Get Down, Make Love

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Queen
Get Down, Make Love
News of the world.jpg
dal a(z) News of the World albumról
Megjelent 1977. október 28.
Felvételek 1977 július–szeptember
Sarm West, Wessex
Stílus Rock, funk rock
Hossz 3:51
Kiadó EMI, Parlophone (Európa)
Elektra, Hollwood (Amerika)
Szerző Freddie Mercury
Producer Queen
A News of the World album dalai
Első oldal
 1. We Will Rock You
 2. We Are the Champions
 3. Sheer Heart Attack
 4. All Dead, All Dead
 5. Spread Your Wings
 6. Fight From the Inside
Második oldal
 1. Get Down, Make Love
 2. Sleeping on the Sidewalk
 3. Who Needs You
 4. It’s Late
 5. My Melancholy Blues

A Get Down, Make Love a hetedik dal a brit Queen együttes 1977-es News of the World albumáról. A szerzője Freddie Mercury énekes volt.

Monoton hangszerelése és különös dalszövege megkülönbözteti a szokásos Queen rockdaloktól. Tartalmaz egy dal közepi pszichedelikus montázst, ahol egészen furcsa hangok is hallhatók, de a közhiedelemmel ellentétben ezek nem szintetizátor hangjai (ezen az albumon még szerepelt a No synths! szöveg), hanem Brian May állította elő a Red Special gitárjával, és egy Electroharmonix Frequency Analyzerrel.[1]

A dalszöveget, különösen a felszólító címet szexuális utalásként szokták értelmezni.

Megjelenésétől kezdve rendszeres része volt a koncertprogramoknak, az 1984-es The Works turnén már nem játszották. Élőben még vontatottabban adták elő, Mercury a zongora mellett ült, Brian May pedig a gitárjával adott elő különböző furcsa effektusokat. Felkerült az 1979-es Live Killers koncertalbumra, a Queen on Fire - Live at the Bowl koncertalbumra, és koncertfilmre, valamint a We Will Rock You koncertfilmre (ami 2007-ben Queen Rock Montreal címen jelent meg, lényegében ugyanazzal a tartalommal).

Nine Inch Nails feldolgozás[szerkesztés]

Az amerikai Nine Inch Nails industrial rock együttes feldolgozása az 1990. október 10-én megjelenő Sin című kislemezükön jelent meg. Az 1990-es Hate turné óta a Nine Inch Nails minden felállásában rendszeresen játszotta a dalt. Jellemző koreográfia volt, hogy az utolsó kórus egészét, vagy egy részét Trent Reznor egyedül énekelte, a háttérvokalisták nélkül. Elhíresült az az eset, amikor egy 2006-os koncerten a Get Down, Make Love előadása közben Reznor ráordított egy rajongóra, aki leköpte őt vízzel.[2]

Közreműködők[szerkesztés]

Hangszerek:

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Bechstein Debauchery (angol nyelven). WebArchive. (Hozzáférés: 2008. július 11.)
 2. Get Down, Make Love (angol nyelven). ninwiki. [2008. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 11.)

További információk[szerkesztés]

Dalszöveg