Saurophaganax

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Saurophaganax
Evolúciós időszak: késő jura, 151 Ma
A Saurophaganax rekonstrukciója
A Saurophaganax rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Carnosauria
Öregcsalád: Allosauroidea
Család: Allosauridae
Nem: Saurophaganax
Chure, 1995
Fajok
 • S. maximus Chure, 1995 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Saurophaganax témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Saurophaganax témájú kategóriát.

A Saurophaganax és az Apatosaurus csontváza

A Saurophaganax ('a gyíkevők ura', az ógörög σαυρος / szaürosz 'gyík', Φαγειν / phagein 'eszik') az allosaurida dinoszauruszok egyik neme, amely a késő jura időszakban élt Észak-Amerikában, a Morrison Formáció területén. Egyes őslénykutatók szerint az Allosaurus egyik faja (az A. maximus). A Saurophaganax egy igen nagy méretű, (10,5–13 méter hosszú)[1][2] Morrison-allosaurida volt, melynél a hátcsigolyanyúlványainak aljánál a transzverzális nyúlvány felett vízszintes lemezek helyezkedtek el, emellett pedig „húsdaraboló” tövisnyúlványokkal rendelkezett.[3][4]

Osztályozás[szerkesztés]

Számos, korábban a Saurophagus maximushoz besorolt leletanyag jelenleg a Saurophaganax maximushoz kapcsolható. Az új nemre azért volt szükség, mert a Saurophagus maximus eredeti típuspéldánya nem diagnosztikus, amire Dan Chure leírása is utal. Megjegyzendő, hogy a Saurophaganax maximus típuspéldányát nem tekintik azonosnak (konspecifikusnak) a (nomen dubiumnak számító) Saurophagus maximusszal, így a Saurophaganax nem a Saurophagus másik neve.[5]

A Saurophaganax Oklahoma hivatalos állami fosszíliája,[6] a Sam Noble Oklahomai Természetrajzi Múzeum (Sam Noble Oklahoma Museum of Natural History) Jura csarnokában pedig egy nagy Saurophaganax csontváz látható. A legismertebb Saurophaganax lelet az oklahomai földnyelvről származik, egy combcsontot, több farokcsigolyát és egy csípőcsontot tartalmazó lehetséges Saurophaganax fosszíliát pedig Új-Mexikó állam északi részén fedeztek fel.

Ősökológia[szerkesztés]

A Saurophaganax volt a legnagyobb húsevő a késő jura időszaki Észak-Amerikában. A Saurophaganax ismert fosszíliái (a lehetséges új-mexikói és az oklahomai lelet) a Morrison Formáció legkésőbbi részéből származnak, ami vagy arra utal, hogy mindig ritkán fordultak elő vagy pedig arra, hogy csak későn tűntek fel a fosszilis rekordban. A Saurophaganax az allosauridák között nagynak számított, és nagyobb volt kortársainál a Torvosaurus tannerinél és az Allosaurus fragilisnél. A kortársainál ritkábban fordult elő, a Morrison theropoda faunának csak egy vagy annál kevesebb százalékát tette ki, a viselkedése is alig ismert.

Allosaurus / Saurophaganax[szerkesztés]

A Saurophaganax azonossága vita tárgyát képezi. Saját nemként írták le,[5] illetve az Allosaurus (A. maximus) fajaként.[7] A bazális tetanuránok legújabb áttekintése elfogadja a Saurophaganaxot külön nemként.[8] Az újabb, Új-Mexikóból származó, és feltehetően a Saurophaganaxhoz tartozó leletanyag talán tisztázhatja a nem helyzetét.

Hivatkozások és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Saurophaganax című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

 • Dixon, Dougal. The World Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Creatures. Lorenz Books (2008). ISBN 075481730X 
 • Foster, John. Jurassic West: The Dinosaurs of the Morrison Formation and Their World. Indiana University Press (2007). ISBN 0253348706 
 1. Paul, G.S., 2010, The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press p. 96
 2. Holtz, Thomas R. Jr. (2011) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages, Winter 2010 Appendix.
 3. Glut, Donald F.. Saurophagus, Dinosaurs: The Encyclopedia. Jefferson, North Carolina: McFarland & Co, 793–794. o. (1997). ISBN 0-89950-917-7 
 4. Paleobiology
 5. ^ a b Chure, Daniel J..szerk.: A. Sun and Y. Wang (eds.): A reassessment of the gigantic theropod Saurophagus maximus from the Morrison Formation (Upper Jurassic) of Oklahoma, USA, Sixth Symposium on Mesozoic Terrestrial Ecosystems and Biota, Short Papers. Beijing: China Ocean Press, 103–106. o. (1995) 
 6. Oklahoma State Fossil. (Hozzáférés: 2009. október 14.)
 7. Smith, David K. (1998). „A morphometric analysis of Allosaurus”. Journal of Vertebrate Paleontology 18 (1), 126–142. o.  
 8. Holtz, Thomas R., Jr., Molnar, Ralph E.; and Currie, Philip J..szerk.: Weishampel, David B.; Dodson, Peter; and Osmólska, Halszka (eds.): The Dinosauria, 2nd ed., Berkeley: University of California Press, 71–110. o. (2004). ISBN 0-520-24209-2 

Külső hivatkozások[szerkesztés]

 • 'Saurophaganax'. The Dinosaur Encyclopaedia. [2009. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 14.)