„Szabadságvesztés” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Kurzív tartalmú zárójelek korr., egyéb apróság ld.: WP:BÜ
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
(→‎Magyarországon: Megismételt hivatkozások törlése.)
a (Kurzív tartalmú zárójelek korr., egyéb apróság ld.: WP:BÜ)
 
==Magyarországon==
A hatályos magyar [[jogrendszer]]ben a [[Büntető törvénykönyv|Büntető Törvénykönyv]]ről (''(Btk.)'') szóló 2012. évi C. [[törvény (jogszabály)|törvény]]ben meghatározott [[büntetési nem]]ek egyikét, azon belül a [[főbüntetés|büntetés]]ként kiszabható legszigorúbb [[szankció]]t jelenti.
 
A szabadságvesztés végrehajtásának célja az, hogy a törvényben meghatározott [[joghátrány]] érvényesítése során elősegítse az [[elítélt]]nek a szabadulása után a társadalomba történő beilleszkedését, és azt, hogy tartózkodjék újabb [[bűncselekmény]] elkövetésétől.
A szabadságvesztés életfogytig vagy határozott ideig tart. A határozott ideig tartó szabadságvesztés legrövidebb tartama három hónap, leghosszabb tartama húsz év; [[halmazat]]i vagy [[összbüntetés]], illetőleg [[Bűnszervezetben részvétel|bűnszervezet]]ben történő elkövetés esetén huszonöt év. Életfogytig tartó szabadságvesztés azzal szemben szabható ki, aki a bűncselekmény elkövetésekor a huszadik életévét betöltötte.
 
A szabadságvesztés végrehajtásának rendjét, valamint az [[elítélt]] kötelezettségeit és jogait külön jogszabály (a büntetések és az intézkedések végrehajtásáról szóló [[1979]]. évi 11. [[törvényerejű rendelet]] (''(Bv. tvr.)''), a szabadságvesztés és az [[előzetes letartóztatás]] végrehajtásáról szóló 6/[[1996]]. (VII. 12.) IM rendelet) határozza meg.
 
A szabadságvesztést a bíróság által meghatározott fokozatban – [[fegyház]]ban, [[Börtönbüntetés|börtön]]ben vagy [[fogház]]ban – és a [http://www.bvop.hu Büntetés-végrehajtási Szervezet] által kijelölt, lehetőleg az [[elítélt]] lakóhelyéhez legközelebb eső [[büntetés-végrehajtási intézet]]ben hajtják végre. A fegyház a börtönnél, a börtön a fogháznál szigorúbb végrehajtási mód.
Az [[elítélt]]eket egyedül, ha azonban ennek feltételei hiányoznak, közösen kell elhelyezni.
A [[büntetés-végrehajtási intézet]] házirendjét a [[büntetés-végrehajtási intézet]] parancsnoka határozza meg.
Ha az elítélt [[kóros elmeállapot]]úvá (''(Btk. 24. § (1) bek.)'') válik, és emiatt a szabadságvesztést nem lehet végrehajtani, az [[Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben]] kell elhelyezni. Az itt eltöltött idő a szabadságvesztésbe beszámít.
 
A szabadságvesztés végrehajtása fontos okból – közérdekből, illetőleg az elítélt személyi, családi körülményei, egészségi állapota miatt – félbeszakítható.
329 209

szerkesztés

Navigációs menü