Megaraptor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Megaraptor
Evolúciós időszak: késő kréta, 98 Ma
A Megaraptor rekonstrukciója
A Megaraptor rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Csoport: Megaraptora
Család: Megaraptoridae
Nem: Megaraptor
Novas, 1998
Fajok
  • M. namunhuaiquii Novas, 1998 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Megaraptor témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Megaraptor témájú kategóriát.

A Megaraptor (nevének jelentése 'óriási tolvaj') a nagyméretű theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korban, a coniaci korszakban élt. Fosszíliáit az argentínai Patagónia területén találták meg. Kezdetben úgy vélték, hogy egy óriási dromaeosauridaszerű coelurosaurus volt, de jelenleg tyrannosauroida coelurosaurusként sorolják be.

Osztályozás[szerkesztés]

Feltételezés alapján rekonstruált csontváz
A Megaraptor karma

A Megaraptort először óriás dromaeosauridaként írták le, a csoport tagjainak sarló alakú lábkarmára hasonlító egyetlen (körülbelül 30 centiméteres) karom alapján.[1] Egy teljes mellső láb felfedezése azonban megmutatta, hogy az óriási karom valójában a kéz első ujján helyezkedett el. A Megaraptor körülbelül 8 méter hosszú és 1 tonna súlyú lehetett.[2] A szokatlanul meghosszabbodott kezeken a spinosauridákénál nagyobb mértékben meghajlott sarló alakú karmok nőttek.[3] A kéz eléggé eltér a többi bazális tetanuránétól, ezért kezdetben nem volt egyértelmű, hogy a Megaraptor allosauroidea, carcharodontosaurida vagy spinosauroidea volt-e, vagy valami egészen más.[4] A további tanulmányok és a mellső lábaikon hasonló nagy karmokkal ellátott közeli rokonok felfedezése segített a Megaraptor igen fejlett és könnyű testfelépítésű allosauroideaként és a Neovenatoridae család tagjaként való azonosításában.[5]

Megjegyzendő, hogy felfedezését követően és publikálását megelőzően a spinosaurida Baryonyxról szintén dromaeosauridaként, az allosauroidea Chilantaisaurusról pedig lehetséges spinosauridaként számoltak be, a mellső lábakon nőtt nagyméretű karmok alapján.

Ausztrál rokonság[szerkesztés]

A Megaraptor közeli rokona, a 2009-ben, Ausztráliában felfedezett Australovenator segített a mibenlétének kiderítésében.[5] A délkelet-ausztráliai Dinosaur Cove-nál egy további, a Megaraptor rokonának hitt dinoszaurusz került elő. Ez a jelenleg még névtelen állat körülbelül feleakkora lehetett, mint a Megaraptor. Ezek a leletek azt mutathatják, hogy Gondwana feldarabolódása később következett be, mint ahogy azt korábban gondolták.[6]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Megaraptor című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Novas, F.E. (1998). „Megaraptor namunhuaiquii, gen. et sp. nov., a large-clawed, Late Cretaceous theropod from Patagonia”. Journal of Vertebrate Paleontology 18, 4–9. o.  
  2. Paul, G.S., 2010, The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press p. 99
  3. Calvo, J.O., Porfiri, J.D., González-Riga, B.J., and Kellner, A.W. (2007). „A new Cretaceous terrestrial ecosystem from Gondwana with the description of a new sauropod dinosaur” (abstract). Anais Academia Brasileira Ciencia 79 (3), 529–41. o. (Hozzáférés ideje: 2010. április 2.)  
  4. Calvo, J. O., Porfiri, J.D., Veralli, C., Novas, F.E., and Poblete, F. (2004). „Phylogenetic status of Megaraptor namunhuaiquii Novas based on a new specimen from Neuquén, Patagonia, Argentina”. Ameghiniana 41, 5655–575. o.  
  5. a b Benson, R.B.J., Carrano, M.T and Brusatte, S.L. (2009). „A new clade of archaic large-bodied predatory dinosaurs (Theropoda: Allosauroidea) that survived to the latest Mesozoic”. 'Naturwissenschaften. DOI:10.1007/s00114-009-0614-x.  
  6. Owen, James. „New Dinosaur May Link S. American, Aussie Dinos”, National Geographic News, 2008. június 10. (Hozzáférés ideje: 2010. április 2.) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]