Spinosauroidea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Spinosauroidea
Evolúciós időszak: jurakréta
A spinosauroideák közé tartozó Eustreptospondylus rekonstrukciója.
A spinosauroideák közé tartozó
Eustreptospondylus rekonstrukciója.
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Csoport: Tetanurae
Öregcsalád: Spinosauroidea
Stromer, 1915
Szinonimák

Megalosauroidea Huxley, 1889
Torvosauroidea Nopcsa, 1915

Családok

Megalosauridae
Spinosauridae

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Spinosauroidea témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Spinosauroidea témájú kategóriát.

A Spinosauroidea a tetanurán theropoda dinoszauruszok egyik öregcsaládja, amely a középső jura és a késő kréta időszak idején létezett.

Rendszertan[szerkesztés]

A Megalosauroidea nevet néha a Spinosauroidea helyettesítésére használják. A Spinosauroidea öregcsaládot Ernst Stromer nevezte el 1915-ben. Ha a Megalosaurus nemet a Spinosauroidea klád tagjának tekintik, ahogyan arra a legtöbb modern filogenetikai elemzés utal, akkor a Megalosauroidea a Spinosauroidea fiatalabb szinonimájává válik. A Spinosauroideát Paul Sereno definiálta 1988-ban, csomópont-alapú kládként, a Spinosaurus és a Torvosaurus közös ősét és valamennyi leszármazottját ebbe a csoportba sorolva. Thomas Holtz 2004-ben egy ág-alapú definíciót fogalmazott meg a Spinosauroidea névhez tartozóan, ami alapján ide tartozik minden olyan faj, amely közelebb áll a Spinosaurushoz, mint a Passer domesticushoz (azaz a házi verébhez). Mindkét klád minden valószínűség szerint tartalmazza a Spinosauridae családot. Az ICZN (melynek még nincs kormányzó testülete) állítása szerint a klád nevek csak akkor cserélhetők le, ha van egy hagyományos taxon előtag és léteznek rangsorolt taxonokhoz tartozó szinonimák a öregcsalád szinten vagy az alatt. A gyakorlatban azonban ezt az ajánlást a legtöbb őslénytani publikáció nem követi, például Sereno 2005-ös műve sem, amely elveti a Megalosauroidea nevet arra hivatkozva, hogy történelmileg parafiletikus (Sereno azonban megtart más történelmileg parafiletikus csoportokat, például a Coelurosauriát).

Osztályozás[szerkesztés]

Spinosauroidea öregcsalád

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Spinosauroidea című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.