bemutatkozólapodra mutató link csak akkor lesz kék, ha van rajta valami, amíg üres, addig pirosan fog virítani.
  • Az üzenőlapodra mutató link csak magán az üzenőlapon jelenik meg vastag fekete szövegként, mindenhol máshol rendes linknek mutatkozik.
  • Más módon is elérheted, hogy bekerüljön a szövegbe a négy hullámvonal, nem csak az aláírógombbal:
  • a négy tildét (hullámvonalat) a szerkesztési ablak alatt is megtalálod, vagy
  • közvetlenül is beírhatod: ~~~~.
  • az Alt Gr+1 (a fő billentyűzeten) billentyűkombinációnak (windows alapú rendszereken), és
  • az Alt+1 2 6 (a számok a számbillentyűzeten) kombinációnak (windows alapú rendszereken) is ugyanez a hatása.
  • ha a gombot használod, akkor kapsz egy gondolatjelet is az aláírásod elé.

A patakhoz viszont sajnos nem tudok hozzászólni :)

-- Karmela posta 2011. szeptember 8., 19:22 (CEST)Válasz

Kokárda[szerkesztés]

Szia! Most látom, hogy sikerült átírnod a kokárda cikket, hogy ne az a pár éves divat legyen benne a leghangsúlyosabb, hogy kifordítva kell viselni. Örülök, hogy végre valakinek sikerült, mert amikor én írtam át, azt egy szó nélkül törölték (ami itt mondjuk elég bunkóságnak számít, de nem volt kedvem vitatkozni). Szóval csak azt akartam mondani, hogy örülök, hogy átírtad :) üdv, Alensha 2012. július 8., 21:37 (CEST)Válasz

Szia! Az egyik kokárdát a kettő közül használja valaki (azt hiszem, Sasuke az aláírásában), eszméletlen sok helyen lyuk lenne a helyén, ha törölnénk… A másikat az angol wikin használja valaki. Szerintem elférnek, amíg a főcikkben nem szerepelnek, senkit nem zavarnak. Alensha 2012. július 22., 21:59 (CEST)Válasz

A rendesből nem találok a commonsban, pedig lecserélném… Alensha 2012. július 22., 22:56 (CEST)Válasz

Elavult "document.write" van a javascriptedben![szerkesztés]

A Szerkesztő:Khalai/vector.js oldalad a document.write függvényt tartalmazza, aminek a támogatása a MediaWiki szoftverben megszűnt, és működési problémákat okozhat. Erősen javasolt az eltávolítása vagy lecserélése.

Tgr megbízásából és Bináris közreműködésével: BinBot vita 2015. augusztus 6., 22:46 (CEST)Válasz

Egyértelműsítés felhasználói allapon[szerkesztés]

A Szerkesztő:Khalai/OrigKokarda lapon kézi ellenőrzéssel módosítottam egy (vagy több) hivatkozást, amely a(z) Egyesült Államok egyértelműsítő lapra mutatott. Szívből remélem, hogy ez megfelelt a szándékaidnak. Ha nem, akkor a gazdám nevében elnézést kérek. BinBot vita 2018. február 12., 11:29 (CET)Válasz

Egyértelműsítés felhasználói allapon[szerkesztés]

A Szerkesztő:Khalai/Nagybaczoni lapon kézi ellenőrzéssel módosítottam egy (vagy több) hivatkozást, amely a(z) Balkán egyértelműsítő lapra mutatott. Szívből remélem, hogy ez megfelelt a szándékaidnak. Ha nem, akkor a gazdám nevében elnézést kérek. BinBot vita 2018. február 18., 17:28 (CET)Válasz

Kőeszközök fotói[szerkesztés]

Szia! Azért zavarlak, mert a kőeszközöket ábrázoló három fotódhoz azt írtad, hogy „Csak változatlanul, erre a fájlra és szerzőre hivatkozva használható, a lefényképezett tárgyak 1981-et követően megsemmisültek.” E szöveg viszont olyan licencet tüntettél fel, amely ennek némileg ellentmond, mert ahogy a sablonban is olvasható: „az ilyen mű szabadon terjeszthető, és szabadon készíthet belőle bárki származékos műveket, de csak azzal a feltétellel, ha megfelelően feltünteti az eredeti szerzőt”. (Kiemelés tőlem.) Azt szeretném kérdezni, hogy a „Csak változatlanul” kitételt nem lehetne-e esetleg törölni. Ez ugye azt is jelentené, hogy mondjuk a jobb alsó sarokban látható vízjelet el lehetne távolítani (ez már származékos műnek számítana), de ettől függetlenül természetesen ha valaki használja a fotót, akkor fel kell tüntetni, hogy te vagy a szerző. Bár a témához sajnos kevéssé értek, de annyi azért egyértelmű számomra is, hogy ezek ritka fotók, ezért szívesen vennénk, ha valóban szabad licenc alá kerülnének. A képek linkjei:

Kérlek, vett fontolóra a kérésem. Üdvözlettel, – Regasterios vita 2018. július 3., 14:21 (CEST)Válasz

Üdv Regasterios! Most tudtam olvasni üzeneted. Bajban vagyok, még most sem igazán értek a licencek egészen helyes megadásához. Anno a képfeltöltésnél az volt nálam az irányelv, hogy ha valaki felhasználná ezeket a képeket, akkor: a, csak önmagukban, nem esetleg montázsként más kőeszközökkel keverten, b, a szerző és lelőhely feltüntetésével tehesse meg jogszerűen, tehát valahogy így: Gravettien kőeszközök Budakalász határából, Foto: Khalai. Most még azt sem lelem, hogy tudnám az egy hiányzó licencet utólag megadni. Megköszönném, ha segítenél. (Annál is inkább, mert idén március-áprilisban régészeti feltárás volt a Kevély-hegy Zöld barlangjánál, és meglett e népesség vadászóhelye is.) Üdvözöl: Khalai scrib

Szia! A licenc megadásánál lényegében két szempontot kell figyelembe venni: szeretnéd-e engedélyezni, hogy akár üzleti célra is felhasználják a fotódat, illetve hogy készíthetnek-e belőle származékos művet. Utóbbiba beletartozik az is, hogy más képekkel együtt montázst hoznak belőle létre. Az előbbi lehetőség tiltása a licenc nevében az NC (non-commercial), az utóbbié az ND (non-derivative) rövidítés. Ezért vannak olyan licencek, hogy:

A szám a licenc nevében csak a verziót jelöli (olyan mint mondjuk egy program újabb és finomított kiadása), annak viszonylag kisebb a jelentősége. A cc a Creative Commons rövidítése, ez egy licenccsalád tulajdonképpen. A by azt jelenti, hogy meg kell nevezni a szerzőt, ha valaki felhasználja a fotót (amint láthatod, ez minden esetben kötelező). A fent említett licencfajták azonban a Wikipédia szempontjából nem számítanak szabad licencnek, az itteni használatára csak kivételes esetben van lehetőség. Az alábbi licencek számítanak többek között szabadnak:

Ezeknél ugye hiányzik az NC és az ND is. A SA azt jelenti egyébként, hogy ha valaki származékos művet hoz létre a munkádból, akkor csak az általad megadott licenc alatt teheti közzé a származékos művet is (tehát például nem tilthatja meg, hogy abból újabb és újabb származékos műveket hozzanak létre).

Összegezve a fentieket: az általad kívánt feltételekkel a fotóid sajnos nem használhatók a Wikipédia szócikkeiben. (Ez alól csak abban az egy esetben lehet kivétel, ha a fotókat valahol másutt már publikáltad, mielőtt ide feltöltötted őket, ebbe azonban most nem megyek bele, csak ha esetleg kíváncsi vagy rá.) Mivel azonban jelenleg kizárólag a szerkesztői lapodon láthatók a képek, meg lehet őket tartani, de csak abban az esetben, ha a mostani licenc helyére a {{userkép}}(?) sablont helyezed ki, ami viszont minden további felhasználást megtilt, és továbbra is kizárólag a szerkesztőlapodon lesznek láthatók a fotók. Ezek ismeretében döntsd el, kérlek, mi legyen a képekkel. Üdvözlettel, – Regasterios vita 2018. július 5., 17:19 (CEST)Válasz