Tetanurae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Tetanuránok
Evolúciós időszak: juraholocén
Monolophosaurus (késő jura kori carnosaurus).
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Csoport: Tetanurae
Gauthier, 1986
Alkládok
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tetanuránok témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tetanuránok témájú kategóriát.

A Tetanurae, vagy Tetanuránok, „merevfarkúak” az a klád, amely magába foglalja a legtöbb theropoda dinoszauruszt, köztük a madarakat is. A tetanuránok a kora jura korban jelentek meg először és a madarak jóvoltából máig élnek.

Leírások[szerkesztés]

A „merevfarkúak” első kladisztikai leírását 1986-ban Jacques Gauthier végezte el. (Ez az írása volt egyébként a kladisztika első komoly alkalmazása a gerinces-paleontológiában.)

A tetanuránok közé mindazon Theropodák kerültek, akik közelebb állank a modern madarakhoz, mint a Ceratosaurushoz. Gauthier szerint a klád a Carnosauria alrendágból és a Coelosauria csoportból áll, de később sok kutató a carnosaurusokat már inkább coelosaurusoknak vagy bazális (kezdetleges) tetanuránoknak tartotta. Paul Sereno 1999-ben Neotetanurae névre keresztelte a carnosaurusokat (nála Allosauroidea) és coelosaurusokat egyesítő ágat, amelyből azonban kizárt más tetanuránokat, mint a Spinosauroidea öregcsaládot. Gregory Paul még 1988-ban állította fel az Avetheropoda kládot.

Tagjai[szerkesztés]

Eredetük vitatott: a Cryolophosaurus a közmegegyezés szerint a csoport első ismert valódi tagja, de nincsenek fosszíliák a triász időszakból, amikor elválhattak a Ceratosauria alrendtől.

„Népszerű” tetanuránok[szerkesztés]

Az ismert dinoszauruszok közül sok tartozik a tetanuránok közé, mint az Archaeopteryx, Allosaurus, Oviraptor, Spinosaurus, Tyrannosaurus, Velociraptor – és az összes madárfaj.

A Spinosauridae és az Allosauridae családok nagy ragadozói a késő jura és a kora kréta idején éltek, különösen a Gondwana kontinensen, de a krétavége előtt a leletek szerint kihaltak, valószínűleg az Abelisauridae családba tartozó ceratosaurusokkal és a Tyrannosauridae coelosaurusokkal szembeni versenyben. A különböző coelosaurusok egészen a mezozoikum idő végéig fennmaradtak, amikor azonban a madarak kivételével kihaltak.