Saurophaganax

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Saurophaganax
Evolúciós időszak: késő jura, 151 Ma
A Saurophaganax rekonstrukciója
A Saurophaganax rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Carnosauria
Öregcsalád: Allosauroidea
Család: Allosauridae
Nem: Saurophaganax
Chure, 1995
Fajok
  • S. maximus Chure, 1995 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Saurophaganax témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Saurophaganax témájú kategóriát.

A Saurophaganax és az Apatosaurus csontváza

A Saurophaganax ('a gyíkevők ura', az ógörög σαυρος / szaürosz 'gyík', Φαγειν / phagein 'eszik') az allosaurida dinoszauruszok egyik neme, amely a késő jura időszakban élt Észak-Amerikában, a Morrison Formáció területén. Egyes őslénykutatók szerint az Allosaurus egyik faja (az A. maximus). A Saurophaganax egy igen nagy méretű, (10,5–13 méter hosszú)[1][2] Morrison-allosaurida volt, melynél a hátcsigolyanyúlványainak aljánál a transzverzális nyúlvány felett vízszintes lemezek helyezkedtek el, emellett pedig „húsdaraboló” tövisnyúlványokkal rendelkezett.[3][4]

Osztályozás[szerkesztés]

Számos, korábban a Saurophagus maximushoz besorolt leletanyag jelenleg a Saurophaganax maximushoz kapcsolható. Az új nemre azért volt szükség, mert a Saurophagus maximus eredeti típuspéldánya nem diagnosztikus, amire Dan Chure leírása is utal. Megjegyzendő, hogy a Saurophaganax maximus típuspéldányát nem tekintik azonosnak (konspecifikusnak) a (nomen dubiumnak számító) Saurophagus maximusszal, így a Saurophaganax nem a Saurophagus másik neve.[5]

A Saurophaganax Oklahoma hivatalos állami fosszíliája,[6] a Sam Noble Oklahomai Természetrajzi Múzeum (Sam Noble Oklahoma Museum of Natural History) Jura csarnokában pedig egy nagy Saurophaganax csontváz látható. A legismertebb Saurophaganax lelet az oklahomai földnyelvről származik, egy combcsontot, több farokcsigolyát és egy csípőcsontot tartalmazó lehetséges Saurophaganax fosszíliát pedig Új-Mexikó állam északi részén fedeztek fel.

Ősökológia[szerkesztés]

A Saurophaganax volt a legnagyobb húsevő a késő jura időszaki Észak-Amerikában. A Saurophaganax ismert fosszíliái (a lehetséges új-mexikói és az oklahomai lelet) a Morrison Formáció legkésőbbi részéből származnak, ami vagy arra utal, hogy mindig ritkán fordultak elő vagy pedig arra, hogy csak későn tűntek fel a fosszilis rekordban. A Saurophaganax az allosauridák között nagynak számított, és nagyobb volt kortársainál a Torvosaurus tannerinél és az Allosaurus fragilisnél. A kortársainál ritkábban fordult elő, a Morrison theropoda faunának csak egy vagy annál kevesebb százalékát tette ki, a viselkedése is alig ismert.

Allosaurus / Saurophaganax[szerkesztés]

A Saurophaganax azonossága vita tárgyát képezi. Saját nemként írták le,[5] illetve az Allosaurus (A. maximus) fajaként.[7] A bazális tetanuránok legújabb áttekintése elfogadja a Saurophaganaxot külön nemként.[8] Az újabb, Új-Mexikóból származó, és feltehetően a Saurophaganaxhoz tartozó leletanyag talán tisztázhatja a nem helyzetét.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Paul, G.S., 2010, The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press p. 96
  2. Holtz, Thomas R. Jr. (2011) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages, Winter 2010 Appendix.
  3. Glut, Donald F.. Saurophagus, Dinosaurs: The Encyclopedia. Jefferson, North Carolina: McFarland & Co, 793–794. o. (1997). ISBN 0-89950-917-7 
  4. Paleobiology
  5. a b Chure, Daniel J..szerk.: A. Sun and Y. Wang (eds.): A reassessment of the gigantic theropod Saurophagus maximus from the Morrison Formation (Upper Jurassic) of Oklahoma, USA, Sixth Symposium on Mesozoic Terrestrial Ecosystems and Biota, Short Papers. Beijing: China Ocean Press, 103–106. o. (1995) 
  6. Oklahoma State Fossil. [2007. február 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 14.)
  7. Smith, David K. (1998). „A morphometric analysis of Allosaurus”. Journal of Vertebrate Paleontology 18 (1), 126–142. o.  
  8. Holtz, Thomas R., Jr., Molnar, Ralph E.; and Currie, Philip J..szerk.: Weishampel, David B.; Dodson, Peter; and Osmólska, Halszka (eds.): The Dinosauria, 2nd ed., Berkeley: University of California Press, 71–110. o. (2004). ISBN 0-520-24209-2 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Saurophaganax című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Dixon, Dougal. The World Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Creatures. Lorenz Books (2008). ISBN 075481730X 
  • Foster, John. Jurassic West: The Dinosaurs of the Morrison Formation and Their World. Indiana University Press (2007). ISBN 0253348706 

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • 'Saurophaganax'. The Dinosaur Encyclopaedia. [2009. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 14.)