„Roger Martin du Gard” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Munkássága: korr, eliras jav.
(→‎Élete: korr)
(→‎Munkássága: korr, eliras jav.)
== Munkássága ==
 
Műveiben folytatta és megújította a XIX19. századi [[Realizmus (művészet)|realizmus]] és [[Naturalizmus (művészet)|naturalizmus]] hagyományait. Első jelentős regénye az 1913-ben megjelent ''Jean barois'' (magyar címe: ''Egy lélek története'') tulajdonképpen egy negatív fejlődés regényfejlődésregény, amelyben fontos szerepet kapott a [[Dreyfus-ügy]]. A regény címszereplője vallásos nevelésbe részesült, ennek ellenére felnőtt korára mégis szabad gondolkodószabadgondolkodó lett, majd a halál árnyékában megtért. Nem egy bölcsesség birtokában, hanem annak hiányában ért egy életút végéhez. Jean sorsának hátterében a hit, és a tudomány mindenhatóságát hirdető [[szcientizmus]] [[konfliktus]]a áll.
 
Martin du Gard élete főműve a ''Thibault család'' magyar besorolás szerint [[családregény]], de helyesebb lenne a nemzedékregény műszóval illetni, mert az egyes kötetek általában az egymás után következő nemzedékek ellentétbe forduló viszonyát, illetve ezzel párhuzamosan az egyes nemzedékeken belüli viszonyokat helyezik a középpontba. A polgári életforma keretei között a nemzedéki viszonyok társadalmilag és lélektanilag egyaránt meghatározzák az egyén helyzetét és fejlődését. Ezeket a viszonyokat Martin du Gard úgy mutatta be, mintha általában jellemzőek lennének a polgári családokra és belőlük következtetni lehetne a polgári társadalom egészének felépítésére is. Kiemelkedő és nagy íróknál így vált a család regénycsaládregény a polgárság önismeretének és útkeresésének eszközévé ([[Thomas Mann]] esetében is). Martin du Gard nem különálló regényekből építette fel a teljességet, ahogy azt [[Honoré de Balzac|Balzac]] vagy [[Émile Zola|Zola]] tette, hanem egyetlen, hatalmas, összefüggő látomásba sűrítette azt.
 
A ''Thibault család'' két család és nemzedék története az [[1900-as évek]] elejétől a szereplők sorsát lezáró első világháború végéig. A művet az író két évvel az első kötet papírra vetése előtt megtervezte, ám a hatodik kötet megjelenése után gyökeresen megváltoztatta elképzeléseit. A történetben végső soron a háború kitörését megelőző hetek játsszák a főszerepet, maga a háború lett a főszereplő, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a regényfolyam utolsó, hetedighetedik kötete.
 
A nagy mű alkotási szüneteiben született meg Martin du Gard ''Vén [[Franciaország]]'' és ''[[Afrika]]iAfrikai vallomás'' című alkotása. Ezek a kis regényekkisregények az író más irányú érdeklődéséről is tanúbizonyságot tettek. Az ''Afrikai vallomás'' egy [[tragikum|tragikus]] testvér szerelemtestvérszerelem története, klasszikus módon elbeszélve, egy extrém biológiai és lélektani eset realista rajza. A ''Vén Franciaország'' egy képzeletbeli francia falu egyegyetlen napját bemutatva világít rá a paraszti életforma sivár, elmaradott és csüggesztő voltára.
 
== Fontosabb művei ==

Navigációs menü