Szerkesztővita:Bruchnerreka

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Karmela 12 évvel ezelőtt a(z) Szerk. ütk. témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Bruchnerreka!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Csigabiitt a házam 2012. március 15., 09:51 (CET)Válasz

Emisszió[szerkesztés]

Kedves Szerkesztőtárs! Nagyon örülünk hasznos munkádnak! Hogy az általad írt szócikk még színvonalasabb legyen, kérlek vedd figyelembe a Wikipédia formai és forrásolási gyakorlatát. Ha segítségre vanszükséged, nyugodtan keress a vitalapomon. Üdvözlettel:--Petej vita 2012. március 16., 19:36 (CET)Válasz

Hasonlóan: Immisszió. --Petej vita 2012. március 16., 19:42 (CET)Válasz

Kedves Bruchnerreka! Nagyon jól haladsz! Néhány tanács, mint kérted

  • A vitalapon tett bejegyzéseket érdemes aláírni az aláírás gombbal:
  • A középre rendezés a következőképpen oldható meg:
<center>Ez kerül középre</center>

ami így fog kinézni:

Ez kerül középre
  • Képletet az alábbi technikai útmutató alapján írhatsz: Wikipédia:Képletleíró nyelv. Ezzel kapcsolatban nem tudok segíteni, mert még én sem használtam, kövesd az ott leírtakat!
  • Ami a forrásokat illeti, azzal kapcsolatban több kérdés is felmerülhet:
    • Internetes vagy nyomtatott forrást akarsz feltüntetni.
    • Szövegbe beszúrt jegyzetet akarsz elhelyezni vagy a cikk végén a felhasznált irodalmat akarod felsorolni?

Mindezekkel kapcsolatban a fent hivatkozott oldal igazít el a legrészletesebben, de ha konkrétan mondod, hogy milyen forrásolást alkalmazol, akkor konkrétan tudok segíteni! További jó szerkesztést! Üdvözlettel:--Petej vita 2012. március 22., 22:08 (CET)Válasz

Sajnos, ezek a "hibaüzenetek" nem automatikusak, egy szerkesztőnek kell fel- és letennie, én most megtettem, mert elég jó lett a cikk. További jó munkát! Üdv: --Petej vita 2012. március 24., 18:25 (CET)Válasz

immisszió[szerkesztés]

Szia!

Észrevettem, hogy az általam szerkesztett Immisszió című cikkbe beleszerkesztettél (beletöröltél) ma délelőtt 10 órakor. Ezt a cikket azért írom, mivel egy tantárgyamhoz (az egyetemen) ez az aláírás feltétele, így természetesen a tanárom is megnézi. Illetve megnézné, de mivel beletöröltél, az általam írt verzió (ami aközben is a szerkesztésem alatt állt, hogy belenyúltál) NEM a közzétett változat, így gyakorlatilag nem került elfogadásra, és én sem kapom meg a tantárgy aláírásomat. Remélem minél hamarabb ellenőrzik, és közzéteszik amit írtam. Igazából csak annyit szeretnék kérdezni, hogy ez mire volt jó?

Kezdjük annak megállapításával, hogy a Wikipédia nem az iskolai feladatok ideális végrehajtási terepe. Egyrészt formai okok miatt, másrészt itt a cikkeknek nincsen tulajdonosuk, a cikkekbe bárki bármikor beleírhat vagy törölhet belőle. Lehet, hogy a kezdő pillanatban a hozzájárulásod a cikkhez 100%, de lehet, hogy pillanatnyilag már csak 80% vagy 60%, mivel már egy másik szerkesztő azóta, hogy te szerkesztetted, bővítette a cikket.

Ez a mondat tárgyi tévedést tartalmaz, így nem értem mit akartál mondani: "(a tanárom) megnézné, de mivel beletöröltél, az általam írt verzió ... NEM a közzétett változat". Ez nem igaz, a szerkesztésem után a "közzétett változat" látható (akármit is értesz ez alatt).

Az általad említett részt a cikk elejéről azért töröltem, mert a) nem szócikkbe való információ volt, és b) a szócikk elején a fogalom meghatározását adjuk meg, nem azzal kezdjük, hogy milyen szempontból fontos a téma.

A szöveg jelenleg is ellenőrizve van, tehát az éppen aktuális verzió olvasható. Ha megint módosítod, "megtekintetlen" lesz, tehát csak akkor lesz látható, ha előbb egy járőr jóváhagyja a változtatásokat. Ha szólsz, én jóváhagyom. (Persze kérdéses, hogy ki milyen ciklusban szerkeszt, én például éjszaka és hajnalban nem szoktam szerkeszteni). Ha sürgős a jóváhagyási igény, a Járőrök üzenőfalán kérheted a soron kívüli ránézést.

Nem tudom, hogy a tanárod mit gondolt, hogyan fog ez a dolog lezajlani, de nincs tisztában itteni alapvető dolgokkal. Célszerű lett volna úgy kiadni a feladatot, hogy saját allapon kell elkészíteni a cikket, akkor senki nem nyúl bele, és mégis úgy néz ki, mint egy igazi szócikk. misibacsi*üzenet 2012. március 24., 20:39 (CET)Válasz


Nyilván ha én szabnám meg a tantervet, már régen diplomám lenne.

Nem a tantervre reagáltam, hanem arra, hogy allapon kellett volna szerkesztened a cikkedet. Tök mindegy mi a témája. Tudod egyáltalán, mi az a személyes allap?

Azt, hogy "megnézné", azért írtam, mivel amikor kijelentkeztem már nem az a szócikk jelent meg, amit utoljára elmentettem, hanem az ami előtte volt jóval.

Ez természetes, mivel kezdő lévén nem vagy "megerősített szerkesztő". Az a baj, hogy alapfogalmakkal nem vagy tisztában. Ezeknek miért nem néztél utána, mielőtt szerkeszteni kezdtél volna?

Az elejét is át szerettem volna írni, csak és kizárólag azért hagytam úgy, mert nem akartam kifelejteni, hogy nagyjából mit akarok oda írni.

A cikk eleje nem arra való, hogy a szerkesztők személyes jegyzetelésére szolgáljanak. Erre a cikk vitalapja való. Gondold el, ha 3-4 ember megjegyzéseivel kezdődne a cikk (eddig kb. hárman szerkesztettük). Lenne egy-két javaslatom a cikk javítására, de nem tudom, hogy érdekelne-e? Például nincs leírva, hogy a mérés hogyan történik. misibacsi*üzenet 2012. március 24., 21:27 (CET)Válasz

Szerk. ütk.[szerkesztés]

Réka, látom a misibacsival folytatott párbeszédből, hogy a cikken tett változtatásaim talán szerkesztési ütközéshez vezettek nálad, bár én akkor kezdtem el szerkeszteni, amikor a cikkel már több mint négy órája nem történt semmi.
Ha szeretnéd, hogy egy pár órán keresztül békén hagyják a cikket, akkor ezt úgy tudod kérni a többiektől, hogy a cikk első sorába odaírod, hogy {{tataroz}}. Ettől megjelenik az a szöveg, hogy „Ezen a lapon nagyobb átalakítás zajlik – lásd a cikk vitalapját! Néhány napnál tovább ne hagyd ezt a sablont a cikken! A szerkesztési ütközések elkerülése érdekében a vitalapot használd javaslattételre!”. A sablontól dátumbélyeget is kap a cikk, hogy rajta ne felejtődjön a sablon. A vitalapra pedig egy-két szót érdemes írni arról, hogy mik is a szándékaid. A legtöbb szerkesztő tiszteletben tartja az ilyen kérést.
Sajnos ismételten előfordul, hogy a hallgatók olyan feladatot kapnak, ami nem veszi figyelembe a Wikipédia természetét. Pedig arra is lehetőség lenne a Wikipédiában, hogy a saját munkaterületeden, szerkesztői allapon dolgozz, zavartalanul. Például ha ezen a helyen: Szerkesztő:Bruchnerreka/piszkozat kezded el a cikk kidolgozását hogy csak a tanár láttamozása után tedd át egy átnevezés segítségével a cikkek közé. Ha valami már kint van a cikkek között, annál szabad a gazda, bárki jobbíthatja.
--Karmela posta 2012. március 24., 22:26 (CET)Válasz