„Kossuth tériek” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
FBali (vitalap | szerkesztései)
64. sor: 64. sor:


==PAJZS Szövetség==
==PAJZS Szövetség==
Részt vettek az október 28-i „alkotmányozó nemzetgyűlés”-en.
Magyarország [[Európai Unió]]s tagságát ellenző szervezet.<ref>[http://www.pannoniatv.hu/ A PAJZS Szövetség honlapja] (elérés: 2008 június 15.)</ref> [[2004]]. [[március 15]]-ére megígérték a Gyurcsány-kormány leváltását. Részt vettek a [[2006]]. [[október 28]]-i „alkotmányozó nemzetgyűlés”-en.
[[2008]] [[június 14]]-én az [[Írország|Ír Nagykövetség]] előtti demonstráción köszönték meg az ír népnek a [[Lisszaboni Szerződés]] leszavazását.<ref>[http://www.bombagyar.hu/index.php?post=1056 Eső, tüntetés, ballagás] (elérés: 2008 június 15.)</ref>

==Források==
==Források==
<references/>
<references/>

A lap 2008. június 15., 21:30-kori változata

A „Kossuth tériek” a 2006-os, Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde után kirobbant magyarországi tiltakozási hullámban résztvevő, önmagukat „Kossuth térieknek” definiáló, illetve a hozzájuk csatlakozó egyéb szervezetek önelnevezése. Nevüket a Országház előtti Kossuth Lajos térről vették, ahol a leghosszabb ideig és a legnagyobb számban tüntettek a Gyurcsány-kormány, a kormányban résztvevő pártok, illetve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen.

Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom

A HVIM részt vett a tüntetéseken, vezetője Zagyva Gyula, Tiszteletbeli elnöke:Toroczkai László (az MNB 2006 tagja) többször felszólalt a Kossuth téren. Toroczkai László október 6-án bejelentette lemondását a mozgalom elnöki posztjáról, hogy a továbbiakban a „forradalom szervezésére koncentrálhasson”.

Szeptember Tizennyolcadika csoport

A Szeptember Tizennyolcadika csoport ott volt az MTV ostrománál, másnap közzétette 10 pontból álló követeléseit.[1]

Magyar Nemzeti Bizottság 2006

A szervezet megalakulását szeptember 19-én jelentette be Takács András ügyvivő. Tizenkét tagja között volt egyebek közt Molnár Tamás, Balogh Barna, Toroczkai László, mint ügyvivők, Fáber Károly és Gonda László. A Kossuth téri 37 napos folyamatos tüntetés után, a tér kényszerű elhagyása és annak 2007. március 19-ig tartó lezárásáig egy átalakulási folyamat alatt vezetői elmaradtak, vagy leváltották (Takács) őket. Tüntetésüket mind a mai napig (2008. május 12-én 603-ik napja) folytatják. 2006. október 31-e óta ügyvivője Gonda László, titkára pedig a Kossuth tér volt fő moderátora, Bene Gábor.

Céljaik között szerepel Gyurcsány-kormány megbuktatása, egy Alkotmányozó Nemzetgyűlés összehívása, valamint idő előtti országgyűlési választás kiírása, új választási törvény megalkotása – ebben például az 5%-os parlamenti küszöb eltörlése. Molnár Tamás a szervezet egyik ügyvivője 2006. október 7-én kijelentette, hogy „új jobboldal formálódott a Kossuth téren, amelynek célja az összefogás, az integrálódás, illetve egy új rendszerváltás, a negyedik köztársaság”.

Magyar Október Mozgalom

Az MNB 2006 alapította a szervezetet, egyfajta szellemi háttérnek, miután kénytelenek voltak a budapesti Kossuth teret elhagyni.

Forradalmi Nemzeti Bizottmány

A Bizottmány megalakítása elsőnek Balogh Bélától és vitéz Gálfalvy Gallik Bélától indult ki 2006. szeptember 19-én. Szeptember 22-én 23 tag nevét olvasták föl, „közfelkiálltással” megerősítették tagságukat, de közülük többen egyrészt jelen sem voltak, másrészt sosem álltak ki a nyilvánosság elé, hogy tagjai a Forradalmi Nemzeti Bizottmánynak. A szervezet céljai politikai, míg a MNB 2006-é a tér szervezési feladatai. Tagja többek között Balogh Béla, vitéz Gálfalvy Gallik Béla, prof. dr. Tamás Károly, Sámsomdi Kiss Károly, Ekrem Kemál György, dr. Krasznai Zoltán, Halász József, Wittner Mária, Kőrösi Imre, ifj. Hegedűs Lóránt, Nagy László és Schuster Lóránt.

Lelkiismeret '88

A radikális jobboldali Lelkiismeret '88 csoport is részt vett október 4-én a FIDESZ-MNB 2006-ÚMKE tárgyaláson, amelyen a Kossuth téri tüntetők képviselői a legnagyobb ellenzéki párttól kértek politikai segítséget. Honlapján[2] a demonstrálóknak szóló információkat, (viselkedés, jogok stb.) illetve a zavargások után letartóztatott tüntetőket elítélő bírák és ügyészek személyes adatait hozták nyilvánosságra.

Magyarok Világszövetsége

Október 5-én megállapodást kötött az MNB 2006-tal, amelyben csatlakozott annak követeléseihez és Magyar Nemzeti Minimum című programja keretein belül politikai támogatását adta.

Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége

A Magosz szeptember 20-án szolidaritást vállalt a tüntetőkkel. A Fidesz országos listájára több jelöltet adó, és így országgyűlési képviselőkkel is rendelkező szervezet segített a Kossuth téri tüntetők élelmiszerellátásában. Október 6-án csatlakozott a Kossuth téri tüntetéshez.[3], illetve a gazdákat felszólította, hogy útlezárásokkal fejezzék ki elégedetlenségüket a kormánnyal szemben.

Új Magyarországért Egyesület

A szervezet ideiglenes kormány megalakulását és alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását követeli. Tagjai között van Papp Lajos, Makovecz Imre, Pozsgay Imre és Szűrös Mátyás is. Az egyesület mellé állt a Magosz. Október 9-én imaláncot hirdettek meg, és arra kérték a világ magyarságát, hogy október 23-án imádkozzanak az anyaországért.

Magyar Nemzetért Mozgalom

A szervezet alapítója a Forradalmi Bizottmányból kivált Balogh Béla. A szervezet a 2006. november 25-én a Regnum Marianumnál tartott Rendszerváltó Népgyűlést megelőzően alakult, amit ezen alkalomkor 3000 ember előtt erősítettek meg. Tevékenysége a demonstrációk országos szintű szervezése volt. Később önálló szervezetként aktívan részt vett a Budapesti demonstrációk szervezésében. Nevükhöz fűződik a 2006. november 25-i Regnumi demonstráció, bár azt még a Forradalmi Nemzeti Bizottmány égisze alatt szervezték, a 2006. december 20-i "Hív a Kossuth tér" utcai vonulás, amelyen mintegy 1500-2000 fő vett részt. Majd 2007. január 20-án az Elégedetlenség Napja, amelyet az egész országban átvettek a televíziók a vonulás betilása miatt. A vonulást a tiltás ellenére 150-200 fővel megtartották. A 2007. február 20-ára tervezett újabb vonulás, amely "LE A KORDONOKKAL ! LE A KORMÁNNYAL !" címmel indult volna, de nem engedélyezték. Helyette álló demonstrációt engedélyeztek a Nyugati téren. A Szervezet több autós blokádot szervezett. Többször részt vett az országos blokádokban. Politikai nézetei megegyeznek a fentebbi csoportokéval. Honlapjukon [4] a demonstrálóknak szóló információkat tesznek közzé, pl. gazdasági és politikai híreket, aktuális tüntetéseket.

Nemzeti Felemelkedési Mozgalom

Minden parlamenti képviselő, de legalább 193 lemondását követelik.

Magyar Októberi Bizottság

A Csurka István nevével fémjelzett szerveződés a kormány lemondásán felül új rendszerváltást akar.

Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete

Az Egészségügyben Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EDSzSz) egyik tagszervezete, melynek elnöke Cser Ágnes. A szakszervezet a Kossuth téren terjesztett és fel is olvasott közleményében élesen bírálta a rendszerváltás óta eltelt évek „privatizációt erőltető” egészségpolitikáját, és a (2.) Gyurcsány-kormány tárgyalás- és kompromisszumképtelenségét [5]. A szervezet „egészségügyi sátrat” állított fel a téren.

A Sors-Társak Közhasznú Egyesülete

Civil szervezet, mely magukat a lakásmaffia áldozatainak valló, többségében hajlékuktól megfosztott személyekből alakult. A Kossuth téren már többször demonstráltak, de a 2006 szeptemberében kezdődött kormányellenes tüntetéshez is csatlakoztak, és egy önálló sátrat állítottak fel. Ennek okát abban jelölik meg, hogy a 2. Gyurcsány-kormány úgy módosított egy hosszas tárgyalások eredményeképp és a kormányoldal és az ellenzék közös támogatásával elfogadott eredményes törvény(javaslato)t, hogy a módosítások a törvény rengeteg pozitív eredményét semmissé teszik.

Az Inconnu Csoport és a Párhuzamos Alapítvány

Az Inconnu Csoport magyar alternatív képzőművészek csoportja, mely már a Kádár-rendszerben is folytatott ellenzéki tevékenységet. A Kossuth téren ők állították fel 2006 szeptemberében a „Gyurcsány-kormány végét jelképező” fakoporsót. A Párhuzamos Alapítványt a csoport tagjai alapították különféle célok finanszírozására.

RISS! – HUman Rights

Müncheni emberjogi társaság, mely a magyarországi események hatására alakult. Több németországi tüntetés és folyamatos kapcsolattartás jellemzi tevékenységüket. Egyedül a RISS! honlapján jelentek meg azonosításra ajánlott fényképek az október 23-i akciókban résztvevő rendőrökről. [6]

Szent Korona Szövetség

Részt vettek az október 28-i „alkotmányozó nemzetgyűlés”-en.

PAJZS Szövetség

Magyarország Európai Uniós tagságát ellenző szervezet.[7] 2004. március 15-ére megígérték a Gyurcsány-kormány leváltását. Részt vettek a 2006. október 28-i „alkotmányozó nemzetgyűlés”-en. 2008 június 14-én az Ír Nagykövetség előtti demonstráción köszönték meg az ír népnek a Lisszaboni Szerződés leszavazását.[8]

Források

  1. Indymedia, 2006. szeptember 18.
  2. http://www.lelkiismeret88.hu
  3. MNO, 2006. október 6.
  4. Magyar Nemzetért Mozgalom - Címlap
  5. FigyelőNet: Kórterem a Kossuth-téren
  6. Riss! - human rights
  7. A PAJZS Szövetség honlapja (elérés: 2008 június 15.)
  8. Eső, tüntetés, ballagás (elérés: 2008 június 15.)