Szerkesztő:Ashmelia/75 Hz-es jelfeladás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A 75 Hz-es jelfeladás célja, hogy a közelített jelző jelzési képét a foglaltságellenőrzésre használt jellel a jelzőhöz közeledő jármű vezetőállására továbbítsa a közlekedés biztonságának növelése érdekében. Ennek céljából 5 különböző táviratot alkalmaz a rendszer (a gyakorlatban nem jelentős 4* ütem elhanyagolásával), amely 6 különböző sebességparancsot határoz meg.

Általános ismertetés[szerkesztés]

Ha az információ a vontatójárműre folyamatosan feladásra kerül (akár sínbe táplálva, akár rádióberendezések útján), akkor folyamatos jelfeladásról beszélünk. Ha az információ csak diszkrét helyeken kerül átadásra (általában csomagkapcsoltan), akkor pontszerű jelfeladásról beszélünk.

A jelfeladás alapvető feladata annak megakadályozása, hogy a vasúti jármű a Megállj állású jelzőt meghaladja. Természetesen itthon már az 1960-as évektől ennél kiterjesztettebb a célja: a közelített jelző jelzési képét a jármű vezetőállására juttassa el és jelenítse meg. Ez az alapvető feladata a mai napig megmaradt, ám időközben a műszaki tartalom kismértékben változott, valamint kiegészült pár további funkcióval.

Története[szerkesztés]

Az az igény, hogy sínbe kódolt jelekkel a vonatközlekedést szabályozni lehessen, régmúltra tekint vissza. A zúzottkő ágyazatba fektetett keresztaljakra rögzített acélsínek esetén az 50-75 Hz körüli tartomány tűnik megfelelőnek (ennek oka a vasúti pálya elektromos jelek terjedésével szemben támasztott ellenállása, ami frekvenciafüggő). Nagy frekvenciák esetén (kHz-es tartomány) a jel néhány tíz méter alatt "eltűnik" a sínszálban.

Hazánkban az országos közforgalmú hálózaton a 75 Hz-es jelfeladás honosodott meg az 1960-as években. Hozzánk a Szovjetunióból került, oda pedig Észak-Amerikából. Európában viszonylag kevés helyen alkalmazzák, gyakoribb az ún. pontszerű vonatbefolyásolás használata.

A Budapesti Közlekedési Vállalat kísérleteket folytatott 50 Hz-es jelfeladással, de végül rendszerszintű alkalmazásra (vagy akár feltétfüzet készítésére) nem került sor. A cikk további részében csak az országos közforgalmú hálózaton alkalmazott 75 Hz-es jelfeladás bemutatása olvasható.

Elve[szerkesztés]

Különböző hosszúságú négyszögjeleket állítanak elő, majd ezek közül a jelzési képnek megfelelőt tápláljuk ki foglaltságérzékelés és jelfeladás céljára a szigetelt sínmezőre vagy a sugárzókábelbe. Minden szigetelt sínmező végén van egy adó és a másik végén egy vevő, amelyek a foglaltságérzékelésre szolgáló jelek betáplálásra és levételére (erősítésére, szűrésére stb.) alkalmasak. Sugárzókábel alkalmazásakor foglaltságérzékelés a (szigetelt) sínmezőn történik (általában 400 Hz-es frekvenciával), a sugárzókábel csak a jelfeladáshoz szükséges jelet biztosítja.

Ütemek[szerkesztés]

Az ábrán láthatóak a különböző ütemek arányai. A kisszünet (t1):jel(t2):nagyszünet(t3) arányai: 1:2:4, a hosszúszünet (t3) hossza: t3=2*t1+t2=4*t1


Az ütemjeleket ütemadóval állítjuk elő a 75 Hz-es alapjel 100%-os amplitúdó-modulálásával (AM). A frekvenciatűrés értéke ±1%. Az ütemadó jellemző paramétere a t2 jelhossz, ami az ábrán látható 260 ms-on kívül lehet 300 és 360 ms is. A hosszúszünet nélküli impulzussorozat neve: X ütem.

75 Hz-es ütemek (táviratok)

Az alkalmazható táviratok:

  • 0 ütem: a sínáramkör vagy nem kap táplálást, vagy nem kódolt (folyamatos) táplálást megy ki;
  • X ütem: a sínáramkör 75 Hz-es ütemezett négyszögjelet kap, de annak nincs jelzésképi információtartalma;
  • 1-es ütem: a közelített jelzőn (vágányúti céljelzőn) Megállj jelzés van;
  • 2-es ütem: a közelített jelzőn (vágányúti céljelzőn) szabad csökkentett, legfeljebb 40 km/h-val elhaladást engedélyező jelzés van;
  • 3-as ütem: a közelített jelzőn (vágányúti céljelzőn) szabad csökkentett, legfeljebb 80 km/h-val elhaladást engedélyező jelzés van;
  • 4-es ütem: a közelített jelzőn (vágányúti céljelzőn) szabad sebességcsökkentés nélküli továbbhaladást engedélyező jelzés van;
  • 4* vagy 4A vagy 4B ütem: a közelített jelzőn (vágányúti céljelzőn) szabad csökkentett, legfeljebb 120 km/h-val elhaladást engedélyező jelzés van.

Alrendszerek[szerkesztés]

A rendszer eleme a pályamenti alrendszer és a járműfedélzeti alrendszer.

A pályamenti alrendszer feladata az ún. ütemezett jel előállítása, és a pályasínbe, sugárzó kábelbe való továbbítása egészen a vevőtekercsekig.

A járműfedélzeti alrendszer feladata a vevőtekercsekkel felvett jelek előkészítése, ellenőrzése, kiértékelése, megjelenítése és rögzítése.

Pályamenti alrendszer[szerkesztés]

Az alrendszer a biztosítóberendezésben rögzített menetirány alapján végzi el az ütemezett jel előállítását és kitáplálását. A legtöbb helyen egy adott vágányszakaszon mindkét irányú vágányútnál lehetséges a jelfeladás.

A foglaltságérzékeléshez szükséges ütemeket mindig 75 Hz-es négyszögjelekből, a megfelelő négyszögjel kitakarásával állítják elő. Az alap, nagyszünet nélküli jel neve X ütem. A kitakarás mindig a közelített (azaz a vágányút célpontjában álló) jelző jelzési képétől (fényérzékelő jelfogóktól és nem jelzési fogalom jelfogóktól!) függ. Üzemszerű működés esetén a jelfeladásra kitáplált ütemszám mindig szinkronban van a jelzési képpel, tehát ha izzókiégés esetén egy térközjelzőn a zöld helyett a vörös fényellenőrző jelfogó húz, akkor a zöld sarkítástól függetlenül a vörös jelzési képnek megfelelő jel megy ki a pályatestre.

A jelhossz a t2 hosszúságú szakasz időtartama. Ez lehet 260 ms vagy 300 ms.

Adó oldal[szerkesztés]

Az üzemadóból kikerülő jel az ÜK/TÜK-re kerül (tranzisztoros ütemkövető), ahonnan kétsarkúan szabályozható pótméteren és egy sorosan kötött 8 uF-os kondenzátoron keresztül a POBSZ transzformátor primer oldalára kerül a jel. A transzformátor áttétele 7:1. A szekunder oldali jel kerül kitáplálásra (általában Drosszel transzformátoron keresztül).

Jelzési parancsot meghatározó áramkör[szerkesztés]

Ütemadó[szerkesztés]

Eredetileg mechanikus kialakítású ütemadókat használtak, amelyen aszinkron motor tengelyére szerelt jellegtárcsa által működtetett érintkezők biztosították az ütemjelet, de jelenleg elektronikus ütemadókat használunk. Ez mozgó alkatrészeket nem tartalmaz, működése megbízhatóbb.

Ütemkövető[szerkesztés]

Generátor[szerkesztés]

Csatolótag[szerkesztés]

Vevő oldal[szerkesztés]

Frekvenciaszűrő[szerkesztés]

Vevőegység[szerkesztés]

Kiértékelő egység[szerkesztés]

Két 75 Hz-es és két 50 Hz-es induktív szűrőn után az erősített, szűrt jel az impulzusvevőbe kerül, ahonnan a referenciajellel összehasonlítva egy polárjelfogót működtet. Ennek az áramkörnek a jelentősége az ún. hevederátnyomódás esetén nagy: a vevőáramkör a szomszédos sínáramkör sokkal közelebbi adóját nem tudja érzékelni, csak a sajátját (ugyanezen okból van többfajta jelhosszúságú adó, és két azonos jelhosszúságú adó nem követheti egymást). Ha a referenciajel és a sínjel egymástól eltér, a polárjelfogó leáll, a szigeteltsín vevőjelfogója el fog ejteni. Újabban a polárjelfogós megoldás helyett elektronikus vevőt használnak, ahol mozgó alkatrészek nélkül valósítják meg az elvárt feladatokat.

Gyakorlati megvalósítás[szerkesztés]

  • A MATÜA (MA térközi ütemadó) egycsatornás ütemadó egység az eredetileg külön gyártott és telepített ütemadó, ütemkövető és a tápegység funkcionális részeket egyesíti, egy szabadkapcsolású jelfogónyi helyen elfér, alkalmazott periódusidők: 390 és 450 ms. Mivel egy időben csak egyfajta ütemet tud adni, ezért leginkább térközökben használatos.
  • A MABÜA (MA biztonsági ütemadó) többcsatornás ütemadó egység egy időpontban a kiépítésnek megfelelő ütemeket állítja elő (teljes kiépítésben az összes, korábban ismertetett ütemet), mely közül megfelelő kerül kitáplálásra a pálya felé.
  • A MÜA120-01 (M ütemadó 120 km/h-hoz) a MATÜA kiegészítő egysége, a 120 km/h-nak megfelelő 4* jelet állítja elő. Egy vágányhoz használható, kétvágányú pályán két darab szükséges.

A 75 HV típusú elektronikus vevő a szűrt pályajelet és referenciajelet hasonlítja össze. Kimenetére csatlakozik a vevőjelfogó.


Fedélzeti alrendszer[szerkesztés]

A vonatbefolyásoló berendezéssel ellátott mozdonyoknak a pályán előforduló üzemi esetei a következők:

Közlekedés ínformáció átvitelre nem alkalmas pályaszakaszon[szerkesztés]

Bekapcsolt berendezés esetén a mozdonyvezető menet közben egy külön erre a célra kialakított lábpedált, vagy nyomógombot lenyomott helyzetben tart (az M62 sorozatú mozdony berendezéseinél, valamint a V46 sorozatú mozdonyoknál nincs jelenlét ellenőrzés, a lábpedál és a nyomógombok felengedett helyzetben vannak). A vezetőállás jelzőn egy nyugvó fehér fény látható, jelezve az üzemmódot.

Ezeknél a járműveknél a vonatbefolyásoló berendezés éberségi egysége csak 15 km/h sebesség felett működik, így a következőkben feltételezzük, hogy a jármű sebessége nagyobb, mint 15 km/h.

A működéshez szükséges határsebesség (15 km/h) túllépése esetén a berendezés éberségi felhívást ad 50 m-en belül (az M62 sorozatú mozdonyokon található berendezéseknél azonnal), amit a mozdonyvezetőnek a lábpedál felengedésével és újbóli lenyomásávaI (az M62 sorozatú mozdonyokon található berendezéseknél a lábpedál lenyomásávaI és újbóli felengedésével) kell nyugtázni. Majd megindul az útmérés és 1550 m út („hosszú út“) megtétele (az M62 sorozatú mozdonyokra telepített berendezéseknél 60 másodperc eltelte) után a berendezés éberségi jelzést ad (megszólal a kürt a vezetőálláson, ezzel felhívva a mozdonyvezető figyelmét). Ezt az éberségi felhívást (normál éberségellenőrzés) a mozdonyvezetőnek nyugtázni kell. Erre a kezelési műveletre 125 m út (az M62 sorozatú mozdonyokra telepített berendezéseknél 6 másodperc) áll rendelkezésre. A kezelés megtörténte után ez az éberségi felhívás újabb 1550 méterenként (az M62 sorozatú mozdonyokra telepített berendezéseknél 60 másodperc elteltével) ismétlődik. A kezelés elmaradásának következtében a kürt megszólalásától mért 150 méter út megtétele (az M62 sorozatú mozdonyokra telepített berendezéseknél a síp megszólalásától mért 6 másodperc eltelte) után megindul a kényszerfékezés. Az említett 150 m a 125 m kezelésre rendelkezésre álló útból és 25 m úgynevezett kiértékelési útból áll. A 25 m kiértékelési útra a szükséges regisztrálások elvégzése miatt van szűkség. Ezt úgy is fogalmazhatnánk, hogy az észleléstől (kezelés elmaradás) a cselekvésig (kényszerfékezés megkezdése) megtett út. A kezelés elmaradását jelenti az is, ha a mozdonyvezető a pedált felengedi, de a rendelkezésre álló út alatt nem nyomja ismét le (az M62 sorozatú mozdonyokra telepített berendezéseknél a mozdonyvezető a pedált lenyomja, de 6 másodperc elteltével sem engedi fel). Ha a mozdonyvezető a lábpedált a kürt megszólalása előtt, 1550 m hosszú úton (az M62 sorozatú mozdonyokra telepített berendezéseknél 60 másodpercen) belül kezeli, az útmérés a kürt megszólalása nélkül (éberségi felhívás nélkül) újrakezdődik. Ilyenkor azonban szükséges, hogy a lábpedál felengedése és visszanyomása közötti idő alatt a jármű ne tegyen meg 50 m-nél nagyobb utat. Ellenkező esetben a kürt megszólal és ha 125 m út alatt (kezelésre rendelkezésre álló út) nem nyomják vissza, akkor újabb 25 m (kiértékelési út) út után megkezdődik a kényszerfékezés. Felengedett pedállal – a jelenlét hiánya – tehát a jármű legfeljebb: 125 + 25 + 50 = 200 m utat tehet meg a kényszerfékezés megindulása előtt. (M62 sorozatú mozdonyokra telepített berendezéseknél a mozdonyvezető a pedált lenyomja de 6 másodperc elteltével sem engedi fel.)

Közlekedés információátvitelre alkalmas pályaszakaszon[szerkesztés]

A berendezés folyamatosan veszi és értékeli ki a pálya menti jelzők által meghatározott sebességparancsokat tartalmazó impulzussorozatokat. A vezetőállás jelző mindig az éppen közelített jelzőnél megengedett sebességre utal. A hagyományos vezetőállás jelzőn megjelenhető színképek, a digitális vezetőállás jelzőn megjelenhető jelzések és a jelzések értelme a következő.

Egy zöld fény, vagy MAX jelzés: a vonat a következő jelzőt a vonalra engedélyezett sebességgel meghaladhatja (v max).

120 jelzés (ez a jelzés hagyományos vezetőállás jelzőn nem jelenik meg): a vonat a következő jelzőnél csak csökkentett, 120 km/h sebességgel haladhat el (v 120).

Egy vízszintesen osztott zöld és sárga fény, a jelzőüvegre festett fekete szám 80, vagy 80 jelzés: a vonat a következő jelzőnél csak csökkentett, 80 km/h sebességgel haladhat el (v 80).

Egy vízszintesen osztott zöld és sárga fény, a jelzőüvegre festett fekete szám 40, vagy 40 jelzés: a vonat a következő jelzőnél csak csökkentett, 40 km/h sebességgel haladhat el (v 40).

Egy sárga fény, vagy 0: a vonatnak a következő jelző előtt meg kell állnia (v 15).

Egy vörös fény, vagy kitöltött kör: a vonat „Megállj“ állású jelzőt haladt meg.

Egy fehér fény, vagy —--: a vonat jelátvitel nélküli pályaszakaszon közlekedik, vagy a berendezés meghibásodott.

Fehér alapon kék T , vagy T: tolatási üzemmód, Vmax 40 km/h.


A következőkben az üzemi eseteket a vezetőállás jelzőn látható színkép alapján vizsgáljuk.

Zöld fény, (MAX) esetén a vonat a vonalra engedélyezett sebességgel közlekedhet, így a berendezés az előzőekben ismertetett módon, mint éberség-ellenőrző működik.

Zöld-sárga fény, 120, 80, 40 esetén a berendezés méri a vonat tényleges sebességét. Ha Vtény>Vcél, a kiértékelés pillanatától megtett 50 m út után megszólal a kűrt (éberségi felhívás), melyet a mozdonyvezetőnek 150 m út megtétele előtt a lábpedál kezelésével nyugtáznia kell. Ha a kezelés megtörténik, a kürt elhallgat. A folyamat 200 m-ként (az M62 sorozatú mozdonyokra telepíteltt berendezéseknél 20 másodperc elteltével) – „rövid“ út – ismétlődik, mindaddig, amíg Vtény>Vcél.

Az éberségellenőrzés Vtény>Vcél esetben tehát nem 1550 m-ként, hanem rövid úton (200 m) (az M62 sorozatú mozdonyokra telepített berendezéseknél nem 60 másodperc elteltével, hanem 20 másodperc múlva) történik. Ha a kezelés a kürt megszólalása után mért 125 m út megtétele (az M62 sorozatú mozdonyokra telepített berendezéseknél a síp megszólalásától mért 6 másodperc eltelte) alatt nem történik meg a kényszerfékezés megindul 25 m út megtétele után.

Sárga fény, 0 esetén a működés az előzőekben ismertetett elvvel azonos. Különbség, hogy az engedélyezett sebesség ebben az esetben 15 km/h. (A vasúti közlekedés lebonyolítása érdekében szükséges, hogy egy „Megállj” állású jelző szükség esetén egy engedélyezett minimális sebességgel meghaladható legyen.) A kényszerfékezést kiváltó sebesség a beállított tényleges értéktől függően 15-18 km/h.

Vörös fény, kitöltött kör esetén a kényszerfékezés várakozás és hangjelzés nélkül azonnal (az M62 sorozatú mozdonyokra telepített berendezéseknél a síp megszólalásától mért 6 másodperc elteltével) megindul, ha a jármű sebessége a jelzés megjelenésekor nagyobb, mint 15 km/h. A kényszerfékezés akkor is bekövetkezik, ha a vonat a jelzés megjelenésekor (ez a berendezés helyes működésekor „Megállj“ állású jelző mellett történő elhaladáskor következhet be) V < 15 km/h sebességgel haladt és a mozdonyvezető a jelzés megjelenése után emeli a vonat sebességét 15 km/h fölé. (Az abszolút jelleget kell biztosítani bejárati és kijárati jelzőknél le nem zárt vágányút esetén, nyíltvonali elágazásokat, iparvágány kiágazásokat, megálló-rakodóhelyeket fedező jelzőknél a fedezett váltó ellenőrzésének hiányában, térközjelzőknél a fedezett térközszakasz járművel történő foglaltsága esetén, egyes esetekben az önműködő sorompó hibájakor.)

Fehér fény, (--—) látható a jelzőn, ha a jármű olyan pályaszakaszon közlekedik, ahol információátvitel nincs. A fehér fény megjelenésekor egy azonnali éberségellenőrzés történik, majd ez 1550 m-ként (az M62 sorozatú mozdonyokra telepített berendezéseknél 60 másodperc elteltével) ismétlődik. Ez látható akkor is, ha a berendezés meghibásodik és így a pályáról érkezett jelek vételére és kiértékelésére alkalmatlan. Az útmérő egység (éberségi egység) meghibásodása a berendezés teljes üzemképtelenségét jelenti, így a meghibásodás észlelése esetén a kényszerfékezés éberségi felhívás nélkül azonnal megindul. A berendezést ilyenkor a rendelkezésre álló ólomzárral ellátott selejtező kapcsolóval ki kell kapcsolni és az első alkalmas vizsgálóbázison történő javításra intézkedni kell.

Fehér alapon kék T-betű, (T) látható, ha a mozdonyvezető meghatározott esetekben, pl. tolatás céljából egy kézi kapcsolót „Tolatás” állásba fordít. Ekkor legfeljebb 40 km/h sebességgel szabad mozogni. Az éberségellenőrzés v 15 pályajel kiértékelésekor 200 m-enként, minden más esetben normál éberségellenőrzéssel, 1550 m-enként (az M62 sorozatú mozdonyokra telepített berendezéseknél 60 másodperc elteltével) történik. Ha a jármű sebessége meghaladja a 40 km/h-t, akkor a berendezés azonnal kényszerfékezést végez.

A berendezés a vezetőállásjelző jelzéseit, a kényszerfékezést, az éberségi felhívásokat a sebességadatokkal együtt regisztrálja.

A járműberendezések típusai[szerkesztés]

A hazai elektronikus vonatmegállító berendezéseknek 3 verziója van forgalomban:

  • Időarányos éberség ellenőrzéssel rendelkező, az M62 sorozatú mozdonyokon üzemelő berendezések (EVM berendezések).
  • Útarányos éberség ellenőrzést megvalósító egyesített elektronikus vonatbefolyásoló berendezések (EÉVB berendezések), amelyek 4 egységből (éberségi, dekódoló, szűrő, tápegység) állnak. E rendszer került kb. 1970 évtől 1990 évig valamennyi korszerű fővonali vontatójárműre és vezérlőkocsira (M41, M61, V43, V63 mozdonyok, BDt 100-as (M41 sor. mozdonyokhoz készült) és BDt/BDbt 300-as, valamint BDt 400-as (V43 sorozatú mozdonyokhoz készült) vezérlőkocsik, BDVmot villamos motorvonat). Szokás négydobozos rendszernek is nevezni.
  • Új típusú elektronikus vonatmegállító (EVM-120 berendezések, jóváhagyva 104755/89 sz. alatt), amelyek egy egységből állnak és az előző EÉVB berendezés valamennyi funkcionális egységét tartal-mazzák. 1990 óta az új beszerzésű és a korszerűsített mozdonyokon, motorkocsikon és vezérlőkocsikon, a hálózatunkra bejáró idegen mozdonyokon üzemel (MDmot és Bzmot járművek, ÖBB mozdonyok, BVmot és BVhmot motorvonatok, 53-41, 53-42, 63-41, 63-42 motorkocsik, emelt sebességű V63 mozdonyok, stb.).

Az EVM-120 a legkorszerűbb és legolcsóbb változat, az előző két verzióhoz viszonyítva működése, alapvető szolgáltatásai és kezelése lényegében megegyező. Legfontosabb eltérés a konstrukcióban, valamint a korszerűbb építőelemek (jelfogók, elektronikus alkatrészek stb.) alkalmazásában van és bizonyos többletszolgáltatásokkal is rendelkezik, így pl. lehetővé teszi a 120 km/h pályainformáció kiértékelését és megjelenítését, ha a 109038/91 sz. alatt jóváhagyott DVJ vezetőállás jelzővel együtt használják.


A MÁV rendszerének sajátossága, hogy feltételezi a mozdonyvezető jelenlétét, tehát egy redundáns eszköznek tekinthető. Feladata a közlekedés komplex biztonságának fokozása, de önmagában nem tekinthető a klasszikus értelemben vett biztosítóberendezésnek. A rendszerből következik, hogy egyszerű módon nem is tehető azzá sem a pályaszerelvények, sem a mozdonyberendezés valamennyi elképzelhető meghibásodása vonatkozásában (pl. „X“ ütem a pályában „Megállj!“ jelzés előtt, a vevőtekercs szakadása stb.), az azonban kimondható, hogy esetleges alkatrész hiba miatt a pálya legfeljebb kiértékelhetetlen vagy aggályosabb információt ad és a mozdonyberendezés sem jeleníthet meg kevésbé aggályos információt. Az önműködő fékezés minden körülmények között való bekövetkezése azonban nem garantált, mert pl. két vizsgálat között bekövetkező bizonyos hibák hatására a fékezés elmaradhat. Ezért kerültek bevezetésre már a kezdetektől azok az intézkedések, amelyek a jól dokumentált, rendszeresen végzendő teljes vizsgálatra vonatkoznak, és készültek azok a vizsgálóeszközök, amelyek a vontatási telepi ellenőrzést lehetővé teszik.

A megbízhatóság fokozására az EVM-120 berendezésbe néhány olyan áramköri részlet került beépítésre, amelyek az esetleges meghibásodások minél előbb való felfedezését segítik elő, így pl. a tápfeszültség minden bekapcsolásánál és minden megállást követő indulásnál egy-egy teszt kerül végrehajtásra, amelyek a legfontosabb funkciókat leellenőrzik.

Az EVM-120 berendezés 1990-ben módosításra került utoléréses balesetek körülményeinek elemzése után, a MÁV Ellenőrzési Főosztály kezdeményezésére. A módosítás eredményeként az EVM-120 alkalmassá vált egy olyan nyomáskapcsoló jelének fogadására, amely a vontatójárműveken a fékfővezeték nyomását érzékeli és egy meghatározott értéknél átkapcsolva jelet szolgáltat az EVM-120 részére. A sorozatgyártás 1991-ben történt beindulása előtt ez a módosítás a Gyártónál is átvezetésre került, így az első, néhányszor 10 db-os nullsorozat utólagos módosításával valamennyi EVM-120 berendezés alkalmas a nyomáskapcsolóval való kiegészítésre.

A vontatójárművek sebességmérő rendszerének korszerűsítése kapcsán és az új vontatójárművek megjelenésével (MÁV V63 100-as mozdony, BVmot, BVhmot motorvonat, ÖBB 1014-es mozdony, stb.) TELOC-2200 rendszerű, majd más (MEMOTEL, TELOC-1000, DSK 20, KWR 21) elektronikus fedélzeti - sebességmérő és adatgyűjtő - berendezések kerültek alkalmazásra. Tekintettel arra, hogy e rendszer alapvetően más tengelyadóval rendelkezik, ki kellett alakítani az EVM-120 berendezésnek egy olyan változatát, amely az elektronikus sebességmérő rendszerhez illeszkedik az út- és sebességjel, valamint a regisztrálás vonatkozásában.

Az EVM-120 a nyomáskapcsolóval együtt használva vonalon és az állomások átmenő fővágányain 160 km/h sebességig jelenlegi formájában elvileg alkalmazható lenne, azonban az emelt sebességű (160 km/h) közlekedéssel kapcsolatosan – közvetlenül és közvetve – további problémák jelentkeztek.

Az emelt sebességű közlekedés bevezetésének előkészítése kapcsán V63 sorozatú villamos mozdonyok kerültek átalakításra, amely átalakítás az áttétel módosításával lehetővé teszi a 160 km/h körüli max. sebesség elérését. Ugyanakkor megjelentek a MÁV hálózatán az ÖBB 1014 sorozatú mozdonyok és a GANZ-HUNSLET által gyártott BVmot villamos motorvonatok is, amelyek szintén alkalmasak a 160 km/h sebességgel való közlekedésre. A nagysebességű próbák során a vonatmegállító berendezés jelkiértékelésében zavarok mutatkoztak a vezetőállás jelző jelzésének időszakos eltűnése formájában. A jelenség okának megállapítására a nagysebességű próbákon számos mérést végeztek mozdonyra telepített vizsgálóval és megállapították, hogy a 160 km/h sebesség környezetében 75 Hz körüli zavaró jel jelenik meg a szűrő bemenetén. Hatására – ha a jármű sebessége tartósan ebben a tartományban van – az ütemezett jelben megkövetelt szünetek kitöltődnek és a hasznos jel kiértékelhetetlenné válik. A kiértékelhetetlen jel miatt a berendezés ennek megfelelően átmenetileg zavar állapotba kerül és a vezetőállás jelzőn az ütemezetlen pályára utaló jelzéssel azonos, de ez esetben zavarnak értékelendő “---“ szimbólum jelenik meg.

A jelenség részletes elemzése kapcsán azt lehetett megállapítani, hogy ez a zavar független a jármű típusától, egyedül és kizárólag a jármű 160 km/h környezetében való haladási sebessége váltja ki.

A másik jelenséget – amelyet először az ÖBB 1014 mozdonyokon, majd az IC motorvonatok motorkocsijainál tapasztaltak – egyértelműen az aszinkron hajtásra lehetett visszavezetni két kitüntetett sebesség (25 és 75 km/h) környezetében. A nagysebességű közlekedéssel kapcsolatban ez a zavar annyiban jelent akadályozó tényezőt, hogy az ilyen hajtással rendelkező járművek egy része a 160 km/h sebességre is alkalmas.

A 160 km/h sebességnél tapasztalható, csak a jármű sebességével összefüggő zavartatás kiküszöbölésére a biztosítóberendezési szakszolgálat új vevőtekercseket dolgozott ki. Az elkészített mintadarabbal méréseket végeztek, az új vevőtekercs valamennyi érintett járművön (ÖBB mozdony, BVmot motorvonat, átalakított V63) alkalmas az ilyen típusú zavar jelentős csökkentésére. A kedvező eredmények alapján gyártóról gondoskodtak, a prototípus elkészült, a prototípussal végzett méréseket követően az új vevőtekercs dokumentációját jóváhagyásra felterjesztették.

Annak érdekében, hogy az aszinkron hajtású járműtípusokon (ÖBB 1014 mozdony, BVmot, BVhmot motorvonatok) a MÁV vonatmegállító rendszere egyáltalán üzemeltethető legyen, a biztosítóberendezési szakszolgálat a Gépészeti Főosztállyal közösen sorozatméréseket végzett, amelyek során – jobb megoldás hiányában – a járművek alvázán, az első vontatómotor és a vevőtekercsek közötti térben elhelyezendő kompenzáló tekercset kísérleteztek ki. A zavarok által besugárzott térben elhelyezett kompenzáló tekercsben a zavarok feszültséget indukálnak, miközben a sínekben folyó hasznos jel a kompenzáló tekercsre nem hat. A kompenzáló tekercs és a vevőtekercsek szembe kapcsolásával volt elérhető, hogy a vontatómotor okozta zavarok a kritikus sebességtartományokban (25 és 75 km/h) a még elviselhető szint alá csökkenjenek. A kompenzáló tekercset felszereléskor a hagyományos vevőtekercsekkel együtt gondosan sorrendezni kell, amely sorrendezés sajnos csak szerelőaknán végezhető el. Különösen fontos a kompenzáló tekercs helyes bekötése, mert a helytelen bekötés az eredetinél is rosszabb állapotot teremt!

A zavarok csökkentése érdekében gondoskodtak a tekercsek gyártásáról és valamennyi érintett járműre való felszereléséről.

A leírás az ÖBB 1014 sorozatú mozdonyaihoz készült utasítással egyezik meg, azonban a MÁV BVmot motorvonatokra vonatkozóan is kiadásra került, illetve elvei hasonló esetekben – MÁV BVhmot motorvonatok, 1047 sorozatú mozdony, ÖBB 1116 sorozatú mozdony – alkalmazásra kerültek.

Az EVM-120 berendezés kiegészítései[szerkesztés]

EVM-120 vonatmegállító berendezések kiegészítése nyomáskapcsolóval[szerkesztés]

A 200 méterenként (50+150) jelentkező éberségi felhívásokat a mozdonyvezető korlátozás nélkül nyugtázhatja, így pl. a „Megállj!“ állású jelző elvileg tetszés szerinti sebességgel meghaladható szabálytalan mozdonyvezetői tevékenység következtében. (A berendezés csak a sűrített éberségi felhívásokat szolgáltatja, és azok nyugtázását követeli meg. A felhívások, azok nyugtázása, valamint a vezetőállás jelző jelzési képei regisztrálásra kerülnek, az esetleges helytelen mozdonyvezetői tevékenység a regisztrátumból deríthető ki.)

Ennek elkerülésére szolgál a vontatójárművön elhelyezett nyomáskapcsoló jelének fogadását lehetővé tevő kiegészítés – amely az emelt sebességű közlekedés bevezetésétől függetlenül került kialakításra – csak az EVM-120 rendszerre és lényegében valamennyi üzemelő EVM-120 berendezésre vonatkozik. A vonatmegállító berendezések korábbi, 4 egységből álló verzióján az átalakítás visszamenőlegesen nem valósítható meg.

Az új beszerzésű, valamint korszerűsített mozdonyokon, motorvonatokon, vezérlőkocsikon került felszerelésre nyomáskapcsolós kiegészítés, így ezen járműveken az EVM-120 fedélzeti berendezés biztosítja a kiegészítésnek megfelelő alábbi működést.

Legfeljebb 120 km/h sebességű járművek[szerkesztés]

A nyomáskapcsolóval kiegészített fedélzeti berendezés működése annyiban különbözik a nyomáskapcsoló nélküli viselkedéstől, hogy sebességtúllépéskor a vezető éberségének felügyelete módosul. Ha a járművön van nyomáskapcsoló, a berendezés továbbra is a sebességtúllépés bekövetkezése után 50 méterrel szolgáltat éberségi felhívást. Az éberségi felhívás nyugtázására – mint mindig – 150 méter megtett út áll rendelkezésre. Sebességtúllépéskor a berendezés számlálja az éberségi felhívásokat és figyeli a nyomáskapcsoló állapotát. Nem engedi meg a 200 méterenként (elektronikus sebességmérő esetén 180 méterenként - a magyarázat a következő részben) ismétlődő éberségi felhívások tetszés szerinti számban való nyugtázását, csak a sebességtúllépést követő első két felhívás kezelése hatásos.

Ezt követően a nyugtázás feltétele a fővezetéknyomás meghatározott érték (4,75 bar) alá csökkentése, amelyet a berendezés a nyomáskapcsoló segítségével érzékel. A jármű vezetője tehát az üzemi fék használatára kényszerül, ennek hiányában önműködő kényszerfékezés következik be. (A nyomáskapcsoló állása a vezetőasztalon vissza van jelentve egy látjelzővel, amely akkor világít, ha a nyomáskapcsoló a beállított illetve annál kisebb nyomásnak megfelelő állapotban van.) Az EVM-120 csak 40 km/h tényleges sebesség felett működik ilyen üzemmódban. Ebből következik, hogy pl. egy „Megállj!“ állású jelző megközelítési sebessége gépi úton csak 40 km/h sebességre van korlátozva, de semmiképpen nem lehetséges az üzemi fék használata nélküli közlekedés a 200 méterenként ismétlődő éberségi felhívások kezelésével sem. A harmadik éberségi felhívás mozdonyvezető által történő nyugtázását a fedélzeti berendezés csak az alábbi feltételek teljesülése mellett fogadja el:

  • a mozdonyvezető által kezdeményezett fékezés hatására a fékvezeték nyomása 4,75 bar alá csökkent és azt a nyomáskapcsoló érzékeli,
  • megszűnt a sebességtúllépés.

Az első esetben a berendezés a kezelések számlálását nem kezdi újra, ami azt jelenti, hogy minden következő éberségi felhívás nyugtázása csak akkor hatásos, ha a nyomáskapcsoló a berendezés számára a fékvezeték nyomásának csökkenésére utaló információt szolgáltat.

A második esetben a berendezés az éberségi felhívásokat nyugtázó kezelések számolását elölről kezdi, tehát a sebességtúllépés megszűnése utáni újabb sebességtúllépéskor az előbbiekben ismertetett éberségi ciklus (kettő kezelés engedélyezése a vezető egyéb ténykedése nélkül, majd a harmadik kezelés elfogadása a nyomáskapcsoló jelzésével, vagy a sebességtúllépés megszűnése) újból kezdődik.

Amennyiben a mozdonyvezető a második éberségi felhívás után sem csökkenti a fékvezeték nyomását 4,75 bar alá, vagy a sebességtúllépés továbbra sem szűnik meg, a fedélzeti berendezés aktiválja a kényszerfékezést, amely csak a sebességtúllépés megszűnése után oldható. Ez alól kivételt jelent a mozdony „Megállj!“ állású jelzőhöz való közeledése (v 15 km/h célsebesség impulzussorozata kerül kiértékelésre), amikor a sebességtúllépést ezen működési mód szempontjából nem a 15, hanem a 40 km/h sebesség elérése jelenti. (A sűrített éberségi felhívások természetesen 15 km/h sebesség felett változatlanul jelentkeznek, de a 15-40 km/h tartományban a berendezés a nyomáskapcsoló jelzését nem veszi figyelembe.)

Nyomáskapcsoló nem minden EVM-120 fedélzeti berendezéssel felszerelt vontatójárművön található. A MÁV Rt. Távközlő, Erősáramú és Biztosítóberendezési Főosztálya (TEB Főo.) részéről igényként jelentkezett a nyomáskapcsolós kiegészítés esetében a nyomáskapcsoló és az EVM fedélzeti berendezés közti kapcsolat olyan ellenőrzése, ahol egy esetleges vezetékszakadás biztonsági reakciót vált ki, tehát a harmadik éberségi felhívás nyugtázása is hatástalan és kényszerfékezés következik be.

Elvárás tehát, hogy a kapcsolat meglétének alacsony nyomás esetén (biztonsági szempontból ezt kell figyelembe venni) ellenőrzöttnek kell lennie. Ugyanakkor az említett összeköttetéssel szemben a berendezés oldaláról, a gyártásra és a cserélhetőségre vonatkozó követelményeket ki kell elégíteni. A nyomáskapcsoló megléte, illetve hiánya miatt minél kevesebbet kelljen változtatni a mozdonyhuzalozáson, emiatt ne kelljen több verziójú EVM-120 fedélzeti berendezést gyártani (ezzel csökkentve az esetleges helytelen bekötések miatti problémák fellépésének valószínűségét).

A nyomáskapcsoló állapotára utaló információ feldolgozására alkalmas EVM-120 fedélzeti berendezés megfelelő bemenetén a fővezetéknyomás lecsökkentésére vonatkozó információ logikai „1” szintnek felel meg. Amennyiben a nyomáskapcsoló jelének fogadására alkalmas EVM-120 olyan mozdonyon került beépítésre, amelyen nincs nyomáskapcsoló, egy, a 37-38 sz. és 89-90 sz. bemenő csatlakozópontok közötti átkötés biztosítja, hogy a berendezés mindig alacsony fékvezeték nyomást érzékelt. Amennyiben a fővezeték nyomása kisebb, mint 4,75 bar, a vezetőállásban a látjelző (visszajelentő izzó) világít a nyomáskapcsolón keresztül.

120 km/h feletti sebességű járművek[szerkesztés]

A jól működő vonatmegállítóval rendelkező, 160 km/h sebességű járműveknél kétségek merültek fel arra vonatkozóan, hogy a 4,75 bar fékvezeték nyomásérték mellett nyugtázható éberségi felhívások száma biztosítja-e a „Megállj!“ állású jelző legfeljebb 40 km/h sebességgel való elérését 1350 m, vagy ennél rövidebb térközökben. A kérdés eldöntésére a külön erre a célra szervezett próbák után került sor.

Az átalakítás megvalósításához az éberségi felhívásokat a készülékben számláló áramkör kimenetének az alkatrészoldalon, a kártyán alkalmazott belső átkötése helyett azt kivezették az EVM-120 berendezés 93-94 sz. pontjára. A berendezés tartókeretén elhelyezett 37-38 és 93-94 sz. pontok közötti átkötéssel az 120 km/h-nál nem nagyobb üzemmódban használható.

120 km/h feletti sebességű járműveken ez az átkötés hiányzik, az EVM-120 berendezés 93-94 sz. pontjára a jármű sebességmérő berendezésének (ami ezeken a járműveken elektronikus sebességmérő) kimenete kapcsol feszültséget mindaddig, amíg a sebesség nem emelkedett 124 km/h fölé, majd ismét, ha a korábban ennél nagyobb sebesség 79 km/h alá csökkent. A 120 km/h feletti sebességű állapotot a vezetőálláson jelzőlámpa jelzi.

Az átkapcsolással a 4,75 bar fővezetéknyomás alatt kapcsoló nyomásőrrel sorba kötődik egy további, 3,6 bar fővezetéknyomás alatt kapcsoló nyomásőr is.

Amennyiben – sebességtúllépés fennállása esetén – az éberségi felhívások száma eléri a számláló kimenetén a sebességmérő átkapcsolással választott értéket (2 a jelenlegi kialakítás szerint), a számláló hatástalanítja az éberségi gomb vagy pedál kezelését.

Ez azt jelenti, hogy minden következő éberségi felhívás nyugtázása csak akkor hatásos, ha a két nyomáskapcsoló a berendezés számára a fővezetéknyomás 3,6 bar nyomás alá csökkenésére utaló információt szolgáltat a berendezés 89-90 sz. bemenő pontján.

A berendezés 79 km/h alatt az egy nyomáskapcsolós berendezéssel azonos módon működik tovább. További eltérése a berendezésnek, hogy függetlenül attól, hogy milyen sebességű üzemmódban dolgozik, útmérő egységében az 50 m-es egység helyett mindig 30 m-nél történik beszámlálás, így a sűrített éberségi felhívások 150+30 méterenként jelentkeznek, illetve jelenlét hiánya esetén 30 m út megtétele után éberségi felhívás történik, stb.

Az EVM-120 fedélzeti berendezés TELOC-2200 rendszerhez illeszkedő változata[szerkesztés]

A TELOC-2200 rendszerű, majd más (MEMOTEL, TELOC-1000, DSK 20, KWR 21) elektronikus fedélzeti – sebességmérő és adatgyűjtő – berendezések kerültek a vontatójárműveken alkalmazásra. Tekintettel arra, hogy ezek a rendszerek alapvetően más tengelyadóval rendelkeznek, bevezetésük az EVM-120 fedélzeti berendezés útjel érzékelő áramkörének módosítását igényelte. A módosítás lényege egy olyan előosztó alkalmazása, amely az elektronikus rendszerhez tartozó impulzus adó lényegesen nagyobb frekvenciáját a hagyományos impulzus adó frekvenciájának megfelelő, max. kb. 15 Hz-es frekvenciára osztja le.

Könnyebbség, hogy az elektronikus rendszerek esetében azok méréshatárától függetlenül a jeladók frekvenciája azonos sebességnél azonos, 150 km/h sebességnek 1067 Hz felel meg, tehát az EVM-120 fedélzeti berendezés a sebességmérő típusától függetlenül azonos (kivéve a GySEV 5047, 5147 sorozatú motorkocsikat, ahol a jeladók eltérő típusa miatt a léptékezés 120 km/h-nál 1061 Hz) lehet.

Forrás[szerkesztés]

  • KPM Vasúti Főosztály - MÁV Vezérigazgatóság (Boros István): Dominó 55 rendszerű állomási biztosítóberendezés KÖZDOK, Budapest, 1977
  • Magyar Államvasutak Részvénytársaság (Németh László): Vonali biztosítóberendezések MÁV Rt., budapest, 2002
  • http://magyarvasut.info/wiki/index.php?title=EÉVB, 2011. február 22.

[[Kategória:Vasúti biztosító berendezések]]