Üstökös (Transformers)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Üstökös (Starscream)
Állampolgárságálca
TevékenységŰrrepülőegység parancsnok
SorozatG1, Transformers mozifilm, Transformers: A bukottak bosszúja, Transformers 3. - A hold sötétsége, Transformers: Prime, Transformers: Robots in Disguise, Transformers: Cyberverse, Transformers: Háború Kibertron bolygójáért trilógia

Üstökös a Transformers egyik szereplője. Első megjelenése a G1 képregény első részében volt. Másodlagos alakja egy F–15 Eagle vadászrepülőgép. Jelmondata: "Az ellenség hamvaiból virágzik a győzelem."

Üstökös a (Marvel G1) képregényben és a G1 rajzfilm korai epizódjaiban a rangsorban a második álca. Mind a képregényben, mind a rajzfilmben fontos jellemzője állandó lázadozása Megatron ellen, és vágya az álcavezéri posztra. Míg Megatron időnként, gonoszsága ellenére, bizonyos jellemről tesz tanúságot (pl. tisztelettel beszél ellenfeleiről vagy életben hagyja őket), addig Üstökös gyáva, alattomos, intrikus, hatalommániás és gyakorta a nagyzási hóbort jeleit is mutatja; bajtársaival is hatalmaskodik, vagy elárulja őket.

Története[szerkesztés]

Az eredeti képregény szerint[szerkesztés]

Üstökös repülőgépként

Üstökös a képregényben az első álcákkal együtt érkezett a Földre. Miután a Bárka felélesztette társaival együtt, elmenekült és egy erődbe költözött. Számos légicsatában részt vett. Amikor az álcák a Karib-tengeren üdülőszigetet hoztak létre, feladata volt a turisták szállítása repülő üzemmódban. Megatron mellett mindig csak második maradt, bár fő vágya az volt, hogy ő legyen a vezér. Feletteseivel tiszteletlen volt, mindig hatalomra tört. Féreggel együtt tudomást szerzett az Alapbázisról. Tervet eszelt ki a megszerzésére. Mikor megtudta, hogy Féreg magának akarja, az akkor már az Antarktiszon lévő álca bázisra hívta Skorponok álcaparancsnokot és harcosait. Ezután Buster Witwickyt kivitte a kietlen jégmezőkre egy segélyhívóval. Tudta, hogy Buster riadóztatni fogja az autobotokat, akikre rátámadnak majd az álcák. Amíg egymás ellen harcoltak, ellopta Skorponok űrhajóját, hogy megszerezze az adatbázist. Az adatbázistól hihetetlen erős lett, rengeteg álcát és autobotot megölt, azonban az alapbázis vele is végzett. Később Megatron megkereste a maradványait a világűrben, hogy bosszút álljon az álcákon segítségével. Azonban Üstökös újra elárulta parancsnokát. Később Sokkolóval szövetkezett. Az Unikron elleni háború után eltűnt, majd elrabolta az autobotok űrhajóját, a Bárkát.

Unikron Trilógia[szerkesztés]

Mindhárom sorozatban szerepel, egyik sorozatban sem ugyanaz a személy.

Transformers: Armada[szerkesztés]

Ebben a sorozatban hasonlít kinézetre és jellemre is Üstökösre, azonban a magyar szinkron a Csillagsikoly tükörfordítást alkalmazta a robot nevére.

Transformers: Energon[szerkesztés]

Az Energonban, Surranó nevet viseli. Miután Alfa-Q feltámasztotta, megbukott a küldetésen. Megatron megkínozza és átmossa az agyát. Ezek után Megatron leghűségesebb katonája lesz.

Transformers: Cybertron[szerkesztés]

A Cybertron-ban, egy mindig lázadó változatát ismerhetjük meg. Megatron elindul az egyik Kiber-kulcsot keresésére csapdába csalja a vezérét, és ezzel el is árulta, Prímusz szíkrájának a felét ellopja és óriásra nőtt, "az Univerzum császára" címet adta magának.

Aligned continuity family[szerkesztés]

Transformers: Prime[szerkesztés]

Starscream az álcák másodparancsnoka, az 1. Évad végén: miután Airachnid-el felkutatt egy fegyvert kilép az álcáktól. A 2. Évad elején: Visszatér a Nemezisre hogy energon-t lopjon egy helyíségben szembe találja magát Orion Pax/ Optimus-al, elárulja hogy Megatron hazudik neki. A M.E.C.H. ellopja a T-magját és így nyomorék lett. Az évad végén: vissza áll az álcákhoz.

Transformers: Robots in Disguise (televíziós sorozat, 2015)[szerkesztés]

Miután megölte a predaconokat, rátalát hét mini-conra. Ezután bosszút esküszik megatron ellen. Optimus és Bumblebee legyőzik.

Transformers: Cyberverse[szerkesztés]

Ebben a változatban, hasonlít a Transformers: Cybertron és Transformers: Prime beli énjeire. A sorozat folyamán elárulja a saját bolygóját, Optimus és Megatron legyőzik.

Transformers: Háború Kibertron bolygójáért trilógia[szerkesztés]

Transformers, Transformers: A bukottak bosszúja, Transformers 3 [szerkesztés]

Üstökös itt egy F-22 vadászrepülővé tud átalakulni, amit idegen - álca - szimbólumok díszítenek. Felépítése és kinézete is szándékosan hasonlít egy madárhoz. A mozifilmekben még gyávább, de valamennyivel agresszívabb. Sam Witwicky és William Lennox százados végez vele. Érdekesség, hogy az 5-ik részben a Daytrader nevű autobot - akit mellesleg a többiek utálnak - elhozza Üstökös ép fejét. Viszont itt a csavar: Üstökös feje a harmadik részben szétrobbant. Később Megatron megtalálja a fejét és bosszút fogad az autobotok ellen.

Képességei[szerkesztés]

Üstökös másodlagos alakja egy F–15 Eagle vadászrepülőgép, mely elképesztő sebességre képes: néhány perc alatt elérte a légkör felső határát, majd bukórepülésben ismét a földön termett. Támadásai ezért váratlanok voltak. 70 km távolságról képes a szőnyegbombázásra három km-es körzetben. Sugárfegyvere két percre képes volt bármilyen áramkört megszakítani, s így hatékonyan bénította meg a legtöbb gépet és berendezést. Megatron a világűrben megtalált roncsaiból álca-színlelővé építi át Racsni segítségével.

A mozifilmekben másodlagos alakja egy Lockheed Martin F-22-es vadászgép, robot alakját (amely szándékosan több madárszerű jellegzetességet mutat) nagyon megváltoztatták a G1-es Üstököshöz képest. Szerepe a filmben azonban hasonló, mint a G1 univerzumban: ő Megatron hízelkedő alvezére, ám jellemtelensége és Megatronnal való harca sokkal kevésbé domborodik ki. Az első rész (Transformers) során Tombolóval együtt megtámadja a Hetes szektor bázisát, az ellátógenerátorok szabotálásával kiolvasztják és kiszabadítják Megatront jégbörtönéből. Amikor Megatron elpusztul az Örök Szikrától, Üstökös elmenekül a harctérről a sztratoszférába. A második részben (A bukottak bosszúja) ő javasolja Megatronnak, hogy ne szálljon szembe a Bukottat legyőző Optimusszal: „Hívj gyávának, ha akarsz, Mesterem, de néha a gyáva marad életben.” A Bukott halála miatt megdöbbent és sérült Megatron hallgat rá, és csendben elmenekülnek. A film harmadik részében (A Hold sötétsége) Chicagóban Üstökös Sam Witwickyre támad, hogy a gyengének tartott, fennhangon gúnyolt ember elpusztításával szadizmusát és bosszúvágyát kielégítse; Witwicky azonban az autobot barátaitól kapott speciális felszereléssel és némi katonai segítséggel végez vele.

Szinkronhangok[szerkesztés]

Név Magyar Név Eredeti hang Magyar hang Sorozat/Film Év
Starscream Starscream Chris Latta TBA Transformers G1 1984-1987
Szersén Gyula (1. szinkron)
Bartucz Attila (2. szinkron)
Transformers 1986
Csillagsikoly Michael Dobson Fellegi Lénárd Transformers: Armada 2002-2003
Surranó Gergely Róbert (7-12. és 27-47. rész)
Laklóth Aladár (15-26. rész)
Faragó József (48-52. rész) (1. szinkron)
Laklóth Aladár (2. szinkron),
Forgács Gábor (2. szinkron, néhány részben)
Transformers: Energon 2004-2005
Üstökös Sinkovits-Vitay András (1. szinkron),
Laklóth Aladár (2. szinkron)
Transformers: Cybertron 2005-2006
Transformers: Első Optimus Megatron Ellen - A Végső Ütközet 2007
Starscream Tom Kenny TBA Transformers: Animated 2007-2009
Üstökös Charles Adler Láng Balázs Transformers 2007
Transformers: A bukottak bosszúja 2009
Starscream Steven Blum Transformers: Prime 2010-2013
Üstökös Charles Adler Transformers 3. 2011
Starscream Steven Blum TBA Transformers Prime Beast Hunters: Predacons Rising 2013
Bácskai János Transformers: Robots in Disguise 2015-2017
Frank Todaro TBA Transformers: Prime Wars Trilogy 2016-2018
Billy Bob Thompson Bácskai János (2. és 7-18. rész)
Papucsek Vilmos (3-6. rész)
Transformers: Cyberverse 2018-2021
Frank Todaro TBA Transformers: Háború Kibertron bolygójáért trilógia 2020-2021
Üstökös Steven Blum TBA Transformers: FöldSzikra 2022-

További információk[szerkesztés]