Sheer Heart Attack (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Queen
Sheer Heart Attack
News of the world.jpg
dal a(z) News of the World albumról
Megjelent 1977. október 28.
Felvételek 1977 július–szeptember
Sarm West, Wessex
Stílus Rock, punk
Nyelv angol
Hossz 3:24
Kiadó EMI, Parlophone (Európa)
Elektra, Hollwood (Amerika)
Szerző Roger Taylor
Producer Queen
A News of the World album dalai
Első oldal
 1. We Will Rock You
 2. We Are the Champions
 3. Sheer Heart Attack
 4. All Dead, All Dead
 5. Spread Your Wings
 6. Fight From the Inside
Második oldal
 1. Get Down, Make Love
 2. Sleeping on the Sidewalk
 3. Who Needs You
 4. It’s Late
 5. My Melancholy Blues
Videóklip
Hivatalos videóklip
SablonWikidataSegítség

A Sheer Heart Attack a harmadik dal a brit Queen rockegyüttes 1977-es News of the World albumáról. A szerzője Roger Taylor dobos volt. Gyors tempójával, punkos hangerejével az album egyik legerősebb dala, hangzásában és dalszövegében az akkoriban népszerűvé váló punk mozgalmat akarja kigúnyolni.[1] A kritikusok egy része az album egyik legjobb dalának tartja.[2][3] 1978-ban a Spread Your Wings, valamint az It’s Late kislemezek B-oldalán is megjelent.

Története[szerkesztés]

Taylor a dalt már 1974-ben megírta, innen a kapcsolat a Sheer Heart Attack album címével, eredetileg arra került volna fel (hasonló proto-punk stílusú darabja volt abból az időből a Modern Times Rock ’n’ Roll). A hangszerelésében szokás szerint Roger nagyobb mértékben részt vett, a basszusgitáron is ő játszott, a ritmusgitár részeket egy Fender Stratocasteren játszotta fel, amelyet Brian May még kiegészített pár gyors riffel a Red Specialjával. A dalvégi sípoló hangot a feltételezések szerint egy túlvezérelt erősítő adta. Taylor úgy tervezte, hogy az összes vokált ő énekli fel (ez meg is valósult a demófelvételen), de az együttes jobbnak látta, ha itt is Freddie Mercury az énekes – végül kompromisszumot kötöttek, és egymás mellett énekeltek.[4] A háromszólamú háttérvokált Taylor énekelte. Maga a dal Esz-dúrban íródott, de az a tény, hogy a koncerteken D-dúrban adták elő, és hogy az Esz-dúr nem túl gitárbarát skála, azt engedi feltételezni, hogy a felvételek során D-dúrban játszottak, és a kész anyagot gyorsították fel mechanikusan.[5]

Egy alig fél másodperces „bevezető” után – ahol egy nehezen kivehető statikus zaj hallatszik – rögtön a kezdetektől egy gyors, agresszív, de egyszerű, párakkordos gitár kíséri az éneket, csak néha hallatszódik egy-egy önálló gitárriff, néhány gyors skálázás és visszacsatolás Brian Maytől. Ez a gyors tempó a dal három és félperces hosszán átfut, egy pillanatra sem hagy alább, egyszer tűnik el a három perchez közelítve, amikor csak egy pár másodperces dobszóló hallható. Tényleges levezetése sincs a dalnak, egyszer csak vége szakad.

A dalszöveg egyfajta gúnyolódás a korai minimalista punk zenekarok felé (az első sor, Well youre just 17 and all you want to do is disappear arra utal, hogy a korbeli punkegyüttesek 17 éves fiatal tinédzserekből alakultak, akik még talán az iskoláikat sem végezték el, az I feel so in-ar in-ar in-ar in-ar in-ar in-ar in-ar in-ar-tic-u-late sor pedig a zenéjük egyszerűségét parodizálja),[6] Roger számos korábbi nyilatkozatában lebecsülte azokat. Érdekesség, hogy a dal utómunkálatainak idején a szomszéd stúdióteremben a Sex Pistols dolgozott,[7] Sid Vicious és Mercury állítólag pár kedves szót is váltott egymással.[8]

Rögtön a megjelenése után a koncertek állandó darabja volt, 1977-től egészen az 1984-es The Works turnéig, az 1986-os Magic Touron azonban már nem játszották. Felkerült az 1979-es Live Killers koncertalbumra, a 2003-as Queen on Fire – Live at the Bowl koncertalbumra és DVD-re, valamint a We Will Rock You koncertfilmre (ami 2007-ben Queen Rock Montreal címen jelent meg, lényegében ugyanazzal a tartalommal). Élőben Mercury énekelte, a végére gyakran egy hosszabb instrumentális részt illesztettek, amelyben May gyors riffeket játszott, megjelent a sípoló hang is, Mercury pedig gyakran figurázta ki a punkegyüttesek koncertjein divatos hangszerrombolást.

Az 1997-es Dragon Attack: A Tribute to Queen albumon James LaBrie (Dream Theater) és Marty Friedman (Megadeth) átdolgozásában szerepelt.

A Helloween nevű német power metal együttes 2003-as Rabbit Don't Come Easy című albumára készített feldolgozást, a dal bizonyos kiadások bónuszdalai között szerepelt.

Fogadtatás[szerkesztés]

Általánosságban jó visszhangot keltett a kritikusok körében, nem egyszer az album legjobb dalai közé választották.[3] A Rolling Stone kritikusa magát a News of the World albumot két és fél csillagra értékelte, és a kritikájában külön kiemelte a Sheer Heart Attack dalt, arra célozva, hogy annak primitívsége nagyszerűen jelzi az együttes primitívségét:

A Sheer Heart Attackkel a Queen az első nagyobb rockegyüttes, amely megkísérli demonstrálni a felsőbbrendűségét a punk rockkal szemben, azáltal, hogy a punk területére vonul. Ez működik, főleg mert a Freddie Mercury mögötti power trió maga is valóban primitív. Ha egyszer láttad a Queent a színpadon, messze a stúdió technikáitól, fájdalmasan tisztán látszik, hogy a Sheer Heart Attack egy kisebb probléma, az egyenrangúan inkompetens zenészek közötti háború mellett.[9]

A Record Mirror pozitívan írt róla, new wave-es kísérletnek nevezte a Sex Pistols stílusában.[10] Az AllMusic kritikusa szerint „ őrült rockdal, keményebb, mint bármi azon az albumon, ami ugyanezt a nevet viseli, ami önmagában figyelemre méltó”.[2] George Starostin írása szerint található benne ugyan néhány vicces ötlet, de alapjában véve csak buta „zúzás”.[11] Kifejezetten a dalról szóló kritikájában Greg Prato ezt írta: „a dalszöveg úgy tűnik, mintha egy rossz belövésről szólna, vagy valami ahhoz hasonló (bár az ismétlődő „artikulátlannak érzem magam” refrén valószínű, hogy egy kis szurka a punk együttesek felé). A Queen-dalokban rendszerint felbukkanó gitárszóló helyett torzított gitárnyúzást hallhatunk egész végig”.[1]

Idézetek[szerkesztés]

Úgy hangzik mint egy punk vagy new wave dal, de még a Sheer Heart Attack LP keletkezésének idején íródott. Akkor Roger eljátszotta nekünk, de nem volt ideje befejezni a felvételek előtt.
– Freddie Mercury[12]

Közreműködők[szerkesztés]

Hangszerek:

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Greg Prato: 'Sheer Heart Attack' (angol nyelven). AllMusic. (Hozzáférés: 2010. február 12.)
 2. a b Stephen Thomas Erlewine: ''News of the World (angol nyelven). AllMusic. (Hozzáférés: 2010. február 11.)
 3. a b Queen - News Of The World (angol nyelven). Superseventies. (Hozzáférés: 2008. október 24.)
 4. Letters April 03 (angol nyelven). Brian's Soapbox. (Hozzáférés: 2008. október 24.)
 5. Queen Songs - The Book - Songwriting Analyses - "No Synth" era - News Of The World: Sheer Heart Attack (angol nyelven). (Hozzáférés: 2008. október 24.)
 6. 'Sheer Heart Attack'. AllMusic. (Hozzáférés: 2008. január 16.)
 7. Bachstein Debauchery (angol nyelven). WebArchive. [2004. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 9.)
 8. FREDDIE LIVES - PART 1 (angol nyelven). (Hozzáférés: 2008. július 9.)
 9. Bart Testa: ''News of the World (angol nyelven). Rolling Stone, 1978. február 9. [2008. december 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 24.)
 10. Queen – Royal Legend – Albums: News Of The World. [2011. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. szeptember 17.)
 11. Only Solitaire: George Starostin's Music Reviews (angol nyelven). (Hozzáférés: 2010. január 17.)
 12. Queen - Royal Legend - Albums: News Of The World. [2011. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 16.)

További információk[szerkesztés]