Szerkesztő:Baraczka/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szakos Krisztián
Életrajzi adatok
ÁlnévUtation
Született1979október 29. (44 éves)
Sárvár, Magyarország
Pályafutás
Műfajokpop, rock, elektronikus, szimfonikus
Aktív évek2000-től napjainkig
Kapcsolódó előadó(k)Ákos
Hangszergitár, billentyűs hangszerek, dobgépek, basszusgitár, vokál
Tevékenységdalszerző, zenei producer, zenész

Szakos Krisztián weboldala
SablonWikidataSegítség

Szakos Krisztián (született 1979. október 29.) zenész, dalszerző, zenei producer. Sárváron született, képzőművésznek készült.

Zenei pályája[szerkesztés]

2000-ben megnyerte „ÁkosKeresem az utamremix-pályázatának fődíját, majd két év múlva felköltözött a fővárosba. Eleinte dalszerzőként és zenészként, majd zenei rendezőként is aktív lett. A Gattaca Stúdió nevű zenei műhelyben alkot Budapesten. Sokféle műfajban készít dalokat, leginkább billentyűs hangszerek és gitárok ülnek a hangsúlyos ritmusokon. Sajátos, mégis populáris hangzás jellemzi.

Több mint 10 évig volt Ákos zenekarának tagja, koncertjeinek hangszerelője. Kétszer megjárta az Eurovíziós dalfesztivált, zenészként, és szerzőként egyaránt.

Korai szakasz (1993-2000)[szerkesztés]

Az általános iskolai években kezdett gitározni, majd a szintetizátorok felé kanyarodott. Zenei előképzés nélkül, autodidakta módon sajátította el a zeneelmélet és az összhangzattan alapjait. Már fiatalon is érdeklődött a billentyűs hangszerek iránt. Középiskolai évei alatt Szombathelyen ismerkedett a számítógépes zenélés alapjaival, ugyanebben az évben Kőszegen, Horváth ’Tomsa’ Tamás segítette zenei önmegvalósítását.

1999-ben Sárváron Kiss Péterrel, kamaszkori barátjával megalapította a Morphina nevű formációt, demó CD-jük alapján beválasztották őket a Sziget Fesztivál (2000) egyik fellépőjének.

Ákos (2000-2013)[szerkesztés]

2000 áprilisában Ákos remix-versenyt hirdetett a frissen megjelent „Keresem az utam” dalához. Júniusban derültek ki a pályázat eredményei, személyesen vehette át Ákostól a fődíjat, egy Roland SP–808 Groovesampler-t.  Azon a nyáron a remix „Utation” névvel megjelent egy maxi CD-n, így hivatalosan ez az első lemezmegjelenése.

Őszre elkészült a  Morphina első lemeze otthoni gyártásban, Ákos kiadóját célozva (ez lett volna a Fehér Sólyom Kiadó első idegen kiadványa). 2001 elején felajánlotta Ákosnak, hogy készít egy újabb remixet a „Mindenki táncol” című dalhoz. Ezt még Morphina néven jegyezte, bár a zenekar nem sokkal ezután feloszlott.

2002 augusztusában felköltözött első fővárosi albérletébe, és még ebben az évben helyet kapott Ákos zenekarában második billentyűsként. Novemberben lezajlott az első közös koncert, a SYMA csarnokban, több ezer nézőnek. Októberben megjelent Ákos "Új törvény" című albuma, rajta négy számmal, melyeket már ő jegyzett zeneszerzőként. Alig egy hónap elteltével átvehette első aranylemezét.

2003-ban Ákos megbízta az "Andante" című új koncertműsora hangszerelésével, a nagy sikerű turnén zongorázott, vokálozott.

2008-ban felléptek az első Magyar Dal Napján, a Sziget Fesztivál Nagyszínpadán. Ebben az évben zajlott az "Ákos 40" turné, ennek szüneteiben született meg „A fénybe nézz” című dal még szöveg nélkül. Három évvel később Ákos újra elővette a dalt, a közös szerzemény végül „A katona imája” című albumon jelent meg 2011-ben.

Kooperációjuk eredménye csaknem 100 koncert, féltucat videóklip és számos közös album.

Utolsó közös turnéjuk a másfél éven át tartó „Karcolatok 20” volt (2012-2013), mellyel eljutottak Párizsba, Rómába, Moszkvába, illetve a nagyobb magyar városokba.

Kozma Orsi (2005 – 2013)[szerkesztés]

Jamie Winchester ajánlására kezdődött el a közös munka Kozma Orsi első szólólemezén, amely „Egy szó” címmel jelent meg. 11 dal zenéjét és szövegét írta, valamint ez volt az első egész lemezes produceri munkája

2006-ban Orsi kísérőzenekarának is tagja lett gitárosként. 2007-ben megjelent az „Igazi szerep” című második album, túlnyomó részt Szakos szerzeményeivel. 2008-ban életében először koncertezett a Művészetek Palotája színpadán, vonósnégyessel kiegészülve.

Pár év kihagyás után 2013-ban megjelent a "Vulkán" című album, rajta a „Szupererő” című dallal.

Caramel (2009 – napjainkig)[szerkesztés]

Egy közös barát kapcsolta őssze őket, ennek ereményeként készítette el CaramelLélekdonor” című dalának hangszerelését teljes szimfonikus zenekarral. A dal óriási siker lett, az azonos című albumon még két dalt csináltak közösen. Az album pár hónappal később aranylemez lett.

2011-ben a „Vízió” című dallal jelentkeztek, amely dobogós helyezést ért el A Dal (2012) című műsorban. 2012-ben készítette el  a „Jelenés” című dal rádióverzióját, valamint az eredeti verzió megvalósításában is segített. A közös sikereknek köszönhetően megbízták az év végi Adventi Nagykoncert zenei rendezésére és szimfonikus hangszerelésére, melyet a Budapest Sport Arénában élőben mutattak be.

2014 nyarán elkezdődtek az „Epicentrum” lemez munkálatai a korábbitól eltérő zenei világgal, bátrabb, kísérletezőbb felfogással. Az album október végi megjelenése után nem sokkal aranylemez lett.

Compact Disco (2011 – 2013)[szerkesztés]

A Red Bull Liszt Remix zenei rendezőjeként összeismerkedett a Compact Disco tagjaival, majd felkérték a „Sound of our hearts” című daluk zenei rendezésére, amellyel beneveztek A Dal című műsorba. A dal megnyerte a hazai versenyt, így 2012-ben a Compact Disco képviselte Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, Bakuban. Ezen a nyáron vendégzenészként gitározott a zenekar koncertjein az összes nagyobb fesztiválon. Az első Sziget-Youtube élő közvetítés is egy közös koncert volt.2013 márciusában elkezdődött a „The Storm” című lemez munkálata, melyhez az egész csapat kiköltözött két hétre a csillaghegyi Tom-Tom Stúdióba.

Magna Cum Laude (2011 – 2014)[szerkesztés]

A gyulai együttes két nagylemeze is a Gattaca Stúdióban készült, beleértve az összes hangfelvételekt és a hangszerelést is. (Belső égés, 2012; Köszönet, 2014)

SP (2010 – 2012)[szerkesztés]

Egy Brash Bence dal nyomán kezdtek el közösen dolgozni, majd a „Kölyök 22” című album dalainak készített akusztikus hangszerelést. Ezután a „New Wave” albumot teljes egészében együtt alkották, majd a Fonogram 2012 Díjátadó Gálán élőben előadták a „Maradnék” című dalt. Eközben két nagykoncert is adtak (Sportmax, Millenáris Teátrum) élő zenekarral, vokalistákkal, táncosokkal. Az „Olyan szép” című dal videóklipje az akkoriban még építés alatt álló 4-es metró II. János Pál pápa téren lévő állomásán készült.  

Kállay Saunders András (2011- )[szerkesztés]

Egy reklámfelkérés kapcsán ismerkedtek össze, majd A Dal 2012 dalversenyre benevezték az „ I love you” című közös dalt. A következő évben folytatódott a munka, rengeteg közös dalkezdemény született. 2013 év végén benevezték a „Running” című dalt A Dal 2014-be, amellyel mennyerték a versenyt, így 2014-ben ismét kijutott az Eurovízióra, immár Koppenhágába, ahol 5. helyezést értek el. A „Running” megnyerte az ESC Radio nemzetközi díját legjobb előadó és legjobb dal kategóriában is. Ezután fél évig tartó dalírás, és hosszú stúdiózás eredményeként 2015. március 15-én megjelent a Kállay Saunders Band első nagylemeze, rajta a közös dalokkal. Ezen a lemezen található a „Victory” című szerzemény is.

Klipszerepek[szerkesztés]

  • 2005 – Kozma Orsi – Az eskü
  • 2007 – Kozma Orsi – Gyere velem
  • 2008 – Ákos – Adj hitet
  • 2010 – Ákos – Szindbád dala
  • 2011 – Ákos – A fényben nézz
  • 2011 – Ákos  - Utazó
  • 2011 – Ákos – Szeress így
  • 2011 – SP – Maradnék
  • 2012 – SP – Olyan szép


Egyéb zenei felkérések
[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

  • ESC Radio Awards 2014 – Best song „Running”

Diszkográfia[szerkesztés]

Évszám Előadó Album

Források[szerkesztés]


További információk
[szerkesztés]