Antrodemus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Antrodemus
Evolúciós időszak: késő jura
késő jura
Antrodemus.jpg
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Allosauridae
Nem: Antrodemus
Leidy, 1870
Fajok

Az Antrodemus nem (a hozzá tartozó fajjal, az A. valensszel együtt) egy tudományos név melyet az amerikai őslénykutató Joseph Leidy alkotott meg 1870-ben,[1] egy, a Morrison Formációból származó, nagyon töredékes allosaurida fosszília számára. Elég valószínű, hogy a példány az Allosaurushoz tartozik (egyes régi dinoszauruszokról szóló könyvekben az Allosaurus Antrodemus néven szerepel, mivel az utóbbi név korábbról származik), de ezt lehetetlen pontosan eldönteni a holotípus hiányossága miatt. Jelenleg az Antrodemust kis tudományos értékű kétséges névként tartják számon.

Hivatkozások és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Antrodemus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Leidy, J. (1870). „Remarks on Poicilopleuron valens, Clidastes intermedius, Leiodon proriger, Baptemys wyomingensis, and Emys stevensonianus”. Proc. Acad. Nat. Sci. Philadelphia 1870, 3-5. o.  

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Carnosauria. The Theropod Database. [2012. december 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 20.)