Fukuiraptor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Fukuiraptor
Evolúciós időszak: kora kréta
A Fukuiraptor kitadaniensis rekonstrukciója
A Fukuiraptor kitadaniensis rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Carnosauria
Öregcsalád: Allosauroidea
Nem: Fukuiraptor
Azuma & Currie, 2000
Fajok
  • F. kitadaniensis Azuma & Currie, 2000 (típus)
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fukuiraptor témájú kategóriát.

A Fukuiraptor egy közepes méretű húsevő carnosaurus dinoszaurusznem, amely a kora kréta időszakban (a barremi korszakban) élt a mai Japán területén. A tudósok először úgy gondolták, hogy a Dromaeosauridae család tagja volt, de a fosszíliái vizsgálata után kiderült, hogy az Allosaurus rokonságába tartozik. A típuspéldánya egy 4,2 méter hosszú csontváz, melyről úgy vélik, hogy egy nem kifejlett példányhoz tartozott, azaz a felnőttek nagyobb méretet érhettek el. Habár a lelőhelyről más példányok is előkerültek, mindegyikük a holotípusnál kisebb, fiatalabb egyedhez tartozott,[1] a legkisebb csupán negyedakkora volt.

A felfedezésekor a kezén levő karom zavart okozott, ugyanis összetévesztették a dromaeosauridák sarló alakú lábkarmával. A nemet jelenleg a Carnosauria klád bazális tagjaként tartják számon, és azt feltételezik, hogy az ausztrál Allosaurus” fajra hasonlít, illetve azzal megegyezik.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Fukuiraptor című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Currie, P.J., Y. Azuma (2006). „New specimens, including a growth series, of Fukuiraptor (Dinosauria, Theropoda) from the Lower Cretaceous Kitadani Quarry of Japan”. J. Paleont. Soc. Korea 22 (1), 173-193. o.  

Külső hivatkozások[szerkesztés]