„Urbanisztika” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Műhelyei: A VÁTI utódaként létrejött Lechner Tudásközpont munkatársaként írtam a helyesbítést. A www.lltk.hu oldalon olvashatnak cégünkről bővebben. A VÁTI megszűnt.
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
a (<references> → <references /> AWB)
(→‎Műhelyei: A VÁTI utódaként létrejött Lechner Tudásközpont munkatársaként írtam a helyesbítést. A www.lltk.hu oldalon olvashatnak cégünkről bővebben. A VÁTI megszűnt.)
 
== Műhelyei ==
Legfontosabb hazai műhelyei évtizedek óta a [[Magyar Urbanisztikai Társaság]] (MUT), és újabban annak nonprofit cége, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont, valamint a [[VÁTI]] Magyarutódaként Regionálislétrejött FejlesztésiLechner Tudásközpont Területi, Építészeti és UrbanisztikaiInformatikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság. Sajátos műhelyeket jelentenek az olyan, úttörő tevékenységgel, alkalmazásfejlesztéssel foglalkozó városfejlesztő társaságok, amelyek az elméleti ismeretek gyakorlatba ültetésével a mindennapi munka során alkalmazható módszerek kipróbálásában, illetve terjesztésében töltenek be fontos szerepet, mint például a városrehabilitációban a Budapest-józsefvárosi RÉV8 Zrt., a [[Budapest IX. kerülete|ferencvárosi]] SEM IX. Zrt., vagy a városmarketingben a [[Fővárosi Önkormányzat]] hasonló szervezete, a Studio Metropolitana Nonprofit Kft. Tudományos hátteréből kiemelkedik az [[MTA Regionális Kutatások Központja]], de ide sorolható a [[Magyar Tudományos Akadémia]], illetve a magánszféra sok más kutatóhelye, illetve számos kísérleti alkalmazásokkal, innovációkkal a mindennapi életben próbálkozó várostervező cég is. Főként a térségi tervezésben és irányításban játszanak szerepet az EU-s támogatások felhasználásához létrehozott regionális fejlesztési ügynökségek. 2012-ben megalakult, országos elemzésekkel, stratégiák készítésével foglalkozó kormányzati szervezete a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH). A legfontosabb nemzetközi urbanisztikai szervezet az európai hivatásos várostervezőket tömörítő [http://en.wikipedia.org/wiki/ECTP-CEU ECTP-CEU] (eredetileg European Council of and Town Planners, jelenleg European Council of Spatial Planners - Conseil européen des urbanistes), ahol a MUT képviseli a magyar urbanistákat.
 
== Oktatása ==
Névtelen felhasználó

Navigációs menü