Gasosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Gasosaurus
Evolúciós időszak: középső jura, 164 Ma
A Gasosaurus felállított csontváza a Cekung (Zigong) Múzeumban
A Gasosaurus felállított csontváza a Cekung Múzeumban
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia vagy Sauropsida)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Carnosauria?
Nem: Gasosaurus
Dong & Tang, 1985
Fajok
 • G. constructus Dong & Tang, 1985 (típusa)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gasosaurus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gasosaurus témájú kategóriát.

A Gasosaurus (kínaiul: 气龙属[1]) a tetanurán dinoszauruszok egyik neme, melyet a kínai Tasanpuban fedeztek fel. Tudományos nevének jelentése 'gázgyík', ami arra utal, hogy a lelőhelyet egy gázkitermelő társaság találta meg Szecsuan tartományban, a Sahszimiao-formáció alsó részén.

Erős lábakkal és rövid karokkal rendelkezett, és a legtöbb theropodához hasonlóan húsevő volt. A hossza 3,5–4 méter, a tömege pedig 150 kilogramm lehetett, amivel közepes méretű theropodának számít. Egyes becslések a tömegére vonatkozóan 400 kilogrammos értéket állapítanak meg, mivel az állatról nagyon kevés ismeret áll rendelkezésre.[2] A Gasosaurus a középső jura korban (a bathi és/vagy a callovi korszakban), mintegy 164 millió évvel ezelőtt élt.

Felfedezés és fajok[szerkesztés]

A Gasosaurus csontváza Shanghaiban

Az első és máig egyetlen fosszília, egy koponya alatti (posztkraniális) csontváz, melyet 1985-ben fedeztek fel egy gázlelőhely építése során – ami magyarázatot ad a szokatlan névre. A fosszíliát a Gasosaurus constructus típusfajaként Tung Cse-ming és Tang Ce-lu definiálta. Eddig nagyon kevés fosszília került elő, ezért bizonyos részletek ismeretlenek. Főként a koponya hiányzik. Egyes őslénykutatók úgy vélik, hogy a Gasosaurus és a Kaijiangosaurus ugyanahhoz a fajhoz tartoznak.

Hagyományosan megalosauroideának tartják,[3] azonban Thomas R. Holtz, Jr. (2000-ben) bazális coelurosaurusnak találta,[4] bár később (2004-ben) szerzőtársaival együtt új, nem bejelentett példányokból származó meghatározatlan adatok alapján kijelentette, hogy az állat egy bazális carnosaurus.[5] Lehetséges, hogy valójában a legbazálisabb ismert coelurosaurus, vagy közeli rokonságban áll a két csoport közös ősével, de mindenképpen az egyik legrégebbi tetanurán theropodának számít.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. dinosaur.net.cn
 2. thescelosaurus.com
 3. Dong 1985
 4. Holtz 2000
 5. Holtz 2004

Források[szerkesztés]

 • dinosaur.net.cn: . Dinosaur.net. (Hozzáférés: 2011. augusztus 4.)
 • thescelosaurus.com: Tetanurae. Thescelosaurus!. [2009. június 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 4.)
 • Dong 1985: Dong, Z., Tang, Z. (1985). „A new Mid-Jurasic theropod (Gasosaurus constructus gen et sp. nov.) from Dashanpu, Zigong, Sichuan Province, China”. Vertebrata PalAsiatica 23 (1), 77–82. o.  
 • Holtz 2000: Holtz, T.R. Jr. (2000). „A new phylogeny of the carnivorous dinosaurs”. Gaia 15, 5–61. o.  
 • Holtz 2004: Holtz, T.R. Jr, Molnar R.E., Currie P.J. (2004). „The Dinosauria”, Berkeley, CA, 71–110. o, Kiadó: University of California Press.  

További információk[szerkesztés]

 • Creisler, B. (1994. ősz). „Chinese Dinosaurs: Naming the Dragons”. The Dinosaur Report, 16–17. o.  
 • Johnson, Jinny. Fantastic Facts About Dinosaurs. Parragon, 64. o. (2000). ISBN 0-7525-3166-2 
 • Dinobase. Bristol University. (Hozzáférés: 2011. augusztus 4.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gasosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.