Queen: Live at Wembley Stadium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Queen
Live at Wembley Stadium
Queen - live at wembley dvd.jpg
DVD
Megjelent 2003
Felvételek 1986. július 12.
Stílus Rock
Hossz 300 perc
Kiadó EMI
Producer Simon Lupton
Rhys Thomas
Kritikák
Queen DVD-kronológia
Greatest Video Hits 1
(2002)
Live at Wembley Stadium
(2003)
Greatest Video Hits 2
(2003)
Queen VHS-kronológia
Rare Live
(1989)
Queen at Wembley
(1990)
Greatest Flix II
(1991)
SablonWikidataSegítség

A Live at Wembley Stadium a Queen együttes koncertfilmje, amely a Magic Tour keretében, 1986. július 12-i Wembley Stadionban tartott koncertjüket örökíti meg. Eredetileg 1990-ben jelent meg VHS-en, majd 2003-ban dupla DVD kiadásban. A film nagyrészt az 1992-ben megjelent Live at Wembley ’86 koncertalbum menetét követi, kevés kivételt a ki nem vágott koncert közbeni beszélgetések, és a Tutti Frutti hosszabb verziója jelenti. A rendezője Gavin Taylor volt.

Háttér[szerkesztés]

Az 1986-os Magic Tour koncertkörút az együttes utolsó, de legsikeresebb turnéja volt. 1986. június 7-étől augusztus 9-éig összesen 26 koncertet adtak, Európa-szerte több, mint 1 millióan vettek jegyet a koncertjeikre (csak Nagy-Britanniában 400 ezren),[1] és július 27-én eljutottak a budapesti Népstadionba is. A koncertsorozatot a Live Magic című koncertalbumon is megörökítették, bár az nem egy bizonyos fellépést tartalmaz, hanem több koncerten felvett anyagokból szerkesztették össze.

A film a július 11-én, a Wembley Stadionban adott koncertet örökíti meg (egy nappal később, július 12-én ugyanott adtak egy ráadást is)

Albumbemutató koncerthez képest viszonylag kevés dal hangzik el az A Kind of Magic albumról, az anyag jobban átfogja az együttes pályafutását, mint például a Queen on Fire – Live at the Bowl koncertfilm. Az előadásnak mintegy 72 ezer nézője volt, őket Mercury aktívan bevonta a műsorba, például a Radio Ga Ga és a We Will Rock You előadása alatt tapsolták a ritmust, vagy a Love of My Life és In the Lap of the Gods…Revisited alatt együtt énekeltek vele.

Dalok[szerkesztés]

A jelzett időtartamok egy-egy szekció hosszát jelentik, a dalok esetenként ennél rövidebbek is lehetnek.

*az eredeti VHS-kiadáson nem szerepel

Közreműködők[szerkesztés]

Extra[szerkesztés]

A második lemezt teljes egészében az extrák foglalják el, összesen 8 főmenüben:

 1. Brian & Roger – a két taggal készült interjúk – többek közt az elhangzott dalok, a Magic Tour és az aktuális koncert kapcsán – és kulisszák mögötti felvételek. Összesen hat szekcióra osztva, a teljes hossza 27 perc 25 másodperc.
 2. Gavin & Gerry – a rendező Gavin Taylorral és a turnémenedzser Gerry Stickellsszel készült interjúk, főleg technikai megoldásokról. Két részre osztva, a teljes hossza 8 perc 29 másodperc.
 3. A Beautiful Day – egy dokumentumfilm, amelyet a koncert lebonyolításáról vettek fel. A hossza 28 perc 21 másodperc.
 4. Wembley Towers – a Wembley tornyok lebontásának képei, háttérben a These Are the Days of Our Lives zenéjével. A hossza 3 perc 1 másodperc.
 5. Friday Concert – az előző napi koncertről, a fényképezést és az akusztikát tesztelő felvétel részletei. Az elhangzott dalok (hossza 27 perc 59 másodperc):
  1. A Kind of Magic
  2. Freddie Singalong
  3. Another One Bites the Dust
  4. Tutti Frutti
  5. Crazy Little Thing Called Love
  6. We Are the Champions / God Save the Queen
 6. Rehearsals – a Magic Tour előtti, Londonban megtartott próbák felvételei. A sok dalt egyetlen kamerával vettek fel. Az elhangzott dalok (hossza 15 perc 6 másodperc):
  1. Tie Your Mother Down
  2. Seven Seas of Rhye
  3. Tear It Up
  4. A Kind of Magic
  5. Now I’m Here
  6. I Want to Break Free
  7. Piano Introduction
  8. Bohemian Rhapsody
 7. Gallery – fényképek galériája a Wembley-koncertről, az együttesről és az emlékezetes pillanatokról. Aláfestő zeneként az A Kind of Magic hosszabb verziója hallható. A szekció hossza 4 perc 8 másodperc.
 8. Queen Cam – négy dalt váltogatható kameraállással lehet megnézni. A dalok listája (a hossza 19 perc 33 másodperc):
  1. One Vision
  2. Under Pressure
  3. Now I’m Here
  4. We Are the Champions

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. hotshotdigital.com Freddie Mercury Biography