Ceratosauridae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ceratosauridae
Evolúciós időszak: késő jura-kora kréta
A Ceratosaurus nasicornis rekonstrukciója.
A Ceratosaurus nasicornis rekonstrukciója.
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Ceratosauria
Család: Ceratosauridae
Marsh, 1884
Nemek
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ceratosauridae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ceratosauridae témájú kategóriát.

A Ceratosauridae a theropoda dinoszauruszok egyik családja a Ceratosauria alrendágon belül. Típusneme a Ceratosaurus. melyet először Észak-Amerika jura időszaki kőzeteiben fedeztek fel. A Ceratosauridae családot a Ceratosaurus számára hozták létre, melyre Tanzániában és Portugáliában találtak rá, de ide tartozik az Argentína késő kréta időszaki rétegéből előkerült Genyodectes is. Madagaszkárról a középső jura időszakból, Svájcból a késő jura időszakból, valamint Uruguayból, a késő jura, illetve talán a kora kréta időszakból is kerültek elő feltételezett, névtelen ceratosauridákhoz tartozó töredékek.[1]

Osztályozás[szerkesztés]

A Ceratosauridae családot Othniel Charles Marsh hozta létre 1884-ben, a típusfaj, a Ceratosaurus nasicornis számára. Azóta számos, főként a Ceratosaurus nemhez tartozó fajt soroltak be ebbe a családba. A jelenleg ismert ceratosaurida fajok közé tartozik a Ceratosaurus ingens, C. dentisulcatus, C. magnicornis és a Genyodectes serus. A Ceratosauridae családhoz tartozóan nincs kladisztikus definíció.

Anatómia[szerkesztés]

A Ceratosaurus régi csontváz rekonstrukciója

A Genyodectes maradványainak csekély mennyisége miatt nehéz megkülönböztetni a csoport esetleges szünapomorfiáit a Ceratosaurus autapomorfiáitól; a Ceratosaurus például különbözik a többi ceratosauridától az orrán levő feltűnő szarvak miatt; a Genyodecteshez tartozóan azonban nem találtak teljes koponyát, ezért nem tudni, hogy volt-e szarva, és nem állapítható meg, hogy a szarv a csoport közös, fejlett jellemzője volt-e.

A Ceratosaurus kétféle foggal rendelkezett: az egyiken hosszirányú bordázat található, a másikat pedig sima zománc fedi. Mindkettőhöz könnycsepp keresztmetszetű korona tartozott, a fogélek pedig ennek közepén emelkedtek ki. A fogak alapjának keresztmetszete attól függ, hogy hol helyezkednek el a szájban, de az elülső fogak keresztmetszete kevésbé szimmetrikus.

Környezet[szerkesztés]

A Ceratosauridae család tagjai más nagy méretű ragadozók mellett megtalálhatók a Morrison és a Tendaguru Formációkban. Észak-Amerikában az olyan fajok, mint a C. nasicornis valószínűleg versengtek a táplálékként szolgáló, és akkoriban gyakorinak számító sauropodákért az Allosaurusszal (az A. fragilisszel). A csoport afrikai és európai tagjainak is versenyeznie kellett a többi nagy méretű ragadozóval a hasonló élelemforrásokért. A C. nasicornis és a különböző allosauridák Cleveland Lloyd Dinosaur Quarryben való jelenléte jól példázza a családba tartozó és az azon kívüli húsevők közeli együttélését.

Ceratosaurida lelőhelyek[szerkesztés]

Megjegyzés: a Dry Mesa Quarry és a Cleveland Lloyd Dinosaur Quarry a Morrison Formáció részét képezik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Soto, Matías, and Perea, Daniel (2008). „A ceratosaurid (Dinosauria, Theropoda) from the Late Jurassic-Early Cretaceous of Uruguay”. Journal of Vertebrate Paleontology 28 (2), 439–444. o. DOI:[439:ACDTFT2.0.CO;2 10.1671/0272-4634(2008)28[439:ACDTFT]2.0.CO;2].  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ceratosauridae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Khalaf-von Jaffa, , Norman Ali Bassam Ali Taher (2006. 08). „Ornithomimid Dinosaur Tracks from Beit Zeit, West of Jerusalem, Palestine”. Gazelle: The Palestinian Biological Bulletin 56, 1–7. o. [2007. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 17.)  
  • Ceratosauria. Thescelosaurus. [2009. június 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 17.)
  • Encyclopedia of Dinosaurs. Publications International, 34,87. o. (2002) 
  • Canudo, José Ignacio, , José Ignacio Ruiz-Omeñaca Marc Aurell, José Luis Barco and Gloria Cuenca-Bescos, Zaragoza. „Megatheropod Tooth from the Late Tithonian Middle Berriasian (Jurassic- Cretaceous transition) Galve (Aragon, NE Spain)”. Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie, Abhandlungen 239, 77–99. o.  
  • Norell, Mark A., , Eugene S. Gaffney, Lowell Dingus. Discovering Dinosaurs in the American Museum of Natural History. Alfred A. Knopf, 110. o. (1995). ISBN 0679433864 
  • Rauhut, O.W.M. (2004). „Provenance and anatomy of Genyodectes serus, a large-toothed ceratosaur (Dinosauria: Theropoda) from Patagonia”. Journal of Vertebrate Paleontology 24 (4), 894–902. o.