Torvosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Torvosaurus
Evolúciós időszak: késő jura
A Torvosaurus tanneri rekonstrukciója
A Torvosaurus tanneri rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Megalosauridae
Nem: Torvosaurus
Galton & Jensen, 1979
Fajok
  • T. tanneri Galton & Jensen, 1979 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Torvosaurus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Torvosaurus témájú kategóriát.

A Torvosaurus (jelentése 'vad gyík', a latin torvus 'vad' és az ógörög σαυρος/szaürosz 'gyík' szavak összetételéből) a nagy méretű theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a késő jura időszakban (Észak-Amerikában a középső–késő kimmeridge-i, Európában pedig a kora tithon korszakban) élt.

A Torvosaurus fosszilizálódott maradványait Észak-Amerika és Portugália területén találták meg. A hossza 9–11 méter, a becsült tömege pedig 2 tonna, ami az Epanteriast (amely talán csak egy nagy Allosaurus volt) és Saurophaganaxot leszámítva kora legnagyobb húsevőjévé tette.

Elsőként James A. Jensen és Kenneth Stadtman fedezte fel Colorado területén, a Morrison Formációhoz tartozó Dry Mesa lelőhelyen, 1972-ben. A nem típusfaja a T. tanneri, melyet Peter M. Galton és Jensen nevezett el és írt le 1979-ben. A coloradói típuspéldányról később Brooks Britt, a portugál példányról pedig O. Mateus és M. T. Antunes készített leírást.

Anatómia[szerkesztés]

A holotípus egy felkarcsontból és az alkar csontjaiból (egy sing- és egy orsócsontból) áll. A leletanyaghoz további részét képezik a koponya, a hát a csípő és a kéz csontjai.

Rendszertan[szerkesztés]

A Torvosaurus a korábbi Megalosaurus rokona, de jóval fejlettebbnek tűnik. A besorolása még bizonytalan, de a családját a Megalosauridae-t gyakran a Tetanurae bazális, a carnosaurusoknál vagy a coelurosaurusoknál kevésbé fejlett, valószínűleg a spinosauridák rokonságába tartozó ágának tartják.

Méret[szerkesztés]

A Torvosaurus tanneri az ember és több húsevő dinoszaurusz méretének összehasonlítása. A Torvosaurust sötétkék szín jelzi
A Torvosaurus felállított, rekonstruált csontváza az Ősi Élet Múzeumának (Museum of Ancient Life) bejáratánál
A Torvosaurus karma a Nemzeti Természetrajzi Múzeumban (Natural History Museum)

A Torvosaurus mérete nem teljesen ismert, mivel csak töredékes maradványai kerültek elő, de nyilván nagy méretű theropoda volt. Az észak-amerikai Torvosaurus leletanyag egy, a becslés szerint 9 méter hosszú és 1,95 tonna tömegű egyedhez tartozott.[1] A portugáliai lelet egy még nagyobb állathoz tartozhat. 2006-ban, Portugáliában egy majdnem teljes állkapocscsont került elő, amit a Torvosaurus tannerihez kapcsoltak. 63 centiméteres hosszával meghaladta az amerikai példány megfelelő testrészét, ami 47 centiméteresre nőtt meg (míg a koponya teljes hossza elérte a 118 centimétert). Ez alapján a portugál egyed koponyájának hossza 158 centiméterre becsülhető. Ez összevethető a legnagyobb T. rex koponyával, ezért a Torvosaurus (felülmúlva a Saurophaganax/Allosaurus maximus és az Edmarka méretét) a legnagyobb jura időszaki theropodának és egyben az egyik legnagyobb theropodának tekinthető. Egy másik példány részleges combcsontja egy 11 méter hosszú állattól származik.[2]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Torvosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Paul, Gregory S.. Predatory Dinosaurs of the World. Simon & Schuster, 282. o (1988). ISBN 0-671-61946-2 
  2. Mateus, O., Walen, A., and Antunes, M.T. (2006). „The large theropod fauna of the Lourinha Formation (Portugal) and its similarity to that of the Morrison Formation, with a description of a new species of Allosaurus”. New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin 36.  

Külső hivatkozások[szerkesztés]