Sleeping on the Sidewalk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Queen
Sleeping on the Sidewalk
News of the world.jpg
dal a(z) News of the World albumról
Megjelent 1977. október 28.
Felvételek 1977 július–szeptember
Sarm West, Wessex
Stílus Blues-rock
Hossz 3:07
Kiadó EMI, Parlophone (Európa)
Elektra, Hollwood (Amerika)
Szerző Brian May
Producer Queen
A News of the World album dalai
Első oldal
 1. We Will Rock You
 2. We Are the Champions
 3. Sheer Heart Attack
 4. All Dead, All Dead
 5. Spread Your Wings
 6. Fight From the Inside
Második oldal
 1. Get Down, Make Love
 2. Sleeping on the Sidewalk
 3. Who Needs You
 4. It’s Late
 5. My Melancholy Blues
Videóklip
Hivatalos videóklip

A Sleeping on the Sidewalk a nyolcadik dal a brit Queen együttes 1977-es News of the World albumáról. A szerzője Brian May gitáros volt.

Saját bevallása szerint ez volt az egyik leggyorsabban elkészülő szerzeménye. Bár a legenda azt tartja, hogy a spontaneitás érdekében egy az egyben vették fel, bizonyos, hogy némi rájátszást később illesztettek hozzá. Ennek ellenére a nagy részét valóban egy részben, „élőben” vették fel, így a szokásosnál nagyobb háttérzaj hallható, és felfedezhető néhány hiba Deacon játékában a kész felvételen, de May ennek külön örült, a már említett természetességre való törekedés miatt. A dal végén ugyanezen okokból Brian halk nevetése hallható. Egyike azon ritka daloknak, amelyekben Mercury semmilyen formában nem szerepelt.

May a Red Special elektromos gitárján játszott a felvételen. Egy nyilatkozatában utalt arra, hogy tudat alatt talán Eric Clapton játéka inspirálta a szólót[1] (neki May nagy tisztelője volt):

A Sleeping On The Sidewalk készült el a leggyorsabban minden szám közül, amit valaha írtam – csak leültem és megírtam, és nagyon elégedett vagyok vele, mert nem túlzottan kifinomult, de jó érzésem támad tőle. Az a fajta dolog, amit minden gitáros írna, aki játszott már bluest, és lehetséges, hogy tudat alatt Eric Clapton motivált. A felvétele is ilyen gyorsan készült, ezért kicsit felületesnek tűnik, de ez jól illik a dalhoz.[1]

A szöveg egy komplett történetet mesél el egy hajléktalan trombitásról, aki szegény korában a „járdán aludt”, majd később felfedezték, de nem szokta meg a luxuskörülményeket, és végül visszakerült az utcára.

Állítólag csak az 1977-es portlandi koncerten játszották. A 2000-es években viszont Roger Taylor és Brian May többször is előadta koncerten, például 2002-ben a Queen Hollywood Walk of Fame beiktatása utáni ünnepélyen.

A Killer Queen: A Tribute to Queen albumon a Los Lobos együttes készített róla feldolgozást.

Közreműködők[szerkesztés]

Hangszerek:

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Queen - Royal Legend - Albums: News Of The World. (Hozzáférés: 2008. január 16.)

További információk[szerkesztés]

Dalszöveg