Allosauridae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Allosauridae
Evolúciós időszak: Késő jura
Az Allosaurus rekonstrukciója
Az Allosaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Carnosauria
Öregcsalád: Allosauroidea
Család: Allosauridae
Marsh, 1878
Nemek
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Allosauridae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Allosauridae témájú kategóriát.

Az Allosauridae egy közepes méretű húsevő dinoszaurusz család. A tagjai közé tartozik a Saurophaganax, az Allosaurus és a kevéssé ismert Antrodemus. Az allosauridák kulcsfontosságú evolúciós újdonsága a egyenletesen kerek arc, a középen (mediálisan) lapos állkapocscsont, a hátrafelé, az arc irányában kiterjedt felső fogmeder, a kinyújtható koponya, a karcsú, de erős testfelépítés, a hosszú, vastag hátsó lábak, a merevített farok és a szeméremcsont végének meghosszabbodása.

A nemek pontos száma igen vitatott, és a legtöbb késő jura illetve kora kréta időszakban élt carnosaurus közeli rokonságban áll az Allosaurusszal. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy az allosauridák koruk legsikeresebb vadászai voltak, a zsákmányért folytatott harc során felülmúlták a Megalosauridae és Ceratosauridae családokat. Az allosauridákat végül a kréta időszak során a déli félgömbön közeli rokonaik a carcharodontosauridák, az északi félgömbön pedig a coelurosaurusok közé tartozó tyrannosauridák váltották fel.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Allosauridae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.