Fülelő (Transformers)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fülelő (Soundwave)
Fülelő.jpg
Állampolgárság álca
Tevékenység kommunikációs tiszt
Sorozat G1, Transformers 3. - A hold sötétsége, Transformers: Prime

Fülelő a Transformers egyik szereplője. Első megjelenése a G1 képregény első részében volt. Másodlagos alakja egy kazettás rádiómagnó. Feladata új álcák létrehozása és a kommunikáció. Megatron leghűségesebb társa. Egyike a 8. legnépszerűbb Transformers szereplőnek.[1]

Története a képregényben[szerkesztés]

Fülelő a Bárkával együtt jött a Földre az elsők között. Első komolyabb feladata volt, hogy elfoglalta G. B. Blackrock oregoni repülőgép-összeszerelő üzemét. Észrevétlenül jutott be, mivel a parkolóban várakozó magnóvá átváltozott Fülelőt az egyik munkás bevitte a gyárba, kikerülve az összes védelmi berendezést és ellenőrzést. Miután itt átalakult, Lézercsőrrel rövid időn belül elfoglalta az üzemet, mely az álcák későbbi bázisa lett.

Következő feladata az volt, hogy a Szerkesztettek segítségével építsen egy adót, mellyel üzent a Kibertron bolygón maradt többi álcának, hogy a Föld nevű bolygón rekedtek.

Egyike azon kevés szereplőknek (ha nem az egyetlen), mely a teljes 80 részes képregényt túlélte, egyszer sem halt meg, született újjá vagy veszett el.

Története a filmben[szerkesztés]

Először csak a Föld körül keringett műhold alakban és rákapcsolódott az Amerikai Katonai Műholdra. A harmadik részben leszállt a földre. Társa Lézercsőr, egy robotmadár. Ők ketten kötöttek szövetséget Dylan Goulddal és apjával. A chicagói csatában elfogja Űrdongót és épp készül megölni, amikor az álca anyahajó mögé zuhan. Űrdongó támadásba lendül és mellkasán keresztül kilövi Fülelő fejét.

Képességei[szerkesztés]

Fülelő mint kazettás rádiómagnó

A G1 sorozatban egy kazettás rádiómagnóvá tudott átalakulni. A rádióhullámok teljes spektrumát tudja érzékelni és értelmezni. Emlékezete fotorealisztikus, mellkasában nagykapacitású mágneses adattároló rejtőzik, melyen rengeteg információt el tud tárolni. Mikor robottá változik, mérete és tömege is többszörösére nő.

A kazettás lejátszó ajtaja mind robot, mind magnó alakban nyitható. Itt kazetta formában rejtőzik hű társa, Lézercsőr is vagy más egyéb, kisméretű álcák (Romboló, Görgető, Tomboló, Féreg). Fegyverzetéhez tartozik a nagy hatósugarú célra összpontosító rádióhullámú szenzor, melyet a vállán visel és a lézerfegyvere. Fizikai ereje is figyelemreméltó, egyike a legerősebb álcáknak.

A Transformers: A bukottak bosszúja című mozifilmben robot alakban nem szerepel, másodlagos alakja egy műhold. Feladata itt is a kapcsolattartás és a kémkedés vagy a telefonok lehallgatása.

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. The Top 8 Transformers Figures Of All Time!. [2012. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 8.)