Ugrás a tartalomhoz

Megalosauridae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megalosauridae
Evolúciós időszak: középső jurakéső jura 170–148 Ma
A megalosauridák közé tartozó Eustreptospondylus
A megalosauridák közé tartozó Eustreptospondylus
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Öregcsalád: Spinosauroidea
Család: Megalosauridae
Huxley, 1869
Szinonimák
  • Torvosauridae Nopcsa, 1915
  • Eustreptospondylidae Paul, 1988
Alcsaládok
  • Megalosaurinae Huxley, 1889
  • Torvosaurinae Jensen, 1985
  • Eustreptospondylinae Paul, 1988
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Megalosauridae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Megalosauridae témájú kategóriát.

Megalosaurida koponyák. 1.Dubreuillosaurus, 2. Eustreptospondylus, 3. Torvosaurus, 4. Afrovenator, 5. Megalosaurus

A Megalosauridae az aránylag kezdetleges tetanurán theropoda dinoszauruszok egyik családja. A csoport tagjai különféle kisebb-nagyobb méretű húsevők, éles fogakkal és három karomban végződő mellső lábakkal. Ide tartozott például a Megalosaurus, az Eustreptospondylus és a Torvosaurus. A megalosauridák először a középső jura időszakban tűntek fel, a késő kréta idején pedig más theropodák léptek a helyükbe; a fosszíliáik Európa, Észak-Amerika, Dél-Amerika és Afrika területéről kerültek elő. A legtöbb kutató (Sereno 2005, Olshevsky 1995, Holtz 2004) szerint közeli rokonságban álltak a spinosauridákkal.

Rendszertan

[szerkesztés]

A Thomas Henry Huxley által 1869-ben létrehozott Megalosauridae családot a Megalosaurushoz hasonlóan hagyományosan szemétkosár-taxonként használták, ide sorolva az egymással rokonságban nem álló nemeket (például a Dryptosaurust, a Ceratosaurust és az Indosaurust). Mivel hagyományosan polifiletikus csoportként alkalmazzák, egyes tudósok, például Paul Sereno elvetik a használatát a (James A. Jensen által, 1985-ben létrehozott) Torvosauridae családdal szemben, annak ellenére, hogy az ICZN családszintű nevekre vonatkozó szabálya értelmében a Megalosauridae elsőbbséget élvez.[1] Ehhez hasonlóan Sereno elveti a Megalosauroidea használatát is a Spinosauroidea öregcsaláddal szemben.[1] A Megalosaurus 2008-as áttekintésében Benson és kollégái úgy találták, hogy a Megalosaurus és a többi theropoda között nem állapítható meg a kapcsolat, és hogy a bazális spinosauroideák a továbbiakban nem kapcsolhatók a Megalosauridae-hez.[2]

Taxonómia

[szerkesztés]

Törzsfejlődés

[szerkesztés]

A Megalosauridae klád első filogenetikus definícióját Ronan Allain alkotta meg 2002-ben. E definíció szerint megalosauridának tekinthető a Poekilopleuron valesdunensis (melyet később átsoroltak a Dubreuillosaurus nembe) a Torvosaurus és az Afrovenator, valamint a közös ősük valamennyi leszármazottja.[3] 2004-ben, Holtz és kollégái új definíciót alkottak, ami szerint ide tartozik minden olyan theropoda, amely közelebbi rokonságban áll a Megalosaurusszal, mint a Spinosaurusszal, az Allosaurusszal és a (Passer domesticus által képviselt) modern madarakkal.[4] 2005-ben, Sereno elvetette a Megalosauridae kládként való használatát a Megalosaurus töredékes leletanyagára hivatkozva, és inkább Holtz definíciója alapján a Torvosauridae családot használta helyette, lecserélve a Megalosaurust a Torvosaurusra.[1]

Az alábbi kladogram Allain 2002-es elemzésén alapul.[3]

Megalosauridae

Torvosaurus


Megalosaurinae
unnamed

EustreptospondylusDubreuillosaurus
Afrovenator
Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. a b c Stem Archosauria—TaxonSearch version 1.0, 2005 November 7, 2005. [2009. január 15-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. Benson, R.B.J., Barrett, P.M., Powell, H.P., and Norman, D.B. (2008). „The taxonomic status of Megalosaurus bucklandii (Dinosauria, Theropoda) from the Middle Jurassic of OxfordshireE, UK.”. Palaeontology 51 (2), 419–424. o.  
  3. a b Allain, R. (2002). „Discovery of megalosaur (Dinosauria, Theropoda) in the middle Bathonian of Normandy (France) and its implications for the phylogeny of basal Tetanurae”. Journal of Vertebrate Paleontology 22 (3), 548–563. o.  
  4. Holtz, T.R., Molnar, R.E., Currie, P.J..szerk.: Weishampel, D.B., Dodson, P., & Osmolska, H.: Basal Tetanurae, The Dinosauria, 2nd Edition, Berkeley: University of California Press, 71–110. o. (2004) 

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Megalosauridae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.