Carnosauria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Carnosauria
Evolúciós időszak: középső jura-késő kréta
Egy Allosaurus csontváz másolata.
Egy Allosaurus csontváz másolata.
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Carnosauria
von Huene, 1920
Családok

Allosauridae
Carcharodontosauridae
Sinraptoridae

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Carnosauria témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Carnosauria témájú kategóriát.

A Carnosauria a nagy méretű ragadozó dinoszauruszok egy csoportja, amely a jura és kréta időszakokban élt. Bár eredetileg sokféle, egymással közeli rokonságban nem álló óriás theropodát soroltak ide, az időközben újradefiniált csoport már csak az allosauroideákat és legközelebbi rokonaikat tartalmazza. Később a tudósok felfedeztek néhány, a carcharodontosauridák családjába tartozó, igen nagy méretű carnosaurust, például a Giganotosaurust és a Tyrannotitant, melyek a legnagyobb ismert húsevő dinoszauruszok közé tartoznak.

A carnosaurusok egyedi jellemzői a nagy szemek, a hosszú és keskeny koponya, valamint a lábak és a medence módosulásai (mint például a sípcsontnál hosszabb combcsont).

Rendszertan[szerkesztés]

A modern kladisztikai elemzés szerint a Carnosauria azon tetanuránok csoportja, amelyek az Allosaurusszal a modern madarakhoz viszonyítva újabb keletű közös őssel rendelkeznek.[1]

Taxonómia[szerkesztés]

A Carnosauria alrendágat hagyományosan a nagy méretű theropodák szemétkosár-taxonjaként használták, de az 1980-as és 1990-es években végzett elemzések feltárták, hogy a mérettől eltekintve a csoport nagyon kevés közös jellemzővel rendelkezett, ezért polifiletikusnak számít. A legtöbb egykori carnosaurust átsorolták a kezdetlegesebb theropodák közé. A madarakhoz közelebb állókat a Coelurosauria kládba, például a tyrannosauridák családjába helyezték át. A további volt carnosaurusok közé tartoznak a megalosauridák, a spinosauridák és a ceratosaurusok. A carnosaurusok közé nem dinoszaurusz hüllők is tartoztak, például a rauisuchia Teratosaurus.

„Carnosaurus”[szerkesztés]

A „Carnosaurus” egy nem hivatalos nem, amely Friedrich von Huene-től, 1929-ből származik, és néha feltűnik a dinoszaurusz listákon. Lehetséges, hogy elírás; von Huene meghatározatlan bizonytalan helyzetű (incertae sedis) maradványokat akart az Carnosauriához kapcsolni, de valahol a publikálási folyamat során a szöveg úgy módosult, mintha egy új, „Carnosaurus” nevű nemet próbált volna létrehozni.[2] A név leírás nélkül maradt és jelenleg már nem használják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Taxon Search. [2007. március 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 24.)
  2. George Olshevsky: Re: What are these dinosaurs. [2007. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. január 29.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Carnosauria című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.