„Transformers: Prime” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Balint.mb (vitalap | szerkesztései)
a Már van 2. évad az RTL-en. Forrás : http://rtl.hu/most/musorok/jo_reggelt_skacokkolyokklub
46. sor: 46. sor:
}}
}}


A '''Transformers Prime''' ({{IPA2|trænsˈfɔːrmərs ˈpraɪm}}, vagy magyarosan {{IPA|[ˈtrɒnsformɛrs ˈprajm]}}) színes, [[Amerikai Egyesült Államok|amerikai]] televíziós [[CGI (film)|3D-s számítógépes animációs sorozat]]. Az [[Amerikai Egyesült Államok|amerikai]] [[Hasbro]] cégek működése során létrejött, 2010-től 2013-ig tartó Transformers széria, amelyet [[Amerikai Egyesült Államok|Amerikában]] 2010. november 29. és 2013. július 26. között a [[The Hub]] adott le. [[Magyarország]]on 2012. január 9. és 2013. szeptember 18. között a [[Cartoon Network]] vetítette.<ref>[http://www.cartoonnetwork.hu/blog/indul-a-transformers-prime Indul a Transformers: Prime]</ref> 2012. szeptember 10-én az [[RTL Klub]] is műsorára tűzte, de csak a sorozat 1. évadát. 2013-ban készítettek egy tévéfilmet ''[[Transformers Prime Beast Hunters: Predacons Rising]]'' címen, melynek premierje 2013. október 4-én volt.<ref>{{cite web|url=http://www.tfw2005.com/transformers-news/transformers-prime-39/predacons-rising-movie-to-air-on-hub-network-on-october-4th-178311|title=Predacons Rising Movie to Air on Hub Network on October 4th|last=Formas|first=Tim|work=TFW2005.com|date=2013-08-30|accessdate=2013-10-04}}</ref> A filmet magyarul még nem mutatták be. A sorozatnak várhatóan 2015-ben vetítik le a ''Transformers: Robots in Disguise'' című folytatását, mely a tervek szerint humorosabb hangvitelű lesz és másmilyen animációs eljárással készül.<ref>[http://www.tfw2005.com/transformers-news/transformers-prime-39/new-transformers-cartoon-revealed-first-look-at-bumblebee-179502/ New Transformers Cartoon Revealed - First Look at Bumblebee] (angolul)</ref><ref>[http://www.newsarama.com/20590-transformers-returns-to-tv-with-all-new-series-in-2015.html TRANSFORMERS Returns to TV with All-New Series in 2015] (angolul)</ref><ref>''[http://variety.com/2014/tv/news/hasbro-to-launch-transformers-robots-in-disguise-series-in-spring-2015-exclusive-1201219103/ Hasbro to Launch ‘Transformers: Robots in Disguise’ Show in Spring 2015 (EXCLUSIVE)]'', variety.com (angolul)</ref>
A '''Transformers Prime''' ({{IPA2|trænsˈfɔːrmərs ˈpraɪm}}, vagy magyarosan {{IPA|[ˈtrɒnsformɛrs ˈprajm]}}) színes, [[Amerikai Egyesült Államok|amerikai]] televíziós [[CGI (film)|3D-s számítógépes animációs sorozat]]. Az [[Amerikai Egyesült Államok|amerikai]] [[Hasbro]] cégek működése során létrejött, 2010-től 2013-ig tartó Transformers széria, amelyet [[Amerikai Egyesült Államok|Amerikában]] 2010. november 29. és 2013. július 26. között a [[The Hub]] adott le. [[Magyarország]]on 2012. január 9. és 2013. szeptember 18. között a [[Cartoon Network]] vetítette.<ref>[http://www.cartoonnetwork.hu/blog/indul-a-transformers-prime Indul a Transformers: Prime]</ref> 2012. szeptember 10-én az [[RTL Klub]] is műsorára tűzte az első évadját, a második évad 2014. december 9-étől látható.
2013-ban készítettek egy tévéfilmet ''[[Transformers Prime Beast Hunters: Predacons Rising]]'' címen, melynek premierje 2013. október 4-én volt.<ref>{{cite web|url=http://www.tfw2005.com/transformers-news/transformers-prime-39/predacons-rising-movie-to-air-on-hub-network-on-october-4th-178311|title=Predacons Rising Movie to Air on Hub Network on October 4th|last=Formas|first=Tim|work=TFW2005.com|date=2013-08-30|accessdate=2013-10-04}}</ref> A filmet magyarul még nem mutatták be. A sorozatnak várhatóan 2015-ben vetítik le a ''Transformers: Robots in Disguise'' című folytatását, mely a tervek szerint humorosabb hangvitelű lesz és másmilyen animációs eljárással készül.<ref>[http://www.tfw2005.com/transformers-news/transformers-prime-39/new-transformers-cartoon-revealed-first-look-at-bumblebee-179502/ New Transformers Cartoon Revealed - First Look at Bumblebee] (angolul)</ref><ref>[http://www.newsarama.com/20590-transformers-returns-to-tv-with-all-new-series-in-2015.html TRANSFORMERS Returns to TV with All-New Series in 2015] (angolul)</ref><ref>''[http://variety.com/2014/tv/news/hasbro-to-launch-transformers-robots-in-disguise-series-in-spring-2015-exclusive-1201219103/ Hasbro to Launch ‘Transformers: Robots in Disguise’ Show in Spring 2015 (EXCLUSIVE)]'', variety.com (angolul)</ref>


== Cselekmény ==
== Cselekmény ==

A lap 2014. december 14., 14:38-kori változata

Transformers: Prime
Fájl:220px-Transformers Prime logo.jpg
Műfajmecha
akció
kaland
sci-fi

AlkotóRoberto Orci
RendezőRoberto Orci
Alex Kurtzman
Duane Capizzi
Jeff Kline
HangAdam Baldwin
Steven Blum
Jeffrey Combs
Peter Cullen
Tania Gunadi
James Horan
Ernie Hudson
Josh Keaton
Sumalee Montano
Daran Norris
Nolan North
Andy Pessoa
Kevin Michael Richardson
Gina Torres
Tony Todd
Frank Welker
FőcímTransformers: Prime
FőcímzeneBrian Tyler
VégefőcímTransformers: Prime
ZeneszerzőBrian Tyler

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok3
Epizódok65/65 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producerAlex Kurtzman
Roberto Orci
Jeff Kline
Részenkénti játékidő21 perc
Forgalmazó
Sugárzás
Eredeti adóAmerikai Egyesült Államok The Hub
Eredeti sugárzás2010. november 29. – 2013. július 26.
Első magyar adóCartoon Network
RTL Klub
Magyar sugárzás2012. január 9. – 2013. szeptember 18.
Státuszbefejezett
KorhatárMagyarország Korhatár nélkül megtekinthető (Cartoon Network)
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (RTL Klub)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Transformers Prime (IPA: [trænsˈfɔːrmərs ˈpraɪm], vagy magyarosan [ˈtrɒnsformɛrs ˈprajm]) színes, amerikai televíziós 3D-s számítógépes animációs sorozat. Az amerikai Hasbro cégek működése során létrejött, 2010-től 2013-ig tartó Transformers széria, amelyet Amerikában 2010. november 29. és 2013. július 26. között a The Hub adott le. Magyarországon 2012. január 9. és 2013. szeptember 18. között a Cartoon Network vetítette.[1] 2012. szeptember 10-én az RTL Klub is műsorára tűzte az első évadját, a második évad 2014. december 9-étől látható.

2013-ban készítettek egy tévéfilmet Transformers Prime Beast Hunters: Predacons Rising címen, melynek premierje 2013. október 4-én volt.[2] A filmet magyarul még nem mutatták be. A sorozatnak várhatóan 2015-ben vetítik le a Transformers: Robots in Disguise című folytatását, mely a tervek szerint humorosabb hangvitelű lesz és másmilyen animációs eljárással készül.[3][4][5]

Cselekmény

Alább a cselekmény részletei következnek!

A sorozat sokkal inkább újraírása, semmint folytatása a G1 univerzumnak. A Bárkának nyoma sincs, az autobotok - Optimus, Bulkhead (Válaszfal), Cliffjumper (Sziklaugró), Arcee (Arszi), Rachet (Racsni), Bumblebee (Űrdongó) egy leárnyékolt bázison élnek (Cliffjumper valójában meghal az első epizódban), az amerikai kormányerőkkel laza együttműködésben, emberi koordinátoruk Fowler különleges ügynök. Az autobotok közül csak Bulkhead barátja, a temperamentumos Wheeljack (Kerék) lóg ki a sorból, aki később érkezett a Földre, képtelen helyhez kötötten élni és nem akarja Optimus rejtőzködő taktikáját követni. Bumblebee-nek meghagyták azt a tulajdonságát (a mozifilmekben is így szerepel), miszerint nem képes tagolt beszédre, mert megsérült a hangprocesszora egy csatában (az itteni történet szerint maga Megatron tépte ki a hangképző szervét, miután megkínozta).

Az álcák, akik jóval többen vannak, egy működőképes, szintén álcázott űrhajón lebegnek az atmoszférában (Nemesis). Az autobotok a háttérből figyelik az eseményeket és ha szükséges, egy föld-híd (ground-bridge) nevű technológiával (dimenziókapu, amely rövid életű féregjáratot nyit a Föld két pontja között) közlekedve lecsapnak. Az autobotokat Optimus, az álcákat Megatron vezeti, akárcsak a G1 univerzumban. Starscream (Üstökös) és Soundwave (Fülelő) is hasonló szerepet töltenek be, mint a G1-ben: Üstökös az állandóan lázadó másodhegedűs Megatron mellett, Soundwave pedig Megatron valódi, hűséges jobbkeze és „spiclije”, aki a háttérben tevékenykedik (a tévéfilmsorozatban soha nem szólal meg). Látható még Laserbeak (Lézercsőr), a drón, aki Soundwave mellvértjévé alakul.

Újdonság a „reguláris álcasereg” jelenléte (a filmhez kiadott játéksorozatokban nevük: vehikonok), ezek meg nem nevezett és egyforma kinézetű harcosok és dolgozók, akik az ágyútöltelék szerepét töltik be (autó és repülőgép alakjuk is van). A sorozatban viszonylag kevés álca-egyéniség van, az eddig említetteken kívül, akik önálló külsővel és névvel rendszeresen szerepet kapnak: Airachnid (Nyolclábú), a dezertőr póknő, aki egyszerre lehet helikopter,pók és robot is, Breakdown, az álcák verőlegénye, Knockout (Kiütő), az orvosuk és Breakdown barátja, valamint Dreadwing (Félszárny), aki Megatron alparancsnoka lesz Üstökös helyett (egyben Skyquake testvére). Szerepel, de hamar kiesik (meghal) a Skyquake (Égrengés) és egy Makeshift (Pótkerék) nevű álca is (Wheeljack-et helyettesítette, hogy kémkedjen az autobotok bázisán). Egy visszaemlékezés erejéig tanúi lehetünk Arcee volt társának, Tailgate-nek (Csapóhídnak) a halálának. A második évadban feltűnik egy herkulesbogárrá alakuló álcarovar (Insecticon), Hardshell (Szilánk), akinek - hasonlóan a G1 animációs sorozathoz - egy klónokból álló hadserege van. A második évadban új, állandó tagként csatlakozik Optimus csapatához a vehemens természetű volt Elit Gárdás autobot, Smokescreen (Füstfelhő), és egy teljes epizódban látható az Álcák szadista tudósa, Shockwave (Sokkoló) is.

Shockwave (Sokkoló) a harmadik évadban csatlakozik az álcákhoz, mivel Knockout elhozza a Földre a Cybetronon ragadt tudóst. Shockwave ezután megalkotja az autobot vadász sárkányt, a Predacont. Szintén a harmadik évadban érkezik az autobotok közé Ultra Magnus, aki egy szigorú parancsnok, megköveteli a katonai rendet és elvárja, hogy parancsnoknak szólítsák.

Említés szintjén szerepelnek Bulkhead és Wheeljack volt Wrecker (Roncsoló) társai: Impactor, Rotorstorm (Rotorvihar), Roadbuster (Útszaggató), Pyro (Píró), Seaspray (Tajték) és az álca Constructicon-ok (Szerkesztettek).

A Tizenhármak (az első tizenhárom alakváltó) néhány tagjáról is hallani a sorozatban. Név szerint:

  • Megatronusz Fővezér, akiből később a The Fallen (A Bukott) lett,
  • Szolusz Fővezér, az egyetlen nőbot a Fővezérek közt, aki egyben fegyverkovács is,
  • Alfa Trion, ő javasolta Halogen Fővezérnek és a Nagy Tanácsnak, hogy Orion Pax (a későbbi Optimus) is legyen Prime,
  • Halogen Fővezér

További fontos eltérés a G1 univerzumhoz képest Unikron, a sötét isten, aki valójában a Föld élő magja (míg a G1 sorozatban egy aszteroida belsejében él); magát a Földet is ő alkotta meg otthonaként, bár a Prímusszal való harca eredményeképp általában inaktív. A sorozatban felébred, de az alakváltók szövetkeznek ellene és visszakényszerítik inaktív állapotába.

Szerepel még a sorozatban egy rendkívül veszélyes kibertroni kártevő robot-faj: a scraplet, akik arról hírhedtek, hogy pillanatok alatt képesek felfalni egy alakváltót. Ami azt jelenti, hogy veszélesek autobotokra és álcákra egyaránt. Ők a régi első generációs képregény „csavarjainak” Prime univerzumbeli megfelelői, bár a külsejük inkább emlékeztet a robotfalókéra.

A sorozat főszereplője még három ember-gyerek, Jack, Miko és Rafael, akik belekeveredtek a háborúba és meglátták a robotokat. Minthogy a kormány szigorú titokként kezeli még az alakváltók létezését is, de az álcák sem kímélnék őket, ezért Optimus javaslatára életük nagy részét az autobotbázis védelmében töltik. A körülmények folytán sokszor kerülnek éles akciókba is, amit kezdetben sem Optimus, sem Fowler ügynök nem néz jó szemmel, azonban az idő múltával megszokottá válik. Mindegyik gyerek kap egy robot-testőrt, akivel legszívesebben vannak együtt: Jack-é Arcee, Miko-é Bulkhead, Rafael-é pedig Bumblebee lesz.

Feltűnik egy emberi terroristaszervezet, a világuralomra törő M.E.C.H. is, akik csúcstechnikára vadásznak, ezért élénken érdeklődnek az alakváltók iránt. Vezérük Silas, egykori zsoldos.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők

Magyar változat

A szinkront a Cartoon Network megbízásából az SDI Media Hungary készítette.

Magyar szöveg:[6]

Főcímfelolvasó:

Hangmérnök:

Vágó:

Gyártásvezető:

Szinkronrendező:

Magyar hangok:

Szereplő Színész
Optimus Prime Szélyes Imre
Megatron Borbiczki Ferenc
Starscream Láng Balázs
Arcee Antal Olga
Bulkhead Sótonyi Gábor
Ratchet Varga Gábor, Viczián Ottó
Skyquake Bognár Tamás
Wheeljack Pál Tamás
Airachnid Ősi Ildikó
Tailgate Vári Attila
Breakdown Juhász Zoltán
Bumblebee (utolsó rész), Cliffjumper Szokol Péter
Knock Out Lux Ádám
Hardshell Fekete Zoltán
Smokescreen Hamvas Dániel
Jack Darby Stukovszky Tamás, Baráth István
Miko Nakadai Pekár Adrienn
Rafael 'Raf' Esquivel Richter Tamás
June Darby Kocsis Judit
William Fowler ügynök Kálid Artúr
Silas Vass Gábor
Ultra Magnus Barabás Kiss Zoltán
Predaking Galambos Péter

Epizódok

Magyar bemutató # Angol cím
ELSŐ ÉVAD
2012.01.09 01 Darkness Rising
2012.01.10 02
2012.01.11 03
2012.01.12 04
2012.01.13 05
2012.01.16 06 Masters and Students
2012.01.17 07 Scrapheap
2012.01.18 08 Con Job
2012.01.19 09 Convoy
2012.01.20 10 Deus Ex Machina
2012.01.23 11 Speed Metal
2012.01.24 12 Predatory
2012.01.25 13 Sick Mind
2012.01.26 14 Out of His Head
2012.01.27 15 Shadowzone
2012.01.30 16 Operation: Breakdown
2012.01.31 17 Crisscross
2012.02.01 18 Metal Attraction
2012.02.02 19 Rock Bottom
2012.02.03 20 Partners
2012.02.06 21 T.M.I.
2012.02.07 22 Stronger, Faster
2012.02.08 23 One Shall Fall
2012.02.09 24 One Shall Rise
2012.02.10 25
2012.02.13 26
MÁSODIK ÉVAD
2012.10.12. 27 Orion Pax
2012.10.19. 28
2012.10.26. 29
2012.11.05. 30 Operation: Bumblebee
2012.11.06. 31
2012.11.07. 32 Loose Cannons
2012.11.08. 33 Crossfire
2012.11.09. 34 Nemesis Prime
2012.11.12. 35 Grill
2012.11.13. 36 Armada
2012.11.14. 37 Flying Mind
2012.11.15. 38 Tunnel Vision
2012.11.16. 39 Triangulation
2013.02.11. 40 Triage
2013.02.12 41 Toxicity
2013.02.13 42 Hurt
2013.02.14 43 Out of the Past
2013.02.15 44 New Recruit
2013.02.18 45 The Human Factor
2013.02.19 46 Legacy
2013.02.20 47 Alpha; Omega
2013.02.21 48 Hard Knocks
2013.02.22 49 Inside Job
2013.02.25 50 Patch
2013.02.26 51 Regeneration
2013.02.27 52 Darkest Hour
HARMADIK ÉVAD - Szörny Vadászok
2013.09.02. 53 Darkmouth, NV
2013.09.03. 54 Scattered
2013.09.04. 55 Prey
2013.09.05. 56 Rebellion
2013.09.06. 57 Project Predacon
2013.09.09. 58 Chain of Command
2013.09.10. 59 Plus One
2013.09.11. 60 Thirst
2013.09.12. 61 Evolution
2013.09.13. 62 Minus One
2013.09.16. 63 Persuasion
2013.09.17. 64 Synthesis
2013.09.18. 65 Deadlock
Film
F1 Transformers Prime Beast Hunters: Predacons Rising

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Transformers: Prime című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

További információk

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Transformers: Prime témában.