Ugrás a tartalomhoz

Űrdongó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Űrdongó (Bumblebee)
Aranybogár (Goldbug)
Állampolgárságautobot
Tevékenységfelderítő, harcos
Alternatív módokVolkswagen Bogár, különböző generációs Camaro izomautók, sárga rendőrautó, kibertroni lebegő jármű, kibertroni kerekes jármű, sárga katonai terepjáró, mechanikus raptor (Transformers Rescue Bots: Disaster Dash androidos játék), Mercedes-Benz 770, Suzuki Swift, Chrysler ME Four-Twelve, Urbura 500 (kitalált Camarora hasonlító izomautó (Prime))
SorozatG1, Transformers: Animated, Transformers: Prime, Transformers Mentő Botok, Transformers: Robots in Disguise, Transformers: Mentő bot Akadémia, Transformers: Cyberverse, Transformers: Háború Kibertron bolygójáért trilógia, Transformers: EarthSpark
Űrdongó első autó alakja a mozifilmben

Űrdongó vagy más néven Aranybogár egy kitalált autobot szereplő a Transformers univerzumban.

Jellemzése[szerkesztés]

Űrdongó a legkorábbi Transformers tárgyú alkotásokban[szerkesztés]

„G1” képregény[szerkesztés]

A Transformersek történetét tárgyaló legelső alkotásban, a rajongók által „G1” néven közismert képregényben Űrdongó a legkisebb és leggyengébb autobot, magassága robot alakban 190 cm, súlya 1 tonna. (Transformers 16. sz.) Egy hagyományos sárga Volkswagen Bogárrá alakul át, később súlyosan megsérül, és egy Volkswagen Beetle formájában születik újjá, Aranybogár néven. Üstökös elpusztítja, majd Racsni újra a régi formájában építi újjá. Bár ellenfelei lebecsülik, ravaszsággal és bátorsággal pótolja hiányzó erejét. Ugyanakkor egyáltalán nem vágyik harcra, még a többi autobotnál is pacifistább jellem.

Van egy „testvére” is, Sziklaugró, aki majdnem ugyanúgy néz ki, mint ő, de piros a burkolata.

„G1” Rajzfilmsorozat[szerkesztés]

A G1 képregénnyel az első epizódokban időben és cselekményben is nagyjából párhuzamosan futó, de később egyre inkább elszakadó és önállóvá váló első Transformers rajzfilmsorozatban a Bumblebee (szó szerinti fordításban: Dongó, Poszméh) nevet viselte, itt szintén sárga VolksWagen Beetle gépkocsi volt a másodlagos (jármű) üzemmódja. A rajzfilmsorozatban is ő a legkisebb és leggyengébb autobot, aki a legjobban szereti az emberek, különösen az emberi főszereplő család, Witwickyék (pl. Spike Witwicky) társaságát (ez a tulajdonsága a későbbi Bay-féle mozifilmekbe is átment). Mindazonáltal bátor felderítő, aki nagyon hasznos tagja az autobot csapatnak. Funkciója miatt gyakran esik fogságba, vagy kényszerül erejét meghaladó harcokba bocsátkozni, ilyenkor (jármű üzemmódjának) gyorsaságára hagyatkozik, s általában kivágja magát.

Későbbi rajzfilmek és képregények[szerkesztés]

„Unikron-trilógia”[szerkesztés]

A Transformers Armada, Transformers: Energon, Transformers Cybertron sorozatokban egy Hotshot (a fordításban Tűzgolyó) névre hallgató Autobot került helyére, aki általában "kilométer-hiányos". A Tűzgolyó figura mindig valamilyen sportkocsivá alakult át. Ennek az az oka, hogy akkoriban a Hasbro nem tudta levédetni a nevét, de már az Unikron trilógia előtti Robots in Disguise/Car robotsban is Hotshot volt benne. További érdekesség, hogy ez a négy Űrdongó-mentes rajzfilm japán gyártású és Hotshot (eredeti) japán neve mindegyikben más, de valódi ok így is a védjegy nem elérhetősége.

Transformers – Animated[szerkesztés]

Űrdongó Michael Bay-féle megformálása

Utoljára a Transformers: Animated-ben jelent meg. Személye nem emlékeztet rá, a rajzfilmben egy autobot újonc. Egy fiatal robot, akit ügyetlensége miatt sokszor gúnyoltak, vagy bezártak. Rajzfilmbeli szerepében hanyag és gyerekes viselkedése miatt különbözik leginkább a többi szereplésétől. Sorozatbeli ellensége egy Darázs (Wasp) nevű volt autobot, akinek külseje és álcája hasonlít Űrdongóéra. A különbség, hogy Darázs színe zöld és az arca is más.

Cosplayer Bumblebee. New York Comic con 2012

Aligned continuity family[szerkesztés]

Prime[szerkesztés]

A Transformers: Prime rajzfilmsorozatban alakja, jelleme, némasága (sérülés miatt), de még harc közbeni mozgásának akrobatikus koreográfiája is, hasonlít a mozifilmekbeli Űrdongóéhoz. Ő az Autobotok felderítője. A G1 képregénytől és rajzfilmtől (és a mozifilmtől) eltérően a legtöbbet szereplőből a legkevesebbet szereplő Autobottá változik, a sorozat szívesebben koncentrál Arcee és Bulkhead tetteire. Viszont a harmadik évad utolsó részében leszúrja Megatront, aki meghal. Optimus a Predacons Rising-ben ezért a tettéért ki is tünteti.

A sorozatban csak rádión (ritka) vagy sérült hangképző szervének sípjelekké és hasonló zörejekké degradálódott hangjaival tud kommunikálni, amit csak emberi barátja, a 12 éves számítógépzseni Rafael tud rejtélyes módon megérteni. Űrdongó sérülését Megatron okozta bosszúból, amikor elfogta és kivallatta az autobotot, de az nem mondott neki semmit (néma maradt). Ratchet (Racsni) képtelen megjavítani ezt a sérülést, mivel az alakváltók hangképző szerve biomechanikus szerv, így a sérülése több, mint puszta alkatrészprobléma.

Robots in Disguise (2015)[szerkesztés]

Öt évvel a Cybertron újjáéledése után, Optimus szelleme egy küldetéssel elküldi a földre. De a szabálykövető Strongarm és a huligán Sideswipe utána mennek. Crown City mellett lezuhan az Archemor hajó, ott találkozik egy Fixit nevű mini-connal, miután Underbite megszökik csatlakozik hozzájuk egy Grimlock nevű Dinobot "Álca" és így Bumblebee-re hárúl a csapat vezetés. Időközben egy Drift nevű fejvadász és két Mini-conja (Slipstream és Jetstorm) is csatlakozik a csapathoz.

Transformers Mentő Botok[szerkesztés]

Transformers: Mentő Bot Akadémia[szerkesztés]

Transformers: Cyberverse[szerkesztés]

Transformers: Háború Kibertron bolygójáért trilógia[szerkesztés]

Transformers filmek[szerkesztés]

A 2007-es Transformers című élőszereplős filmben ismét találkozunk vele. Felderítői funkcióját és legkisebb voltát a filmekben elveszti, egyszerű, de nagyon fontos harcossá válik, aki gyorsaságánál, bátorságánál és ügyességénél fogva nála sokkal erősebb ellenfeleket is képes padlóra küldeni.

A film elején fontos szereplő, mivel a főszereplő ember védelmezője, de sokáig álcáznia kell magát. A legutóbbi harcban megsérült, súlyos károsodást szenvedett a hang-processzora, így a film elejétől kezdve nem szólal meg, csak az autó rádiójával tud kommunikálni.

Először egy 1980-as évekbeli, megviselt Camaro Z28-as alakjában férkőzött Sam Witwicky közelébe, amikor a fiú megvette élete első autóját. Amikor Sam barátnője, Mikaela megkérdezte, hogy egy szuper intelligens űr-robot miért egy régi, lepukkant roncs alakját veszi fel, Űrdongó kidobja őket az utastérből, majd oldalsó kerekein gurulva lemásolta az első szembejövő stílusos jármű alakját. Ezután egy 2007-es Chevrolet Camaro formájában tért vissza a csodálkozó gazdájához és barátnőjéhez.

A film végén a csata után először szólal meg, amikor javasolja, hogy maradjanak a Földön, ő pedig hadd maradjon továbbra is "védencével", Sammel. Ekkorra már igaz ember-gép barátság alakult ki közöttük, a rajzfilmekből ismert emberközeliség a filmbeli Űrdongóra is jellemző.

Nincs rá magyarázat, hogy – bár hangprocesszora az első rész végén megjavulni látszik – mi az oka, hogy a további epizódokban is csak rádión keresztül beszél.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Űrdongó hátán találhatóak a kocsi ajtók, amelyek a vállak fele nyílnak, valamint szárnyakra emlékeztetnek. Arca pedig a többi autobottól eltérően kerekdedebb, szemei nagyobbak, a sisakjából kiáll két alkatrész. Ezek együtt az egész robotot egy hatalmas, mechanikus "dongóra" emlékeztetik, ezzel utalva a robot eredeti nevére: Bumblebee / Dongó.
  • Amikor Sam és apja bemennek a használt-autó kereskedésbe, Űrdongó egy sárga Volkswagen bogár gépkocsi mellé parkol. Ez a sárga gépkocsi volt Űrdongó G1-es álcája.
  • Az ŰrDongó című filmben, ellentétben a többivel, itt nem Megatron teszi tönkre ŰrDongó hangszálait, hanem a Dongó elfogására küldött BlitzWing (Villámszárny) semmisíti meg azt.

Szinkronhangok[szerkesztés]

Név Magyar Név Eredeti hang Magyar hang Sorozat/Film Év
Bumblebee Bumblebee Dan Gilvezan TBA Transformers G1 1984-1987
Karsai István (1. szinkron)
Bácskai János (2. szinkron)
Transformers 1986
TBA Bumper Robinson TBA Transformers: Animated 2007-2009
Űrdongó Mark Ryan Bácskai János Transformers 2007
TBA Transformers: A bukottak bosszúja 2009
Bumblebee Will Friedle (65. rész) Szokol Péter (65. rész) Transformers: Prime 2010-2013
Űrdongó Nem beszél Transformers 3. 2011
Will Friedle TBA Transformers Mentő Botok 2012-2016
Bumblebee TBA Transformers Prime Beast Hunters: Predacons Rising 2013
Űrdongó Nem beszél Transformers: A kihalás kora 2014
Bumblebee Will Friedle Szokol Péter Transformers: Robots in Disguise 2015-2017
Űrdongó Erik Aadahl Bácskai János Transformers: Az utolsó lovag 2017
Dylan O’Brien ŰrDongó 2018
Bumblebee Jeremy Levy Szokol Péter Transformers: Cyberverse 2018-2021
TBA Transformers: Mentő Bot Akadémia 2019-2021
Joe Zieja TBA Transformers: Háború Kibertron bolygójáért trilógia 2020-2021
Űrdongó Danny Pudi Szokol Péter Transformers: FöldSzikra 2022-
Nem beszél Transformers: A fenevadak kora 2023

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Bumblebee (Transformers)
A Wikimédia Commons tartalmaz Űrdongó témájú médiaállományokat.