Megaraptor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Megaraptor
Evolúciós időszak: késő kréta, 98 Ma
A Megaraptor rekonstrukciója
A Megaraptor rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Öregcsalád: Allosauroidea
Család: Neovenatoridae
Nem: Megaraptor
Novas, 1998
Fajok
  • M. namunhuaiquii Novas, 1998 (típus)
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Megaraptor témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Megaraptor témájú kategóriát.

A Megaraptor (nevének jelentése 'óriási tolvaj') a nagyméretű theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korban, a coniaci korszakban élt. Fosszíliáit az argentínai Patagónia területén találták meg. Kezdetben úgy vélték, hogy egy óriási dromaeosauridaszerű coelurosaurus volt, de jelenleg neovenatorida allosauroideaként sorolják be.

Osztályozás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Feltételezés alapján rekonstruált csontváz
A Megaraptor karma

A Megaraptort először óriás dromaeosauridaként írták le, a csoport tagjainak sarló alakú lábkarmára hasonlító egyetlen (körülbelül 30 centiméteres) karom alapján.[1] Egy teljes mellső láb felfedezése azonban megmutatta, hogy az óriási karom valójában a kéz első ujján helyezkedett el. A szokatlanul meghosszabbodott kezeken a spinosauridákénál nagyobb mértékben meghajlott sarló alakú karmok nőttek.[2] A kéz eléggé eltér a többi bazális tetanuránétól, ezért kezdetben nem volt egyértelmű, hogy a Megaraptor allosauroidea, carcharodontosaurida vagy spinosauroidea volt-e, vagy valami egészen más.[3] A további tanulmányok és a mellső lábaikon hasonló nagy karmokkal ellátott közeli rokonok felfedezése segített a Megaraptor igen fejlett és könnyű testfelépítésű allosauroideaként és a Neovenatoridae család tagjaként való azonosításában.[4]

Megjegyzendő, hogy felfedezését követően és publikálását megelőzően a spinosaurida Baryonyxról szintén dromaeosauridaként, az allosauroidea Chilantaisaurusról pedig lehetséges spinosauridaként számoltak be, a mellső lábakon nőtt nagyméretű karmok alapján.

Ausztrál rokonság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Megaraptor közeli rokona, a 2009-ben, Ausztráliában felfedezett Australovenator segített a mibenlétének kiderítésében.[4] A délkelet-ausztráliai Dinosaur Cove-nál egy további, a Megaraptor rokonának hitt dinoszaurusz került elő. Ez a jelenleg még névtelen állat körülbelül feleakkora lehetett, mint a Megaraptor. Ezek a leletek azt mutathatják, hogy Gondwana feldarabolódása később következett be, mint ahogy azt korábban gondolták.[5]

Források és jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Megaraptor című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Novas, F.E. (1998.). „Megaraptor namunhuaiquii, gen. et sp. nov., a large-clawed, Late Cretaceous theropod from Patagonia”. Journal of Vertebrate Paleontology 18, 4–9. o.  
  2. Calvo, J.O., Porfiri, J.D., González-Riga, B.J., and Kellner, A.W. (2007.). „A new Cretaceous terrestrial ecosystem from Gondwana with the description of a new sauropod dinosaur” (abstract). Anais Academia Brasileira Ciencia 79 (3), 529–41. o. Hozzáférés ideje: 2010. április 2.  
  3. Calvo, J. O., Porfiri, J.D., Veralli, C., Novas, F.E., and Poblete, F. (2004.). „Phylogenetic status of Megaraptor namunhuaiquii Novas based on a new specimen from Neuquén, Patagonia, Argentina”. Ameghiniana 41, 5655–575. o.  
  4. ^ a b Benson, R.B.J., Carrano, M.T and Brusatte, S.L. (2009.). „A new clade of archaic large-bodied predatory dinosaurs (Theropoda: Allosauroidea) that survived to the latest Mesozoic”. 'Naturwissenschaften. DOI:10.1007/s00114-009-0614-x.  
  5. Owen, James. „New Dinosaur May Link S. American, Aussie Dinos”, National Geographic News, 2008. június 10. (Hozzáférés ideje: 2010. április 2.) 

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]