Álcák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az álcák[1] az alakváltók egy csoportja, a legtöbb esetben[2] a Transformers franchise negatív szereplői és az autobotok ellenfelei. Vezetőjük a legtöbb kontinuitásban Megatron.

Az álcák angol neve, a decepticon egyértelműen az angol deception (álcázás, megtévesztés, tévedés) szóból ered, egyébként maga Megatron, az álcavezér is ebből eredezteti a Transformers: Prime című rajzfilmsorozat egyik részében (II. évad 1. rész, Orion Pax I.): " Az autobotok aggatták ránk ezt a nevet. Mi ezt büszkén viseljük."

Megatron: „Roham! Roham! Mindenünk megvan a győzelemhez! Halál az autobotokra és elpuhult, élősdi világukra!”[3]

Első generáció[szerkesztés]

Az első generáció (Generation 1) egy utólagosan létrehozott, több képregény- és rajzfilmsorozatot felölelő kategória. A legtöbb G1-es történet a Kibertron bolygón több millió éve kitört polgárháborúval kezdődik, melyben a gonosz álcák és a hősies autobotok ellentétei jelölik ki a fő törésvonalakat. A harcok következtében az autobotok űrhajója, a Bárka – fedélzetén mindkét csoport képviselőivel – a fejletlen, őskori Földre zuhan, ahol 1984-es újjáéledésükig látszólag élettelenül hevernek.

Az álcák jellegzetességei[szerkesztés]

Míg az autobotokat rendszerint egy fővezér vezeti, addig ellenfeleik élén a mindenkori legerősebb álca áll (többnyire Megatron). Mindez nem elhanyagolható konfliktusokhoz vezethet, mivel többen is a legerősebbnek vélik magukat, ami a Megatron elleni puccsokban nyilvánul meg. Az álcák mindenekelőtt a mechanikus életformák – azon belül is a kibertroni faj – felsőbbrendűségét vallják a szerves élet felett, ideológiájuk a terjeszkedésre és hódításra épül.

Említést érdemel, hogy a legtöbb álca légijárművé, fegyverré vagy embernél kisebb tárggyá alakul (míg az autobotok az esetek többségében gépkocsivá). Az álcák másik fő tulajdonsága, hogy szemük többnyire vörös, ellentétben a kék szemű autobotokkal.

Marvel képregény[szerkesztés]

A képregény az álcák felkelését nevezte meg a háborút kiváltó eseménynek. A képregény egyes számai alapján (bár a történet nem teljesen konzekvens, mert különböző írói különféle elemeket hangsúlyoztak ki) a háború a fogytán lévő energia miatt tört ki (ami az alakváltók számára létfeltétel, táplálék), de legalábbis ez az elsődleges oka annak, hogy folytatódik a jelenben is (az energiahiány különösen hangsúlyos elem a G1 rajzfilmsorozat első epizódjaiban is). A háború során Kibertron legnagyobb része az álcák fennhatósága alá került, emellett az Űrhídon keresztül több ízben utánpótlással segítették a Földre vetődött álcatársaikat. A Marvel Comics által megjelentett képregény sajátossága, hogy az álcák vezetői gyakran cserélődtek, így Megatront Sokkoló váltotta a vezéri poszton. A képregény közepén lezajló Alapbázis-történetek eredményeképp – Üstökös és Féreg halálát követően – rövid ideig Skorponok lett az álcák földi parancsnoka.

Szintén a Marvelhez fűződik az 1990-es években a "második generációs" képregény megjelentetése.[4] A G2-es történet koncepciója szerint az álcák egy válogatott csoportja elhagyta Kibertront, tovább fejlődött és hozzáfogott a közeli galaxisok gyarmatosításához. A képregény a transformerek két csoportjának ellentétét genetikai okokra vezette vissza.

IDW képregény[szerkesztés]

2005-ben az IDW Publishing szerezte meg a Transformers képregények megjelentetésének licencét. A sorozat írására felkért Simon Furman (aki az első képregénysorozat egyes számainak megalkotásában is részt vett) – jóllehet a sorozat szereplői és tulajdonságai sok szempontból megegyeznek a korábbi képregényekével – a G1-es univerzum alapvető átírását, retconját választotta. Az új kontinuitás először szakított olyan alapelemekkel, mint az alakváltók folyamatos kibertroni tartózkodása vagy Földön való becsapódásuk.

A képregény szerint mind Megatron, mind álca hadseregének magva Kibertron háború előtti gladiátorai köréből került ki (ami szinkronban van a Dreamwawe War Within történetével). Miután a Kibertron romokban hevert és légköre megszűnt, a transformerek elhagyták szülőbolygójukat és csillagközi háborúra rendezkedtek be. Az álcák eszköze a nyílt támadások helyett a más bolygókra való beszivárgás lett, céljuk az adott planéta belső ellentéteinek anarchiához vezető kiélezése, majd a bolygó erőforrásainak megszerzése. Akárcsak más kontinuitásokban, Megatron az álcavezér, akinek ezúttal is Üstökös lázadásaival kell megbirkóznia.

Beast éra[szerkesztés]

Évszázadokkal az 1990-es évek után az álcák helyén egy újabb csoportosulás jött létre, a predakonoké, míg az autobotok helyébe a maximalok léptek. Egy – az eredeti után 300 évvel élő – Megatron vezette predakon csoport és a nyomukba eredő, Optimus Primal által vezetett maximal csapat kényszerleszállást hajtott végre az őskori Földön. A maximaloknak mind az emberelődöket, mind a 4 millió éve a Földre érkezett, deaktiválódott autobotokat oltalmazniuk kellett, miközben Megatron terveire is fény derült.[5]

Transformers: Prime[szerkesztés]

A Transformers: Prime rajzfilmsorozat eredettörténete leginkább az IDW-képregényekéhez hasonlít. Eszerint Megatron(us) a kibertroni óidőkben egy népszerű gladiátor volt, és egyben egy jószándékú társadalomreformer is, aki szerette volna megszabadítani a Kibertront a civilizáció olyan elferdüléseitől, mint a vezetők korrupciója és túlhatalma. Kezdetben együtt dolgozott a Kibertron egyik információs központjának vezetőjével, a későbbi Optimus fővezérrel. Azonban Megatron tervei nem tetszettek a Főtanácsnak, és ez konfliktusokhoz vezetett, Megatron pedig az erőszak útját választotta, és titokban megkezdte egy szélsőséges mozgalom szervezését, amit később álcáknak neveztek el; így útjaik Optimusszal szétváltak, akit a Tanács a vészhelyzetben fővezérré tett. Amikor egy kiváló stratéga és katonai vezető, Soundwave (=Fülelő) tábornok csatlakozott az álcákhoz, a bolygó és az autobotok sorsa megpecsételődött, védekező helyzetbe szorultak. A sorozatban a Föld meglehetősen könnyen elérhető a Kibertronról (az alakváltók viszonylag könnyen képesek gépeikkel óriási távolságokat áthidaló féreglyukakat nyitni, és űrhajókkal is rendelkeznek), így nem csoda, hogy ősidők óta fontos erőforrást (energiaraktárak), hadállást és hadszínteret képezett a harcoló felek számára, noha a földi műveleteket általában titokban folytatták. Az álcákat a sorozat szerint jelenleg is Megatron vezeti, a hűséges Soundwave és a megbízhatatlan, lázadozó Üstökös a jobb- (és bal-)kezei.

Michael Bay filmjei[szerkesztés]

Az amerikai filmrendező által készített három film háttértörténete szerint az alakváltókat egy ismeretlen eredetű, kocka alakú tárgy, az Örök Szikra hozta létre, amelynek energiája képes az élettelen anyagot mechanoid élőlényekké alakítani. A Szikra hatalmáért tört ki a kibertroni polgárháború, mivel Megatron és álcái hadsereg teremtésére és a világ leigázására akarta használni, amit az Optimusz vezette autobotok nem hagytak. A Kibertron szinte teljesen elpusztult, lakhatatlanná lett a háború során. A második film szerint nem Megatron volt az első lázadó, békétlen, hanem egy egykori autobot fővezér, akit az alakváltók csak A Bukott néven emlegetnek. Ugyanakkor nem a Bukott, hanem tanítványa, Megatron szervezte meg az álcák mozgalmát. A filmek szerint is az alattomos Üstökös az álcák alvezére, Megatronnal való konfliktusára azonban csak nagyon halvány utalások vannak.

Magyar fordításokban[szerkesztés]

Mozgóképes médiában a "Decepticon" megnevezés számos magyar fordítást kapott. Míg az 1986-os Transformers animációs filmben a "Varangy", addig a Cartoon Network-ön bemutatott Unicron trilógia második és harmadik fejezetében, a 2004-es Transformers: Energon és a 2005-ös Transformers: Cybertron animációs sorozatokban a "Robotika" elnevezést használták, illetve a Megamax-on sugárzott Unicron trilógia első fejezetében, a 2002-es Transformers: Armada sorozatban az eredeti angol megfelelőt, a "Decepticon" szót használták. Az "Álcák" megnevezés a 2007-es Michael Bay rendezte Transformers film óta használatos, melyet a 2011-es Transformers: Prime és a 2015-ös Transformers: Robots in Disguise sorozatok magyar változatában is megtartottak, bár a robotok angol nyelvű neveinek használata mellett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Magyarországon a Semic által megjelentetett képregény következetesen az Álca névalakot használja. A magyar helyesírás szabályai szerint azonban köznévként kis kezdőbetűvel kell írni.
  2. Néhány eltérő univerzumnál, mint a Beast Wars és folytatásai esetében nem az álca-autobot ellentét áll középpontban.
  3. Tiborszky Péter fordítása.
  4. Második generáció (képregény)
  5. Beast Wars

Lásd még[szerkesztés]